Messen van robot grasmaaier slijpen

Je Robotmaaier Onderhouden

Je robotmaaier onderhouden is essentieel voor een lange levensduur van je machine en het behouden van een goed maairesultaat. Of je nu de beste robot grasmaaier van stal hebt of een voordeliger alternatief, de levensduur valt en staat met het onderhoud.  

 

Wil jij weten hoe je een robotmaaier moet onderhouden? Ben je benieuwd wat je qua onderhoud aan de maaimessen en accu mag verwachten? Lees dan snel verder, want dankzij dit artikel weet jij straks precies waar je allemaal rekening mee moet houden.

 

Robotmaaier Onderhoud

Het onderhoud van een robotmaaier bestaat uit een paar onderdelen; schoonmaken, uitgebreide controle, rubbers en lagers vervangen, software updates, messen slijpen en accu onderhoud. Dat klinkt als veel, maar eigenlijk valt het allemaal reuze mee en veel kun je zelf doen.

Wanneer je de robotmaaier voor een onderhoudsbeurt naar de dealer brengt weet je zeker dat onderhoud en controle op al die punten grondig worden uitgevoerd. Wil je geheel zorgeloos maaien, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de robot elk jaar in de winter voor weg te brengen voor een beurt. De meest gunstige tijd voor onderhoud is de winter, waarom dit zo is lees je hier.

Schoonmaken en Reinigen

Schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Het is belangrijk om het laadstation en de volgende delen van de robot; behuizing, wielen en onderkant schoon te maken. Dit doe je met een borstel en een vochtige poetsdoek. Afspuiten van de robotmaaier is uit den boze, beperk je tijdens het schoonmaken echt alleen tot afborstelen en poetsen.

Grasmaaier Messen Slijpen

 

Het messensysteem is een van de belangrijkste onderdelen voor een strak gesneden gazon. Wanneer het maaimes scherpte verliest, ofwel bot wordt, zal het maairesultaat afnemen en de weerstand van het snijden toenemen waardoor de accu sneller leeg is.

Na verloop van tijd wordt het mes altijd bot. Het mes kan sneller bot worden van bepaalde soorten gras en vuil op het gazon.

Het is daarom belangrijk om de maaimessen regelmatig te controleren en te bekijken of je de grasmaaier messen moet slijpen, omdraaien of vervangen. Hoe het bij jouw maaier zit is allemaal afhankelijk van het type mes en maaier.

 

Hoe Lang Gaan Maaimessen Mee

De levensduur van een maaimes is sterk afhankelijk van de omstandigheden en de kwaliteit van het mes. In principe moet een set maaimessen zeker een maaiseizoen meegaan voordat ze geslepen of vervangen moeten worden.

In een droge zomer op een schoon gazon zal een mes vele malen langer meegaan dan wanneer het een ‘slechte’ zomer is. Het gras groeit tijdens een ‘slechte’ zomer harder omdat het meer regent, er zal dus vaker en zwaarder belast gemaaid moeten worden in een zomer met veel neerslag.

Daarnaast zijn er verschillen in de kwaliteit van de messen. Sommige zijn van dun staal, voordelig in aanschaf waarbij het de bedoeling is dat de messen elke paar maanden vervangen worden. Andere messen zijn van dik en duurzaam staal, gaan een heel seizoen mee en kunnen daarna of tussendoor opnieuw geslepen worden. Raadpleeg de handleiding van je robotmaaier om te zien welk onderhoud de messen van jouw maaier nodig hebben.

Maaimessen Slijpen, Omdraaien of toch vervangen

De meeste messen dienen vervangen te worden als ze versleten zijn. Sommige kunnen omgedraaid worden omdat beide kanten kunnen snijden. Andere messen kun je helemaal slijpen. Raadpleeg de handleiding van je apparaat of neem contact op met de dealer om ervoor te zorgen dat je precies weet welk onderhoud jouw messensysteem nodig heeft.

Messen van robot grasmaaier slijpen

Accu Onderhoud

 

De accu van de grasrobot is onderhoudsvrij. Je hoeft hier dus zelf niks aan te doen qua onderhoud. Is de accu versleten, dan kun je hem laten vervangen en begint het tweede leven van je maairobot.

 

Ondanks het feit dat je met onderhoud niet veel voor je accu kan doen, kun wel zorgen dat een accu langer mee gaat door een robotmaaier met een lithium ion accu te kiezen, ervoor te zorgen dat je maaier voldoende capaciteit heeft en de levensduur verlengen door een juiste winterstalling. Meer hierover hieronder.

 

Accu Capaciteit

Een accu slijt per laadcycli een klein beetje. Het is daarom belangrijk om een maaier te kopen die ruimschoots geschikt is voor jouw gazon. Capaciteit is belangrijk voor zowel het maaivermogen als de levensduur. Presteert de maaier op z’n maximum, dan moet die enorm vaak laden. Daardoor zal de accu sneller slijten.

 

Een maaier met voldoende accucapaciteit kun je vinden door te zoeken naar een model die geschikt is voor meer vierkante meters dan jouw gazon en een lange maaitijd per sessie.

 

Levensduur Batterij Verlengen

 

Afhankelijk van het merk en model, samen met de gebruiksintensiteit van de machine, zal de accu 2 tot 6 jaar goed functioneren. Een ruim begrip wat niet zo willekeurig is als het lijkt. Robotmaaiers worden namelijk uitgerust met twee soorten accu’s; loodzuur of lithium ion.

 

Voordelige gazonrobots, forse modellen en/ of oude modellen zijn meestal voorzien van een loodzuurbatterij. De duurdere modellen en de meeste nieuwe robotmaaiers zijn voorzien van een lithium-ion accu. De levensduur van een loodzuur accu is veel korter dan die van een lithium-ion versie. Daarentegen is de prijs van de loodzuur versie wel veel lager.

 

Wanneer je de levensduur wil verlengen doe je er goed om een robotmaaier te kopen met overcapaciteit, zodat die niet non stop bezig is met maaien maar het ‘echt’ aan kan. Ten tweede is het slim de maaier in de winter binnen te zetten om ervoor te zorgen dat de accu niet onder de winterse omstandigheden heeft te lijden.

 

Wat ook levensduur van de accu kost is hoe je grasmat erbij ligt. Hobbels, kuilen en heuvels kosten veel capaciteit. Hoe gladder het gazon, hoe beter het is voor de levensduur van je accu. Hetzelfde geldt voor maaien van nat gras, dat is zwaarder en kost meer power. Maai droog gras en verleng de levensduur. Een robotmaaier met regensensor zal daarom ook wat langer meegaan dan eentje die dat niet heeft.

Accu Tijdens De Wintermaanden

In de winter doet je accu niks. Het is daarom belangrijk om de accu volledig op te laden voordat je de robotmaaier in de winterstalling zet. Voor de accu is het goed om je robot in een vorstvrije plek te stallen in winter.

Lithium-ion accu van robotgrasmaaier

 

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:39 am

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.