beste robotmaaier volgens maaimachine.nl

Beste Robotmaaier van 2020 - Eerlijke Reviews & Advies

ROBOMOW RX12U

Robomow RX12u reviewed door Maaimachine.nl

BESTE BUDGET MAAIER


BEST GETEST

Gardena R80i

Gardena R80Li reviewed door Maaimachine.nl

BEST GETESTE ROBOTMAAIER


WOLF GARTEN M1000

Wolf Garten LOOPO M1000 review door Maaimachine.nl

BESTE MAAIER GROOT GAZONRobot Grasmaaier Vergelijken

Wil jij een super-strak gazon maar heb je een hekel aan gras maaien? Dan is een robotmaaier de oplossing voor jouw grasmat. Jij bepaalt op welke hoogte je het gras getrimd wilt hebben en de robot grasmaaier doet de rest. Kies je de beste robotmaaier voor jouw tuin dan kies je voor  comfort. Een volledig automatisch maaisysteem zorgt ervoor dat jouw gazon er altijd strak bij ligt en jij tijd over houdt. 

Voor veel tuinliefhebbers is de overstap van een traditionele maaimachine naar een robotmaaier een spannende . Want daar waar jij voorheen alle controle had, ga je jouw vaste taakje in de tuin nu overdragen aan een volledig geautomatiseerde maaier. 

Jarenlang heeft je traditionele gaszontrimmer je niet in de steek gelaten en nu overweeg je over te stappen naar een robotmaaier. Wat ons betreft, mits je de juiste maairobot kiest voor jouw gazon, een goede keuze! Om jou op weg te helpen in je zoektocht naar de beste robot maaier voor jouw gazon hebben onze hoveniers meer dan 30 van de beste robotmaaiers aan een aantal tests onderworpen. In onze test komen verschillende merken als Husqvarna, Gardena en Robomow aan bod. Op basis van onze eigen ervaring en die van klanten is een overzicht gemaakt is van de best geteste robotgrasmaaiers. Grote tuin of kleine tuin? Op basis van onze informatie vind jij gegarandeerd de beste robotmaaier voor jouw tuin.

Onafhankelijke robotmaaier test - De 8 beste robotmaaiers op een rij


Husqvarna 105 reviewed door Maaimachine.nl

Husqvarna 105 - De absolute winnaar uit onze robotmaaier test. Inclusief 5 jaar garantie.

Robomow RX12u reviewed door Maaimachine.nl


Robomow RX12u - Beste Budget Maaier

Wolf Garten LOOPO M1000 review door Maaimachine.nl


Wolf Garten LOOPO M1000 - Veruit de beste keuze voor gazons van 1000m2.

Gardena R38Li reviewed door Maaimachine.nl


Gardena R38 Li - De beste automatische grasmaaier voor gazons tot 380m2.

McCulloch ROB S600 reviewed door Maaimachine.nl

McCulloch ROB S600 - Grasmaairobot met goede prijs / kwaliteit verhouding in onze test.

Robomow RC308u reviewed door Maaimachine.nl

Robomow  RC308U - Grasmaairobot met goede prijs / kwaliteit verhouding in onze test.

Gardena Sileno City 500 reviewed door Maaimachine.nl

Gardena R80Li - komt naar voren als een een voordelig alternatief uit onze robot grasmaaier test.

Gardena R80Li reviewed door Maaimachine.nl

Gardena Sileno City 500 - Geluidstille robotgrasmaaier voor gazons tot 500 m2.


De 8 Beste Robotmaaiers van 2020


Robomow RX12uis de beste robotmaaier voor een klein gazon (tot 150 vierkante meter) . De RX12u van Robomow is één van de eenvoudige robotmaaiers om te installeren. Je hoeft voor dit model geen app te downloaden. Na het afzetten van de kaders met het perimeterdraad gaat deze maaier met één druk op de knop direct aan de slag. Deze maaier kan, net als het robuuste maaimes, tegen een stootje. Je hebt al een Robomow RX12u vanaf 499,00 euro. Dit model weegt 7,5 kilo, maait maar liefst 2 uur in volledig opgeladen stand. Daarbij produceert het een acceptabele 64 dB aan geluid.

Fysieke eigenschappen van deze kleine Robomow

De Robomow RX12u is compact van formaat met zijn afmeting van 53 cm x 42 cm x 26 cm (LxBxH). Het maaidek is gemaakt van kunststof. Robomow biedt 2 jaar carry-in-garantie op deze robotmaaier.

Maaien met de RX12u

Deze Robomow rx12u gazonrobot is geschikt voor een kleine tuin of een grasveldje van maximaal 150m2. Hellingen zijn tot een maximum van 15 % hellingsgraad geen probleem. Het maaidek is 18 centimeter breed en je kunt je maaihoogte instellen op een maaihoogte van 15 mm tot en met 45 mm. Het grasafval wordt versnipperd, ofwel gemulcht, in zulke kleine snippers dat je er niks van terugziet en je gras op natuurlijke wijze wordt bemest. Deze maairobot heeft géén regensensor waardoor je hem niet moet laten maaien als het regent. 

Navigatie en stroomvoorziening

De Robomow RX12u maait het gazon van een kleine tuin volgens een volledig willekeurig patroon in de kaders van de maaioppervlakte. Dit product heeft alleen een touch sensor, dat wil zeggen dat obstakels worden ‘gezien’ en er geen aanrijdingen zullen plaatsvinden met losse objecten welke zich in de kaders bevinden. De grasrobot wordt van energie voorzien middels een 12V 7 Ah loodzuur accu. Voordeel is de maximale maaitijd van 2 uur op een volle batterij, waarna deze 20 uur moet laden. 20 uur laden lijkt lang, maar is geen enkel probleem wanneer je een klein gazon hebt omdat de robotmaaier dan je volledige gazon in 1 uur kan maaien.

Robomow RX12u Review

Wanneer we de klanttevredenheid voor gebruik van de Robomow RX12u onderzoeken vinden we een mix van positieve en minder sterke punten. Over het algemeen is iedereen tevreden over datgene wat dit product moet doen; zelfstandig het gazon maaien en onderhouden. Mulchen werkt perfect, de robotmaaier is niet zwaar en werkt geruisloos. Punt van kritiek is voornamelijk het slijten van de maaimessen. Gelukkig zijn ze niet duur om te vervangen. Voor mensen met en een klein gazon en een beperkt budget is dit veruit de beste robotmaaier.

Kenmerken

 • Voor gazons tot 150 vierkante meter
 • Acceptabel geluid van 64 dB
 • Accuduur van 2 uur
 • 12v 7 Ah loodzuur accu

Specificaties

 • Merk - Robomow
 • Model - RX 12u
 • Gewicht - 7,5 kg
 • Prijs - v.a. € 499
 • Eenvoudige installatie
 • Lange maaitijd
 • Aantrekkelijke geprijsd
 • Laadtijd van 20 uur
 • Slijtage van de maaimessen
 • Hellingsgraad tot 15%

Gardena R38Li is de beste robotmaaier voor gazons met een maximaal oppervlakte van 380m2. De maaimessen zijn duurzaam, gemakkelijk te vervangen en relatief voordelig in aanschaf. Je koopt de Gardena R38Li al vanaf 599,00 euro. De oplaadtijd bedraagt nog geen uurtje in het laadstation. Het gewicht van dit toestel is 7,4 kg en het maaiapparaat produceert 58 dB aan geluid en is daarmee bijzonder stil tijdens het trimmen van het gazon.   

Fysieke eigenschappen van de R38Li

De Gardena R38Li is klein van stuk met zijn afmeting van 58 cm x 46 cm x 26 cm (LxBxH). Het maaidek is gemaakt van hoogwaardige kwaliteit kunststof. Gardena biedt 2 jaar garantie op deze automatische grasmaaier. 

Maaien met de robotmaaier Gardena

Deze compacte Gardena robotmaaier kan een maximum gazonoppervlakte van 380m2 trimmen. Schuine oppervlaktes tot wel 25 % zijn geen enkel probleem. Het maaidek is 17 centimeter breed en de maaihoogte kan ingesteld worden verschillende hoogten tussen de 20 mm tot 50 mm, waardoor de R38Li het gazon perfect op de ideale hoogte kan bijhouden. Uiteraard mulcht ook deze Gardena het gemaaide gras. Voor de middel grote tuin is deze maaier zeer goed. De ideale stand om het gras te maaien ligt voor deze robotmaaier op ongeveer 22 cm. Heb je een tuin met veel hellingen of hoogteverschillen dan is de aanbevolen gazon grootte kleiner dan de 380 vierkante meter.

Navigatie en stroomvoorziening  

Zoals bij de meeste robots houdt ook deze Gardena een willekeurige route aan binnen de met perimeterdraad afgezette kaders. Dankzij de bots- en afstandssensoren worden obstakels gedetecteerd en botsingen met losse objecten in de tuin voorkomen. De Gardena robotmaaier wordt aangedreven op een 18V 2,1 Ah lithium-ionbatterij. Hiermee kan het gazon tot ruim een uur achter elkaar getrimd worden. Als de batterij bijna leeg is, rijdt hij automatisch terug naar het laadstation, waarna deze in nog geen uur weer volledig opgeladen is. 

Gardena R38Li review

 De Gardena R38Li is een van de meest beoordeelde robotmaaiers van dit moment. De R38Li scoort super goed bij de gebruiker. Installatie blijkt eenvoudig, er zijn geen klachten over een te kort stuk afzetdraad (wat we vaak horen), de prijs-kwaliteit vindt men geweldig en hij werkt echt superstil. Na installatie heb je geen omkijken meer naar deze robotmaaier en kun je genieten van een mooie grasmat. Voornaamste feedback betreft het basisstation die eigenlijk overdekt moet zijn en dat dat niet standaard wordt meegeleverd. Voor een groot gazon tot ongeveer 1000m2 is deze  Robotmaaier Gardena minder geschikt. In een kleine tuin met een klein gazon komt hij echter zeer goed tot zijn recht.

Kenmerken

 • Voor gazons tot 380m2
 • Slechts 58 deciBel
 • Accuduur van ruim een uur
 • 18V 2,1 Ah lithium-ion accu

Specificaties

 • Merk -  Gardena
 • Model -  R38Li
 • Gewicht - 7,4kg
 • Prijs - v.a. €599,00
 • Duurzame maaimessen
 • Laadtijd van 50 min
 • Goede prijs-kwaliteit
 • Niet meegeleverde overdekking van het basisstation
 • Korte accuduur
 • Geen regensensor

De Gardena Sileno City 500 is de geluidsstille topper voor grasvelden tot 500 m2. Deze maaimachine werkt met een afstandsbediening en kost net iets meer dan 900,00 euro. Wil je de app versie? Dan kun je voor een kleine 200,00 euro meer de Gardena Smart Sileno 500 aanschaffen, die ook via een app te bedienen is. Dankzij het kleine maaimes, wordt het gras super-strak gemulcht en raken objecten zoals speelgoed op het grasveld niet beschadigd. De Gardena Smart Sileno 500 is een stevige robotmaaier en weegt 14,6 kilo. Op een volle accu kan dit toestel een middelgrote tuin bijna een uur trimmen waarbij het lage geluidsniveau van 59 dB een prettige bijkomstigheid is. Maar dat is niet alles, want dit model heeft ook een geïntegreerd anti-diefstal systeem.        

Fysieke eigenschappen van deze Gardena robot voor 500m2 gras

De Gardena Sileno City 500is 49,5 cm x 59,5 cm x 34 cm (LxBxH) groot en weegt 14,6 kilo. Het maaidek is gemaakt van stevig kunststof zoals we dat van Gardena gewend zijn. Na aanschaf ontvang je 2 jaar garantie op deze robotmaaier Gardena. 

Maaien met de Gardena Smart Sileno

Deze mulch robot maaier kan een flink stuk gras onderhouden, namelijk 500m2 waarbij schuine gedeeltes met een hoek tot 25 % geen enkel probleem zijn. De maaibreedte is 17 centimeter en maaihoogte is instelbaar tussen de 20 mm en de 60 mm hoog. Afhankelijk van het seizoen en de groeisnelheid van het gras gedurende het maaiseizoen kun je de maaihoogte aanpassen. Deze robotmaaier is aanbevolen voor mensen die een strak gemaaid gazon willen.

Navigatie en stroomvoorziening  

Via willekeurig maaipatroon zal dit model het gazon streeploos glad trimmen in het met perimeterdraad afgezette perceel. Dankzij de bots- en afstandssensoren worden objecten in het maaiperceel tijdig gedetecteerd en ontweken. Dit apparaat is zoals vrijwel alle robot grastrimmers voorzien van een ingebouwde accu, in het geval van de Sileno City 500 een 18V 2,1 Ah llithium-ion batterij. Volledig opgeladen kan de robotmaaier hiermee een uur maaien. Na een pitstop van een uurtje in het bassistation is de robot weer op volle kracht en klaar voor een nieuwe ronde.  

Gardena Sileno City 500 ervaring 

Het gebeurt maar zelden dat een product nauwelijks minpunten scoort bij consumenten. De Gardena Sileno City 500 is het gelukt. De consument is het erover eens; deze robotmaaier is eenvoudig in gebruik te nemen, maait mooi, loopt niet snel vast en werkt stilletjes. Punt van kritiek? De randen kunnen beter aldus een enkele consument. 

Kenmerken : 

 • Voor gazons tot 500 vierkante meter
 • Slechts 59 deciBel
 • Maximale maaiduur van 65 min
 • 18V 2,1 Ah lithium-ion accu

Specificaties:

 • Merk -  Gardena
 • Model -  Sileno City 500
 • Gewicht - 14,6kg
 • Prijs - v.a. €900,00
 • Geluidsstil
 • Laadtijd van 50 min
 • Eenvoudige installatie
 • Bijbetaling voor de app
 • Zwaar in gewicht
 • Maait geen gras direct naast een muur

De McColloh ROB S600 is qua prijs-kwaliteit een enorm goede deal. Deze slimme robotmaaier houdt je gazon van maximaal 600 m2 moeiteloos strak. Het is een van de maaiers geschikt voor een grote tuin. Je koopt de ROB S600 al voor 749,00 euro. Je kunt dit apparaat bedienen via het toetsenbord op de maaimachine of via de app. Wanneer je kiest voor de app dan verbind je de maaier met je smartphone of tablet via bluetooth. De ROB S600 van McCulloh beschikt over een intelligent maaisysteem dat zich aanpast aan de groeisnelheid van het gras. Hierdoor blijft je gazon altijd in optimale conditie. Deze grasmaaier weegt 15,3 kilo en is een van de stilste in zijn soort met een geluidsproductie van 58 dB. De batterij heeft genoeg energie voor een maaibuurt van één uur waarna de maaier automatisch terug gaat naar het laadstation.

Fysieke eigenschappen van de ROB S600

De McColloh ROB S600 is robuust van omvang met zijn 69,1 cm x 48,9 cm x 32,5 cm (LxBxH) en weegt 15,3 kilo. Dit product wordt geleverd met standaard 2 jaar garantie en is van stevig kunststof gemaakt. 

Maaien met de McCulloch ROB S600

Deze grasrobot heeft geen enkel probleem met grasoppervlaktes tot 600 vierkante meter. Dit model is zeer krachtig en heeft geen enkele moeite met hellingshoeken van maximaal 35 %. Iets wat dit model absoluut onderscheidend maakt ten opzichte van andere grasmaaiers. Het maaidek is 17 cm breed en hij kan het gras trimmen op minimaal 20 mm en maximaal 50 mm. De ROB S600 is een "slimme robotmaaier" welke, als hij voldoende informatie over het gazon binnen krijgt via de interne navigatie, zelfstandig de beste maairoute uitstippelt. 

Navigatie en stroomvoorziening  

Strepen op je gazon zijn verledentijd met het vrije bewegingspatroon van de robot maairoute die ervoor zorgt dat je gazon volledig egaal getrimd wordt. Je zet je maaigebied af met begrenzingsdraad waarbinnen deze robot grasmaaier alles keurig zal onderhouden. Je kunt de maaier op afstand besturen en bedienen via de app. Let wel op dat je gazon opgeruimd is, want deze MeColloch heeft geen sensoren voor het detecteren van losse objecten. Vergelijkbaar met de meeste modellen van dit caliber is de ROB S600 uiterust met een 18V 2,1 Ah lithium-ion batterij die voldoende energie levert voor een maaibeurt van één uur. Opladen gaat vlot en kost eenzelfde tijd in het laadstation. 

Ervaring met de McCulloch ROB S600

Gelukkig zijn er al veel particulieren die de McCulloch ROB S600 zelf hebben geinstalleerd en hun mening hierover hebben gedeeld. Wederom blijkt installatie eenvoudig, werkt de grasrobot stil en trimt hij het gazon streeploos glad. Minder positief is men over de meegeleverde hoeveelheid afzetdraad, namelijk maar 150 meter. Een ander punt van kritiek is dat de app alleen werkt als je dichtbij de robotmaaier staat.  

Kenmerken: 

 • Voor gazons tot ​600m2
 • Slechts 5​8 deciBel
 • Accuduur van 65 min
 • 18V 2,1 Ah lithium-ion accu

Specificaties:

 • Merk -  McCulloch
 • ​Model -  ROB S600
 • Gewicht - 15,3kg v.a. €749,00
 • v.a. €749,00
 • Bediening via de App
 • Maait hellingshoeken tot 35%
 • Streeploos gazon
 • Geen sensoren voor detecteren objecten
 • Zwaar in gewicht
 • Kort afzetdraad

​Oké, de Husqvarna 105 is 250,00 euro duurder dan de bovengenoemde McCulloch ROB S600, maar je krijgt er wel de testwinnaar mee in huis die wordt geleverd met maar liefst 5 jaar garantie. Die garantie komt niet uit de lucht vallen, want deze trimmer is zo goed dat Husqvarna deze garantie zonder twijfel durft te geven. Het messensysteem bestaat uit 3 maaimessen die gemaakt zijn van C-staal. Bijzonder is ook dat deze tuinhulp echt elk weertype zonder problemen of slijtage trotseert. Zelfs in de regen kan deze robotmaaier oprecht goed maaien. Leuk om te weten is ook dat het de lichtste in zijn soort is met 6,7 kilo. Tijdens het maaien wordt 58 tot 61 dB aan geluid geproduceerd. 

Fysieke eigenschappen van de Husqvarna 105

De Husqvarna 105 is compact van formaat en weegt maar 6,7 kilo en is compact van formaat. Geloof het of niet, maar als Husqvarna geeft 5 jaar garantie. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van verschillende andere robotmaaier merken.

Gazonmaai kenmerken van deze Husqvarna

De Husqvarna 105 is met voorsprong een van de beste robotmaaiers getest voor gazons tot 600 m2. Deze maaier is nagenoeg onverwoestbaar en kan onder de slechtste weersomstandigheden met water of stof gewoon doorwerken. Handig, want als het regent groeit het gras het snelste. Schuine oppervlaktes in je tuin? Dat is voor deze tuinhelper geen knelpunt en dankzij de geavanceerde hellingscompensatietechniek wordt het gras precies egaal getrimd. De maaibreedte is 17 cm en dankzij het driedelige messensysteem kan met nog geen 20W vermogen perfect worden gemaaid. Dat maakt deze slimme grasrobot een absolute topper op gebied van stroomconsumptie. De snijhoogte van de messen is in te stellen tussen de 20mm en 50mm.  

Bijzonder sterk in navigatie en stroomvoorziening  

Het snijsysteem waarmee deze gazonrobot je gras snijdt wordt omschreven als chaotisch. Wat erop neerkomt dat er volgens een geheel willekeurig schema wordt gezorgd voor een egaal gazon. Zodra de maairobot een obstakel tegenkomt of het omtrekdraad benaderd keert de slimme robotmaaier om. Dankzij de sensoren wordt knelpunten eenvoudig en tijdig gezien. Extra handig en veilig is ook de hef- en schoksensor, die zorgt voor extra veiligheid. Wanneer iemand de robot optilt of er tegenaan botst zal de maaimachinerobot direct stoppen met aansturen van de maaimessen. In het bijzonder fijn voor gezinnen met kinderen. Installeren van het maaiprogramma is eenvoudig via het LCD scherm en de timer zorgt ervoor dat er alleen aan het gazon gewerkt wordt wanneer jij dat wilt. De lithium Ionen accu is 2100 Ah en het opladen van deze batterij duurt net geen uur. Dit is beter dan verschillende andere robotmaaiers.

Husqvarna 105 ervaring  

Uit onderzoek onder ervaringen van consumenten met de Husqvarna blijkt dat men voornamelijk te spreken is over het compacte formaat en dat deze ook geschikt is voor complexe tuinen en routes. Installatie is echt kinderlijk eenvoudig en het maairesultaat is geweldig. Punten van kritiek zijn vooral het afwerken van de randen bij het perimeterdraad. Tevens wordt het ontbreken van een regensensor en de app als minpunt beschouwd. Hierbij moeten wij wel vermelden dat de regensensor bewust is weggelaten omdat deze machine volledig weersbestendig is. Hiermee heeft deze robotmaaier een voordeel ten opzichte van verschillende andere robotmaaiers uit onze test. Zeker in regenachtig Nederland kan het voorkomen dat het tijdens het maaien gaat regenen. Met de Husqvarna robotmaaier hoef je je hier niet om te bekommeren.

Kenmerken: 

 • Voor gazons tot 600m2
 • Slechts 58 tot 61 deciBel
 • Accuduur van 70 min
 • 2100 Ah lithium lonen accu

Specificaties:

 • Merk -  Husqvarna
 • ​Model -  105
 • Gewicht - 6.7kg
 • Prijs - v.a. €949,00
 • Maaimessen van C-staal
 • Onverwoestbare maaimachine
 • Geschikt voor complexe tuinen
 • Ontbreken van een App
 • Geen regensensor
 • Chaotisch snijsysteem

De Robomow RC308u komt goed uit de robot grasmaaier test en is echt een stuk steviger in al zijn specificaties dan de concurrentie in zijn klasse. Hoewel er voordeligere alternatieven zijn is het in dit geval wel verstandig om iets dieper in de buidel te tasten. Dit model kost namelijk bijna 1100 euro.  Deze grasmaaier robot is krachtig genoeg voor een grasmat van 800 m2. Je kunt de RC308u aansturen en instrueren via de Robomow App of het bedieningsmodel op de robot. Deze krachtpatser behaald extra goed resultaat door niet met regen te maaien. Immers, nat gras mulchen is minder effectief dan droog gras. 

​De regensensor zorgt ervoor dat wanneer het begint te spetteren de maaibeurt wordt gepauzeerd. Hierdoor wordt het gras altijd optimaal gemulcht en heeft het maaimes een langere levensduur. Dit model van Robomow is, ondanks zijn zware accu die een maaitijd van 70 minuten faciliteert, slechts 11,4 kilo van gewicht. Helaas komt dit stukje extra power wel samen met wat meer geluid, namelijk een nog steeds acceptabele 64 dB aan geluid die door de meeste gebruikers als ‘stil’ wordt aangeduid.

Fysieke eigenschappen van de RC108u

De Robomow RC308u is normaal van formaat voor een gazonrobot in deze klasse, namelijk 63 cm x 46 cm x 21 cm (LxBxH). Het gewicht is wel bijzonder laag, namelijk maar 11,4 kilo. Zoals we van Robomow gewend zijn wordt dit kunststof model geleverd met 2 jaar carry-in-garantie. 

Maaien met de Robomow RC308u

Heb je een grasmat van circa 800 m2? Dan komt deze maairobot goed uit de test. Want niet alleen onderhoudt de Robomow RC308u je gazon moeiteloos, dit apparaat kan tot wel 36 % schuine stukken maaien. Ideaal wanneer je hellingen in je tuin hebt of hoogteverschillen die de robot moet overbruggen. Dit model van Robomow is enorm efficient omdat de snijbreedte van het maaidek is 28 cm. Hiermee trimt de RC308u de breedste maaistroken van de tot nu toe in deze review besproken robottrimmers. Om er nog een schepje bovenop te doen is de hoogterange 15 tot 60 mm waardoor je een ruime keuzemogelijkheid hebt in graslengte. 

Uitblinken op gebied van navigatie en stroomvoorziening  

Geheel volgens een willekeurig patroon wordt je gras, precies binnen de perimeterdraad afgezette kaders, streep loos glad-getrimd. Deze robot maaier zit tevens bomvol opties zoals regensensoren, bots- en afstandssensoren, de mogelijkheid tot handbesturing en een uitgebreide app. De krachtige 26 V 3 Ah lithium-ion accu zorgt ervoor dat deze robot grasmaaier maximaal 70 minuten onafgebroken kan grasmaaien. Opladen in het bassisstation duurt 90 minuten, wat niet lang is voor zo’n stevige accu. 

Robomow RC308u ervaring door consumenten

 De Robomow RC308u scoort over het algemeen goed bij de consument. Installatie blijkt gemakkelijk te zijn en hij doet zijn werk stilletjes. De handleiding is duidelijk en het wordt aangeraden het perimeterdraad precies zo te installeren als in de handleiding. Randmaaien en obstakeldetectie is wel een punt van aandacht. Over de meegeleverd hoeveelheid afzetdraad wordt niet geklaagd, 200 meter perimeterdraad is over het algemeen voldoende voor gazons tot 800 m2.  

Waar zijn kleinere broertje geschikt is voor een klein gazon is de Robomow RC308u de beste robotmaaier voor een grote tuin.

Kenmerken: 

 • Voor gazons tot 800m2
 • Slechts 64 deciBel
 • Accuduur van 70 minuten
 • 26 V 3 Ah lithium-ion accu

Specificaties:

 • Merk -  Robomow
 • ​Model -  RC308u
 • Gewicht - 11.4kg
 • Prijs - v.a. €1100,00
 • Besturing door App
 • Bevat regen, bots- en afstandssensoren
 • snijbreedte van 28cm
 • Prijzig
 • Matig in rand maaien
 • Obstakeldetectie kan beter

Is de Robomow RC308u toch iets boven je budget? Overweeg dan de Gardena R80Li, de beste keuze robotmaaier onder de 1000,00 euro. De R80Li van Gardena maait gazons tot 800 m2 keurig strak en is tevens voorzien van een diefstalbeveiliging. Elk maaiprogramma standaard een uur met een messensysteem van kleine maaimesjes waardoor spullen die op het gazon liggen niet snel beschadigen. Deze Gardena uitgerust met alle belangrijke sensoren en per app of het paneel op de maaier te bedienen. Helaas zit er geen regensensor inbegrepen. Dit product wordt niet ondersteund door een app functie dus de bediening gaat volledig via het paneel op de machine zelf. 

Met een gewicht van slechts 7,7 kilo pak je deze compacte gazontrimmer gemakkelijk van de grond voor onderhoud of controle. Het geluidsniveau wat de Gardena produceert is met 60 dB laag.

Fysieke eigenschappen van de R80Li

De Gardena R80Li is een stuk compacter dan zijn directe concurrent, namelijk maar 26 cm x 48 cm x 46 cm (LxBxH). Het gewicht met zijn 7,7 kilo echt laag en dat is handig voor de maaiduur van de accu. Immers elke kilo die minder versleept hoeft te worden scheelt stroom. Deze gazonmachine is van kunststof en wordt geleverd met 2 jaar carry-in-garantie. 

Gazonmaai eigenschappen van de Gardena R80Li 

Is je gazon 800 m2 of kleiner en wil je niet meer dan 1000,00 euro uitgeven? Dan is de Gardena R80Li de maairobot voor jouw grasmat. Let wel op, deze maaier kan hellingen tot 25 % aan, wat over het algemeen ruim voldoende is voor een Nederlandse tuin. De snijbreedte is 17 cm, wat niet breed is maar door het stevige vermogen in combinatie met een klein maaidek wel garant staat voor een strak gemulcht gazonoppervlak. Je kunt het gras zo kort als 20 mm of op maximaal 50 mm trimmen. 

Uitblinken op gebied van navigatie en stroomvoorziening  

Het messensysteem van Gardena en het sterke maaiprogramma staat garant voor een haarfijn maairesultaat. Op een volle 18 V 2,1 Ah accu werkt dit apparaat een programma van 65 minuten af. Is de accu bijna leeg, dan vind hij zelf zijn weg naar het laadsysteem. Handbediening is niet mogelijk, wel kun je het menu instellen op tijd en dag. Qua aansturing en bediening is dit niet de meest uitgebreide maairobot, maar het maairesultaat maakt alles goed. 

Gardena R80Li review 

De Gardena R80Li scoort super goed bij de consument. Men spreekt vol lof over de maaiprestaties en het lage geluidsniveau. Ook de installatie blijkt eenvoudig, je hoeft hier beslist geen techneut voor te zijn. Hoewel de geluiden over te weinig afzetdraad minder zijn dan bij andere producten blijkt de standaard meegeleverde 200 meter perimeterdraad niet altijd, maar meestal wel, voldoende. Enthousiast geworden? Lees hier alles wat je moet weten voordat je een robotmaaier koopt.

Kenmerken: 

 • Voor gazons tot 800m2
 • Slechts 60 deciBel
 • Accuduur van 65 minuten
 • 18 V 2,1 Ah accu

Specificaties:

 • Merk -  Gardena
 • ​Model -  R80Li
 • Gewicht - 7.7kg
 • Prijs - v.a. €949,00
 • Laag geluidsniveau
 • Beschermt objecten op gazon
 • Eenvoudige installatie
 • Geen regensensor
 • Besturing via de machine
 • Smalle snijbreedte voor gazonoppervlakte

Is de Robomow RC308u toch iets boven je budget? Overweeg dan de Gardena R80Li, de beste keuze robotmaaier onder de 1000,00 euro. De R80Li van Gardena maait gazons tot 800 m2 keurig strak en is tevens voorzien van een diefstalbeveiliging. Elk maaiprogramma duurt een klein uurtje met een messensysteem van kleine maaimesjes waardoor spullen die op het gazon liggen niet snel beschadigen. Deze Gardena uitgerust met alle belangrijke sensoren en per app of het paneel op de maaier te bedienen. Helaas zit er geen regensensor inbegrepen. Dit product wordt niet ondersteund door een app functie dus de bediening gaat volledig via het paneel op de machine zelf.

Met een gewicht van slechts 7,7 kilo pak je deze compacte gazontrimmer gemakkelijk van de grond voor onderhoud of controle. Het geluidsniveau wat de Gardena produceert is met 60 dB laag.

Fysieke eigenschappen van de LOOPO M1000

De Wolf Garten LOOPO M1000 is een kunststof lichtgewicht in zijn klasse met zijn 11,1 kilo. Gelukkig doet deze verder in geen enkel opzicht onder voor zwaardere concurrenten. De afmetingen zijn overeenkomend met andere varianten, zo is de lengte 63 cm x 46 cm x 21 cm (LxBxH). Vanaf de dag van aanschaf ontvang je op deze gazonrobot maar liefst 3 jaar garantie. 

Gazonmaai eigenschappen van de Wolf Garten LOOPO M1000 

1000 m2 kunnen we gerust een groot gazon noemen. Om zo’n afmeting strak kort te knippen heb je een stevige trimmer nodig. De Wolf Garten LOOPO M1000 is zo’n trimmer die je gazon volledig automatisch op de perfecte lengte houdt. Je kunt het gras trimmen op een lengte van 15 mm tot 60 mm, wat een ruime range is. De maaibreedte is 28 cm en daarmee kan deze van Duitse productie afkomstige grasmaaier robot flink meters maken. Ook schuine stukken zijn geen probleem, want deze Duitse krachtpatser maait gemakkelijk op hellingen tot 36 % schuin. 

Krachtig op gebied van navigatie en stroomvoorziening  

Precies binnen de met afzetdraad gemarkeerde kaders maait deze Wolf Garten het grasveld volgens een geheel vrij bewegingspatroon waardoor de grasmat helemaal egaal zal zijn. Zoals je van een maaier in deze prijscategorie mag verwachten zijn alle noodzakelijke sensoren ingebouwd. Elke maaicycli duurt een klein uurtje en elke laadcycli van de 26 V 2,4 Ah accu duurt 70 minuten in het basisstation.    

Ervaringen met de Wolf Garten LOOPO M1000 in de praktijk 

Wanneer wij het internet afstruinen naar de ervaringen met de Wolf Garten LOOPO M1000 wordt al snel duidelijk dat andere consumenten zeer tevreden zijn over dit product. Het installeren van de robot is gemakkelijk, men is zeer tevreden zijn over de maaiprestaties, de app werkt eenvoudig en de machine erg stil is tijdens het maaien. Belangrijkste punt van kritiek is de meegeleverde hoeveelheid perimeterdraad, dit is vrijwel altijd te weinig voor 1000m2. Er wordt namelijk maar 150 meter afzetdraad meegeleverd, wat structureel te weinig is. 

Kenmerken: 

 • Voor gazons tot 1000m2
 • 68 deciBel
 • Accuduur van 50 minuten
 • 26 V 2,4 Ah accu

Specificaties:

 • Merk -  Wolf Garten
 • Model -  LOOPO M1000
 • Gewicht - 11.1kg
 • Prijs - v.a. €971,00
 • Uitstekende maaiprestaties
 • Maait hellingen tot 36%
 • Maaibreedte van 28 cm
 • Slechts 150m afzetdraad
 • Lastig maaien van randen
 • Accutijd is vrij kort

Koopgids – handige tips bij het kopen van de beste robotmaaier

Heb je onze robotmaaier test gelezen en ben je klaar om een automatische grasmaaier te kopen? Hieronder geeft maaimachine.nl nog een aantal tips die helpen om daadwerkelijk de beste robotmaaier te vinden.

Hoe werkt een robotmaaier?

Robot grasmaaier in de basis

Diverse maairobots werken op dezelfde manier. De robot is volledig elektrisch aangedreven. De elektriciteit wordt opgeslagen in de ingebouwde accu, waaruit de maairobot meteen haar stroom pakt. Afhankelijk van de grote van de accu en de energieconsumptie van de machine kan het gras een bepaalde tijd gemaaid worden. Zodra de accu bijna leeg is zal de robot teruggaan naar het basisstation om opnieuw geladen te worden. Zodra de batterij weer is opgeladen gaat het toestel weer aan de slag. Op een volledig willekeurige manier (dus geen rechte banen en strepen) wordt het gras binnen de met het perimeterdraad (de afbakening van het maaigebied) gemaaid. Dit perimeterdraad wordt bij de meeste producten bijgeleverd en is anders eenvoudig bij te bestellen. Je bakent hiermee je volledige maaioppervlakte af en de machine zal automatisch omkeren wanneer tegen de perimeterdraad afbakening aankomt. 

 

Je kunt ervoor kiezen om de maaier op bepaalde tijden van de dag, bijvoorbeeld als je aan het werk bent, te laten maaien. De toestellen met ingebouwde regensensor zullen bij regen terugkeren naar het basisstation om te wachten tot het weer droog is waardoor je altijd het beste resultaat hebt. Over de grassnippers hoe je je geen zorgen te maken. De robot maaier werkt namelijk met een mulchsysteem waardoor het gras gemulcht wordt. Mulchen is het in kleine grassnippers versnijden van het gras, zodat je de maairesten niet zal terugvinden op je grasmat. Deze snippers zijn klein en dienen als voeding voor het gazon. 

Benieuwd welke maaier het beste is voor jouw gazon? Zorg dan dat je de afmeting van je grasoppervlakte in vierkante meters weet en zie op basis van oppervlakte welke robotmaaier onze experts jou aanraden. 

Is mijn tuin geschikt voor een robotmaaier?

De meeste tuinen zijn geschikt voor een robotmaaier. Zelfs als je een vijver of een bloemperk op je gazon hebt kun je een grasrobot in gebruik nemen. 

De robotmaaiers uit onze test worden vrijwel allemaal geleverd met “perimeterdraad”. Deze draad biedt de mogelijkheid om het maaigedeelte netjes af te bakenen. Zeker bij een vijver of een bloemperk is deze perimeterdraad geen overbodige luxe.  Je kunt deze draad net onder of op de grond aanbrengen. 


Is mijn tuin groot genoeg voor een robotmaaier?

De beste robotmaaiers uit onze test zijn geschikt voor kleinere gazons (tot 150m2) alsook voor een groot gazon tot wel 2000m2. Het is dus niet zo dat je de verschillende robotmaaiers niet kunt gebruiken met een kleine tuin.

Hoe groter je gazon hoe meer capaciteit de grasrobot nodig heeft om het netjes te maaien. De prijs van een robotmaaier wordt in grote mate bepaald door de capaciteit. Hoe groter het te maaien oppervlakte hoe hoger de prijs van het product. Het kan dus lonen om goed te berekenen hoe groot je gazon is Op basis daarvan kun je dan de beste robotmaaier kopen. 

 Hoogteverschillen in een gazon hebben direct invloed op de capaciteit en het maaibereik van een maairobot. Hoe meer hoogteverschillen er in je tuin zitten hoe hoger de capaciteit moet zijn. 

 

Hoe werkt perimeterdraad?

De meeste robotmaaiers worden standaard geleverd met “perimeterdraad”. Deze draad wordt gebruikt om het te maaien gebied “te markeren”. Je bakent als het ware je gazon af met deze draad. Dankzij de draad kun je de maairobot zelfs een groot gazon geheel zelfstandig laten maaien.

De draad dien je nauwkeurig aan te brengen in je tuin. Het dient op elke plaats op exact dezelfde diepte te liggen. De meest ideale diepte is ongeveer 2 centimeter onder het oppervlakte. Zeker als je bloemperken of een vijver hebt raden wij je aan om de draad daar dan netjes omheen te leggen. Dit geldt ook voor forse struiken, een boom of je terras. 

Een aantal van de modellen uit onze robotmaaier vergelijking hebben een intern navigatiesysteem. Hiermee navigeren ze efficiënt over je gazon zodat geen enkel stukje dubbel wordt gemaaid. Een goedkopere maairobot rijdt van draad tot draait en rijdt willekeurig rondjes over je grasmat. 

Deze draad is vaak universeel te gebruiken met verschillende maaiers. Heb je een robotmaaier Gardena dan kun je dus ook de goedkopere draad van Robomow gebruiken. 

Gardena R80i