benzine grasmaaier

Wel of niet maaien tijdens periode van droogte en veel zon?

We zagen het onderwerp vandaag langskomen bij weeronline.nl en dachten, daar moeten wij als expert op inhaken. Deze vraag is te belangrijk om niet te beantwoorden: “Moet je nu juist wel of niet maaien bij droogte met zonnig weer?”. Wij gaan er verder op in.

Niet zomaar, want het is inmiddels al enige tijd droog in Nederland. Volgens diverse meteorologen heeft het al minimaal een maand niet echt geregend. Het gevolg zal je niet ontgaan zijn – de grond is kurkdroog in Nederland. Door de aanhoudende droogte in combinatie met veel zon ontstaat er een ongunstig klimaat voor je gazon. Het gras heeft de afgelopen tijd goed kunnen groeien, maar vocht in de grond is er haast niet meer. Dit betekent dat de weerbaarheid van je grasmat onder druk staat en je goed moet overwegen of nog gaat maaien en zo ja; hoe kort?

Kan ik mijn gazon maaien bij langdurige droogte met veel zon?

Ja, je kan je gazon maaien bij droogte. Belangrijk is wel dat je niet te kort maait. Maai bij voorkeur op de hoogste stand van je grasmaaier, dan weet je zeker dat je goed zit.

Waarom niet te kort maaien?

De grootste valkuil bij droogte is het willen hebben van een kort gemaaid gazon. Zeker robotmaaiers hebben er een handje van het gazon super strak en kort te trimmen. Niks mis mee als dat is wat je graag wilt, maar dan moet je ook flink sproeien.

Wil je liever beperkt sproeien of met meer zekerheid je grasmat groen houden? Dan is het verstandig om het gras vrij hoog te houden. Wat is hoog? Denk hierbij aan 8 tot 10 cm. Op deze hoogte ziet je gazon er verzorgd uit meer behoudt het ook zijn weerbaarheid.

Weerbaarheid van het gazon positief beïnvloeden

Een strak gazon, maar vooral ook kort gemaaid, is een kwetsbaar gazon. Het tegenovergestelde geldt voor hoger gras, dat is stukken weerbaarder tegen droogte en hitte. Waarom? Omdat de wortels van het gras beter beschermd zijn tegen de zon, er is immers een verkoelende laag gras wat schaduw geeft en het hoge gras houdt in de ochtend beter en langer douw vast. Want zelf in tijden van droogte is het gras in de ochtend vaak vochtig, hoe langer dit vocht in het gras hangt en bij de wortels kan komen, hoe sterker je gras blijft.

Langer gras en sproeien een topcombinatie!

Wanneer je gras langer is kun je met minder water een extra boost aan de vitaliteit van je gazon geven. Zeker wanneer je in de avond, wanneer de zon van het gras af is sproeit. Het water zal dan minder snel verdampen en lang de tijd hebben om in de aarde te trekken. Vervolgens zal het vocht de hele vroege ochtend, mits je gras minimaal 8 cm hoog is, in je gazon blijven hangen. Ja, 8 cm is hoog – maar het is perfect voor je gras. Dit geeft niet alleen voeding aan het gras maar ook verkoeling, met als resultaat dat je gazon nog vitaler en weerbaarder wordt.

hoe werkt een zwenksproeier

Meest gemaakte maaifouten bij droogte en warme

Zoals je hebt gelezen zijn we in dit artikel vooral ingegaan op alles wat positief is voor je grasmat. Toch is het ook slim om een blik te werpen op de meest gemaakte fouten. Hieronder een opsomming van de meest gemaakte fouten.

Te snel te kort maaien

De meest gemaakte fout bij hitte is dat men te snel te kort wil maaien. Je denkt er al een paar dagen of langer aan, het wordt uitgesteld en het gras is lang. Wat doe je? Flink kort maaien, dan ben je voorlopig weer vanaf?! Helaas is deze methode slecht voor je gazon, de kans dat het geel uitslaat en afsterft is in dit geval groot. Oplossing? Veel sproeien….. Doe je dit niet dan zal het gazon het zwaar te voortduren krijgen.

Verticuteren en inzaaien

Je hebt te kort gemaaid of te weinig gesproeid, het gras is geel geworden en de droogte houdt aan. Wat nu? Verticuteren en inzaaien in deze periode is bijzonder lastig, hoewel je handen misschien jeuken om het te herstellen is het waarschijnlijk een verspilling van je tijd. Wacht daarom met verticuteren en inzaaien tot er een periode van regen komt en/of de hitte voorbij is. Want niet alleen heeft het graszaad vocht nodig om te ontkiemen, de wortels zijn vervolgens ook nog kwetsbaar en gevoelig voor hitte en droogte.

Op het heetst van de dag maaien

Heerlijk in de zon je gras maaien – ideaal toch? Hoewel dit voor jou wellicht een goed moment is denkt je gras daar anders over. Maai daarom nooit op het heetst van de dag of overdag maar geef de voorkeur aan de avond. Het voordeel van s’avonds grasmaaien is dat het vocht uit het gemaaide gras, zeker wanneer je mulcht, in je gazon kan blijven hangen en in de grond kan trekken. Dit geeft je gras voeding en kracht.

Conclusie?

Langer gras gaat langer mee bij droogte en hitte. Maai daarom niet te kort in deze droge tijden en houdt je grasmat met minder werk mooi groen.