Een robot grasmaaier in uw tuin

Robotmaaier need to knows!

Wil jij een mooi gazon, maar heb je echt geen zin om zelf meerdere uren per week met de verzorging van het gras bezig te zijn? Dan biedt een volledig automatische grasmachine in de vorm van een robot uitkomst. Je hoeft dan niet meer gras te maaien en dankzij de mulch-functie ook nog nauwelijks te bemesten. Enthousiast geworden?

Lees dan verder om erachter te komen wat er allemaal bij komt kijken. Wij vertellen je of je tuin geschikt is, hoe de installatie in z’n werk gaat en wat je aan onderhoud mag verwachten.

Weet je na het lezen van dit bericht nog steeds niet precies wat de beste keuze is? Of wil je snel weten wat voor jou een goede machine is? Geen zorgen, maaimachine.nl heeft het uitgezocht. Wij hebben getest wat de beste robotmaaier is voor elke gazonafmeting. 

Is mijn tuin geschikt voor een robotgrasmaaier?

Voor je een robot grasmaaier aanschaft moet je eerst je situatie afzetten tegen de mogelijkheden van de robot. Is je gazon mooi glad of juist oneffen? Hoe stijl is de maximale helling (in graden) die gemaaid moet worden? Of wat dacht je van de afmeting van je grasoppervlakte? Allemaal zaken om rekening mee te houden om te bepalen of jouw tuin geschikt is voor een robotmaaier, om vervolgens nog uit te zoeken welke robot grasmaaier de beste keuze is. Een behoorlijke opgave, zeker als het je eerste grasrobot wordt. Gelukkig zijn wij er om je te helpen.

In principe is elke tuin waarbij de hellingen niet steiler dan 25 graden zijn en je één of twee op korte afstand van elkaar stukken gras hebt.

Is mijn tuin een robotmaaier waard? En is het de investering waard?

Heb je een klein gazon en twijfel je of een robotgrasmaaier niet een beetje ‘too much’ is? Ik neem je twijfel weg, er zijn namelijk genoeg relatief betaalbare modellen op de markt voor zelfs de kleinste grasmatten. Sterker nog; ze zijn er speciaal voor ontwikkeld en hebben een mooie prijs-kwaliteit verhouding zodat het zelfs met een klein gazon al aantrekkelijk kan zijn om de robot het werk te laten doen.

Je kunt kiezen voor een robotmaaier wanneer je gazon 100 m2 of meer is. Voor een investering van circa 500,00 euro hoef je niet langer zelf het gras te maaien.

Heb je een middelgroot tot groot gazon; reken er dan op dat je rond de 1000,00 euro kwijt bent voor een hele goede robotmaaier.

Voor de grote grasmatten van 1500 vierkante meter of meer moet je rekenen op zo’n 1500,00 euro tot 3000,00 euro voor een degelijke robotmaaier.

Wij van maaimachine.nl zijn razend enthousiast over robotmaaien. Simpelweg omdat lang niet iedereen blij wordt van dagelijks achter de maaier aanlopen en er vaak nog genoeg ander werk te doen is in de tuin. Als je ons vraagt of je tuin het waard is, zullen wij al snel ‘ja’ zeggen.

Is het de investering waard? Wat ons betreft wel. Toch moet gezegd worden dat je een klein gazon ook handmatig kan maaien. Een handmaaier is aanzienlijk goedkoper dan een kleine robotmaaier. Dat is een voordeel voor de handmaaier, maar de tijd en inspanning die handmaaien kost weegt in de drukke hedendaagse maatschappij, haast niet op tegen de tijdsbesparing van de robotmaaier. Als je dat terugrekent met je uurloon, of de waarde van je vrijetijd, dan zal je zien dat de aanschaf van een robotmaaier al snel de investering waard is.

Vierkante meters en robotmaaier kiezen

Let op bij het zoeken van een geschikte robot grasmaaier. Fabrikanten van maaimachines hebben zich laten inspireren door de manier van meten gehanteerd door autofabrikanten. Je kent het wel, brandstofverbruik meten zonder spiegels en luchtweerstand. Gelukkig maken de grasmaaier fabrikanten het niet zo bond, maar je moet er wel rekening houden dat de meetomstandigheden wel optimaal waren. Kies daarom altijd voor een grasmaaier met iets meer capaciteit dan je denkt nodig te hebben. Zeker wanneer je veel heuvels en obstakels in je maaigebied hebt is het belangrijk meer marge aan te houden, want elke extra uitdaging vraagt meer vermogen van de accu.

Nog een voordeel van wat overcapaciteit is dat de robot minder maaiuren nodig heeft voor onderhouden van je complete grasveld.

Een betaalbare robotgrasmaaier voor een kleine grasmat

Installatie van de robotmaaier en afbakenen van het maaigebied

Twijfel je of je de installatie van het maaigebied zelf kan doen of moet uitbesteden? Twijfel dan in ieder geval niet of je het wel kan, maar bepaal of je het wel wil. Want het installeren van een robotmaaier is geen rocket science, je kunt hier gerust zonder enige voorkennis of ervaring aan beginnen.

Zelden horen we dat het achteraf toch tegenviel en als we al wat horen dan is het eerder een technisch probleem dan een installatie probleem. Normaalgesproken neemt de volledige installatie maximaal een halve dag in beslag. Uiteraard is een klein gazon en/of een rechttoe rechtaan gazon veel minder werk dan een groot en/of complex oppervlakte.  

Om je wat meer feeling te geven bij de handelingen die bij installatie komen kijken

1.     Terrein afbakenen hoe werkt dat?

De meeste robotmaaiers worden begrensd in hun maaiterrein middels een afbakening met perimeterdraad. De eerste stap is dan ook altijd het afzetten van het gebied wat gemaaid moet worden door het licht ingraven van het perimeterdraad, ofwel grensdraad.

Het uitzetten van dit draad is eenvoudig. Het is niet anders dan een grote lus om je gazon heen leggen. Voor het ingraven van de draad heb je geen ingewikkeld gereedschap nodig. Je kunt met een schop of kantensteker een klein gleufje wrikken en de draad daarin leggen. Doe dit rondom je gazon.

Onthoud goed hoe diep en waar je het ingraaft zodat je hier rekening mee kan houden met ander werk in de tuin. Zodat je voorkomt dat je de draad ooit beschadigd, want een

Hoe werkt perimeterdraad?

Het perimeterdraad komt onder lichte spanning te staan en geeft een elektromagnetisch signaal af aan de robotmaaier die hierdoor weet wat de grens van het maaigebied is. Komt de maaier in de buurt van dit draad dan keert deze automatisch om.

Kan het ook zonder draad?

Ja, hoewel je ze nog niet vaak tegenkomt, zijn er ook modellen die gras herkennen en omkeren zodra de ondergrond geen gras meer is. Deze maaiers hebben geen afzetting met draad nodig.

2.     Meerdere zones installeren – Kan dat?

Ook wanneer je tuin meerdere losse stukken gras hebt kun je handig gebruik maken van een robotmaaier. De meeste robotmaaiers zijn namelijk in staat om meerdere zones te maaien.

Ter illustratie. Heb je bijvoorbeeld ook een stuk gras voor of achter je huis? Dan kun je de robot ook die kant opsturen om het gras te trimmen. Je kunt twee zones met elkaar verbinden door een smalle baan van perimeterdraad aan te leggen van zone één naar zone twee.

Is dit je te veel gedoe of is de afstand simpelweg te groot? Dan kun je de robotmaaier ook handmatig vanuit het maaistation naar de tweede zone rijden of tillen. Je zal dan twee gesloten zones moeten afzetten of de robot als een soort bestuurbare auto moeten bedienen.

Hoewel het allemaal mogelijk is, adviseren wij om indien mogelijk de zones met elkaar te verbinden. Want je kiest niet voor niks voor een robotmaaier; je wilt comfort en gemak en daar horen allerlei extra handelingen wat ons betreft niet bij.

3.     Hoe gaat de robotmaaier om met obstakels in mijn tuin?

Omdat elke tuin wel obstakels heeft zijn vrijwel alle robotmaaiers uitgerust met een techniek om met obstakels om te gaan.

Je hebt robotmaaiers met een botssensor die obstakels detecteert en voordat er een botsing plaatsvindt omkeert. Wanneer de robot geen sensor heeft werkt het meganisme net zoals een robotstofzuiger, ofwel; botsen is omkeren. Op zich ook een goed systeem en tevens voordeliger.

Overweeg daarom voordat je de knoop doorhakt welke maaier het wordt of de obstakels hoog en stevig genoeg zijn om tegenaan gebotst te worden. Zo niet, dan is het verstandig om het obstakel te omcirkelen met grensdraad of een model te kiezen met botssensor. Struiken en dergelijke moeten altijd afgezet worden met afzetdraad. Verder dient het gazon schoon en vrij te zijn van speelgoed en takken tijdens het maaien.

4.     Installatie van het basisstation – Zo gaat dat!

Kies een mooie plek voor je basisstation waar je het station eenvoudig op stroom kunt aansluiten. Dit is meestal gewoon een stekker in het stopcontact doen. Zorg ervoor dat je station niet in de weg staat en altijd in de grootste maaizone staat. Je gaat vervolgens het perimeterdraad aanleggen en aansluiten op het basisstation. Vervolgens kun je de machine gaan programmeren of direct volledig automatisch aan de slag laten gaan. 

5.     Bediening op afstand kan ook

Naast alle automatische functies kun je de robot, net als een radiografisch bestuurbare auto, op afstand bedienen. Een veelgehoorde klacht is echter wel dat je dichtbij de robot moet staan voor de handmatige bediening. Dit kan via een app of een bijgeleverde afstandsbediening.

Je kunt hem uiteraard ook gewoon optillen als je hem wil verplaatsen of controleren. Let wel op dat het maaidek is uitgeschakeld voor je hem oppakt. Sommige apparaten gaan overigens wel automatisch uit wanneer je ze oppakt, een ingebouwd veiligheidsmechanisme van de fabrikant.

Robot grasmaaier aan het opladen bij het bassisstation

 

Grasmaaien en onderhoud met een robot grasmaaier

We hebben inmiddels bijna alles wat je moet weten over de robotmaaier voordat je tot aanschaf over kan gaan besproken. Het enige waar we het nog niet over hebben gehad is het maaien zelf en het onderhoud. Wel belangrijk om te weten voordat je kiest of een robot grasmaaier voor jou de beste optie is.

Over het algemeen horen wij weinig negatieve geluiden over storingen, onderhoud en/of problemen met de automatische maaisystemen. Krijg je ooit toch te maken met een storing, denk dan terug aan dit artikel en ga naar de storing checklist voor de robotmaaier om het probleem snel op te lossen.

Zo maait de grasrobot

Een grasrobot trimt het gras via een willekeurig patroon. Hierdoor wordt je grasveld altijd egaal en streeploos gemaaid.

Alle robotmaaiers maken gebruik van mulch-techniek. Handig want dan hoef je nooit gras te harken en wordt je gazon automatisch van voedingsstoffen voorzien. Hierdoor hoef je veel minder te bemesten. Bijkomend voordeel van mulchen van het gras is dat onkruid ook minder goed groeit. Dat scheelt zowel geld als handelingen.

Hoe werkt het bij regen?

Omdat maaien van nat gras niet goed voor gazon en machine is, hebben de meeste maaiers een ingebouwde regensensor of zijn ze zo gebouwd dat ze goed met regen kunnen werken. In geval van de regensensor zal, wanneer het gras nat of het regent, de robot naar zijn laadstation gaan en de bui afwachten. Omdat het gras in de nacht altijd vochtig wordt mag er ook alleen overdag gemaaid worden.

Wat kost een robotmaaier aan stroom?

Vraag je je af of dat automatisch maaien duur is? Geen zorgen, het is absoluut voordeliger dan trimmen met een bezinemaaier. Gemiddeld kost een robotmaaier zo’n 1,- a 2,- euro per maand aan stroom. Afhankelijk van je maaioppervlakte uiteraard.

Waar moet ik rekening mee houden met onderhoud?

Qua onderhoud dien je er rekening mee te houden dat de maaimessen ongeveer een seizoen meegaan. Je zal deze dus, afhankelijk van de kwaliteit van de messen, ongeveer één a twee keer per jaar moeten vervangen. Sommige messen kun je omdraaien en laten slijpen, die gaan dus veel langer mee.

De gemiddelde levensduur van de accu van een robotmaaier is 3 tot 5 jaar. Na die tijd moet je deze waarschijnlijk verwisselen. Aan de robot grastrimmer zelf heb je weinig onderhoud. Je doet er wel goed aan om hem af en toe van onderen schoon te maken en in de wintermaanden binnen te stallen.

 

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:40 am

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.