Ideale maaihoogte voor het gazon

Beste Maaihoogte Robotmaaier

Wil jij je gazon zo strak als een golfbaan? Met een robotmaaier kun je dit realiseren. De meest gebruikte maaihoogte voor een strak en kort getrimd gazon is 3 tot 5 centimeter. Je kunt de hoogte instellen middels een draaiknop op de machine zelf of bij sommige apparaten via de app.

Voor een optimale snede van het gras en mulching van de grassnippers maai je bij voorkeur droog gras. Heeft je maairobot een regensensor, dan zal de robot er zelf voor zorgen dat er met vochtig weer niet gemaaid wordt. Heeft je maairobot geen regensensor, dan adviseren wij om de robot niet te laten maaien bij nat weer. Twijfel je? In deze post kun je een robotmaaier vergelijken op basis van verschillende specificaties.

Wat is de ideale maaihoogte voor gras?

De ideale maaihoogte is afhankelijk van het jaargetij. Je zal de instellingen van je robot grasmaaier dus per jaargetijde moeten instellen. Verder heb je er geen omkijken naar, zeker wanneer je een maairobot hebt die ook zelf kan bepalen wanneer het gras gemaaid moet worden. Een mooi voorbeeld hiervan zie je in het assortiment robot grasmaaiers van Gardena. Uiteraard hebben ook andere merken deze specificaties, maar Gardena geeft een goed beeld van hoe het werkt. 

Ideale maaihoogte voor het gazon

Welke maaihoogte is het beste in het voor- en najaar?

Het voor- en najaar zijn over het algemeen vochtige tijden. In deze periodes groeit het gras snel. Je robotmaaier zal dus vaker aan het werk moeten om het gras in toom te houden. Maar welke maaihoogte is nu ideaal in deze jaargetij?

Wij adviseren om de eerste weken sowieso niet korter dan 4 cm, maar liever nog 5cm te maaien. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hele gazon de kans krijgt zich te ontwikkelen en te groeien. In de volgende weken kun je afbouwen tot een maaihoogte van 3cm, als je dat wilt natuurlijk. Kort gras is mooi maar wel kwetsbaarder in droge tijden. Daarnaast neemt de kans op onkruid en mos toe wanneer het gras heel kort is.

In het najaar doe je dit precies omgekeerd. Dan ga je steeds wat minder kort maaien om ervoor te zorgen dat het gazon goed sterk de winter in gaat.

Welke maaihoogte is het beste in de zomer?

Je kunt het gras in de zomermaanden zo kort als 3 cm hooghouden. Toch brengt dit wel risico’s met zich mee en zal je, zeker tijdens de warme dagen, flink moeten sproeien om je gras op die lengte kort te houden.

De beste maaihoogte voor de zomer is 5 cm. Dan loop je het minste risico dat je gazon tijdens lange periodes van droogte en hitte sterft. Zoals gezegd is maaien met droog weer het beste, maar maaien met hitte daarentegen niet. Maai op de hete dagen niet overdag.

Wat is de beste maaihoogte in de winter?

In de winter moet je gras sterk zijn om de kou te weerstaan. Dit bereik je door het gras op 5 cm of 6 cm de winter in de laten gaan. Zorg ervoor dat je in aanloop van de winter het gras langzaam langer laat worden. Maai het gras tot het stopt met groeien. Na de laatste maaibeurt is het tijd voor de winterstalling en winterbeurt van robotmaaier. Heeft het in de nacht gevroren aan de grond? Maai dan nooit.

Grasmaaien met sneeuw

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:37 am

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.