Robot grasmaaier aan het maaien tussen herfst bladeren

Winterstallen en winterbeurt van je robotmaaier

This post was last updated on april 29th, 2021 at 01:22 pm

In de winter hoeft je gazon niet gemaaid te worden. Je robot grasmaaier kan, zodra het gras stopt met groeien doordat de bodemtemperatuur onder de 12 graden is gedaald, in de winterstalling. In dit artikel vertellen wij je alles over grasmaaien in de winter, de wintervoorbereidingen, het opbergen, onderhouden en in het voorjaar weer in gebruik nemen van je robotmaaier.

Robot grasmaaier aan het maaien tussen herfst bladeren

Gras Maaien In De Winter

In de winter hoeft het gras in principe niet gemaaid te worden. Omdat onze winters minder koud zijn en het steeds later in het jaar koud wordt, kun je de robotmaaier niet zomaar opbergen wanneer de winter volgens de jaargetijindeling begint. Zoals we in de introductie al vertelde, stopt het gras met groeien wanneer de bodemtemperatuur onder de 12 graden daalt. Vanaf dat moment kan de maaifrequentie omlaag en wanneer de grond structureel koud blijft mag je de robotmaaier opbergen.

Gazon Voorbereiden Op De Winter

Om het gazon voor te bereiden op de winter is het belangrijk om de maaihoogte naar boven bij te stellen en de maaifrequentie te verlagen. Het gras mag tussen de 5 cm en de 7 cm hoog zijn in de winter. Hoe langer, hoe meer weerstand het gras heeft. Omdat het gras in het najaar al minder hard zal groeien hoeft je robotmaaier niet zo vaak te maaien als voorheen. Je mag de maaifrequentie afbouwen naar eens per 10 tot 14 dagen richting de laatste maaibeurt voor de winter.

Meer weten over maaifrequentie en maaihoogte? Lees hier alles over de juiste maaihoogte.

Robotmaaier Onderhouden En Opbergen

De winter is bij uitstek een goed moment om je robotmaaier te onderhouden. Een deel van het onderhoud kun je absoluut zelf doen. Denk aan poetswerk en het vervangen van messen.

Toch is het wel verstandig om de machine ook professioneel te laten onderhouden in de winter. De monteur kan de robot uitlezen, voorzien van updates, grondig inspecteren, onderhouden, sensoren controleren en de benodigde reparaties uitvoeren.

Robotmaaier Onderhoud

Wij adviseren om onderhoud volgens het schema van de fabrikant aan te houden. Bij de meeste robotmaaiers komt het erop neer dat je elk jaar wat onderhoud moet uitvoeren.

Zeker de eerste jaren is aantoonbaar onderhoud volgens het dealerschema belangrijk voor de garantie. Voor de meeste merken is onderhoud bij een erkend onderhoudsbedrijf voor het merk een belangrijke voorwaarde voor de garantie.

Indien je na een paar jaar niet elk jaar meer wilt laten onderhouden of veel zelf doet, dan hebben we nog een tip; vergeet niet dat de dichtingen en laadcontacten elke 3 jaar vervangen moeten worden om de waterdichtheid te kunnen garanderen.

Het laadstation heeft nauwelijks onderhoud nodig. Pas als je roest ziet ontstaan is het verstandig het laadstation ook weg te brengen voor onderhoud.

Robotmaaier Op De Juiste Manier Opbergen

Ten eerste is het belangrijk om de robot helemaal netjes schoon in de winterstalling te zetten. Maak de robot en vooral het maaidek eerst schoon met een borstel en daarna met een vochtige poetsdoek. Voor het beste resultaten raden wij je aan om de machine goed droog te poetsen.

Voor de levensduur van de accu is het belangrijk om de maairobot op een vorstvrije plek te op te bergen in de winter. Om roest en condens neerslag op de messen te voorkomen is het belangrijk dat je de robot droog stalt.

Verder is het belangrijk dat de accu van de robotmaaier volledig opgeladen is wanneer deze de winterstalling in gaat. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de accu sneller slijt en daardoor minder lang mee gaat.

Je kunt het laadstation loskoppelen en ook binnen zetten, toch is dit eigenlijk niet nodig. Het perimeterdraad moet je beslist niet opruimen.

Wil je het laadstation buiten laten staan? Verstandige keuze, maar let er wel op dat je deze onder spanning laat staat. Op het moment dat je het laadstation loskoppelt van de stroomvoorziening bestaat de kans dat het perimeterdraad en andere elektronica door vocht in de grond gaan oxideren.

Met een borstel de robot grasmaaier schoonmaken

Robotmaaier Weer Gebruiken

Wanneer je jouw robotmaaier goed hebt opgeborgen en indien nodig onderhouden, dan is het in het voorjaar zo ongeveer plug-and-play.

Je haalt de robotmaaier uit de winterstalling wanneer je ziet dat het gras weer begint te groeien. De eerste maaibeurt mag niet te kort zijn. Handig, want je kan de maaihoogte van voor de winter gebruiken wanneer je in het voorjaar begint met maaien. Is je robot voor onderhoud geweest? Controleer dan altijd of de instellingen nog zo zijn als jij dat wilt.

Wij adviseren om de robot eerst even goed te laten laden in het laadstation. Maai niet te kort en maai ook niet te vaak in het begin. Geef het gras de ruimte om goed in de groeifase te komen en voer dan de maaifrequentie weer op en bouw de maaihoogte af naar de gewenste hoogte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.