euro 95 of euro 95

Welke benzine in grasmaaier? Euro 95 of Euro 98 benzine?

Van E10 benzine is bekend dat deze voor veel grasmaaiers niet geschikt is. De kwaliteit van E10 benzine verslechtert, door de grotere hoeveelheid alcohol, namelijk heel snel. In dit artikel leggen we uit welke benzine wél goed is voor je benzine grasmaaier. Daarnaast vertellen we je alles over brandstof additieven.

E10 niet in grasmaaier

Euro 95 of 98 tanken met je grasmaaier?

Het verschil tussen Euro 95 en Euro 98 zit hem in het octaangehalte. Dit gehalte ligt in Euro 98 namelijk aanzienlijk hoger dan in Euro 95. Het octaan draagt bij aan de verbrandingswaarde van brandstof. Ofwel, een hoger octaangehalte zorgt voor een groter vermogen van de maaier. Veel nieuwe benzine grasmaaiers beschikken over een 4 takt motor. Bij dit type motor wordt aangeraden om loodvrije benzine 98oc te tanken. Euro 95 realiseert namelijk een slechtere verbranding, dit verhoogt weer het risico op het snel stukgaan van de ontstekingskaars. Ongeacht welke van deze benzines je gebruikt, is het belangrijk dat je deze uit de maaimachine verwijdert wanneer je hem voor een langere periode niet gebruikt. Dit kan heel gemakkelijk met een sifon pompje.

Is er speciale grasmaaier benzine verkrijgbaar?

Voor tuinmachines is er de zogenaamde Aspen alkylaatbenzine. Deze benzine bevat, in tegenstelling tot gewone benzine, vrijwel geen schadelijke stoffen. Dit is beter voor je eigen gezondheid en het milieu. Daarnaast is het ook beter voor de motor van je benzine grasmaaier. Deze gaat door de schonere verbranding namelijk een stuk langer mee. Wanneer je de benzine grasmaaier in de winter niet gebruikt, kan je de Aspen benzine gerust in de tank laten zitten. Deze behoudt namelijk zijn kwaliteit en zal in het voorjaar dus niet voor problemen zorgen.

Welke brandstof additieven worden geadviseerd?

Oude benzine is, zoals al eerder genoemd, niet goed voor de maaimachine. Om de houdbaarheid van benzine te vergroten kan je een additief toevoegen. Een additief is als het ware een ‘benzine verbeteraar’. Je kan bijvoorbeeld ‘Fuel Fit’ toevoegen aan de benzine. Naast dat dit de benzine tot 3 jaar goed houdt, reinigt het tevens ook het complete brandstofsysteem. Dit additief te gebruiken voor zowel 2- als 4-takt motoren.

Welke alternatieven zijn er beschikbaar?

Als alternatief voor het gebruik van additieven kun je, zoals eerder vermeld, Aspen alkylaatbenzine gebruiken. Deze bevat minder schadelijke stoffen en kan je tot wel 5 jaar lang bewaren in een goed afgesloten jerrycan. Bij 2-takt motoren kunt u ‘low smoke’ additieven gebruiken. Deze garanderen een schonere verbranding en minder koolafzetting. Wij adviseren de Agealub Two Stroke HS/LS 2-takt mengolie.

Je kunt dus het beste Euro 98 tanken met je grasmaaier. Hierdoor bereikt je maaimachine namelijk een hoger vermogen. Aspen alkylaatbenzine is een goed alternatief. Deze bevat namelijk vrijwel geen schadelijke stoffen en is speciaal voor tuinmachines ontwikkeld.

Verder is het verstandig om elk jaar de olie te verversen en gebruik te maken van een goede kwaliteit olie.