sifon pompje

Sifon pomp voor brandstof verwijderen – Veilig en Handig!

benzine grasmaaierWanneer je benzine uit de tank van je motormaaier gaat halen, is een Sifon pomp heel handig. Je hoeft dankzij de Sifon pomp niet zelf een overhevelingspomp in elkaar te knutselen. Dit bespaart een hoop tijd en moeite. In dit artikel lees je alles over de sifon pomp en hoe je deze
kunt gebruiken voor benzine verwijderen uit je motormaaier.

Wat is een sifon pomp en wat kost zoiets?

Een sifon pomp wordt gebruikt bij het handmatig overhevelen van vloeistoffen als benzine. De sifon pomp bestaat uit een slang met een pompje in het midden. Door middel van zo’n overhevelingspomp kan je benzine heel gemakkelijk uit de tank zuigen. Naast dat het benzine overhevelen met een sifon pomp heel makkelijk is, loop je zo ook minder gezondheidsrisico’s. Wanneer je zonder sifon pompje benzine gaat overheven, en dus zelf druk gaat crëeren door in de slang te blazen, kan je namelijk schadelijke dampen inademen. Een sifon pomp kost gemiddeld rond de 8 euro. Afhankelijk van wat je voorkeur heeft, zijn er duurdere en goedkopere modellen beschikbaar.

Waarom benzine uit je grasmaaier halen?

Wanneer je je benzine grasmaaier voor een langere periode niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de winter, zullen er deeltjes gaan bezinken. Doordat de benzine nu niet meer goed gemixt is, zal de kwaliteit ervan achteruit gaan. Dit heeft negatieve invloed op de kracht van de motor. Daarom is het belangrijk dat je de benzinetank leeg maakt voorafgaand aan periodes als de winter. Vooral wanneer je E10 benzine gebruikt is dit cruciaal, de kwaliteit van deze benzine verslechtert namelijk al na 3 weken. Wanneer je de E10 benzine niet op tijd uit de grasmaaier haalt, kan dit veel schade aanbrengen aan de motor.

Welke hevelpomp werkt het beste?

Hand vacuümpomp gebruiken

Hieronder leggen we in 3 eenvoudige stappen uit hoe het overhevelen van brandstof met een hand vacuümpomp in zijn werk gaat:

JerrycanStap1: Plaats de jerrycan naast de benzinetank. De vacuümpomp maakt gebruik van zwaartekracht, dus zorg dat de jerrycan lager staat dan het benzineniveau. Vervolgens stop je het juiste uiteinde van de slang in de benzinetank en en het overgebleven uiteinde in de jerrycan.

Stap 2: Knijp met je hand een paar keer in het pompje om de benzine stroom op gang te brengen. Wanneer de benzine eenmaal stroomt, hoef je niet meer te pompen.

Stap 3: Als de jerrycan vol is, kan je de stroom doen ophouden door de slang omhoog te tillen.

Elektrische hevelpomp voor benzine gebruiken?

Het principe van een elektrische hevelpomp is hetzelfde: je plaatst 1 uiteinde van de slang in de tank en 1 uiteinde in de jerrycan. In tegenstelling tot wanneer je een handpomp gebruikt, hoef je bij een elektrische pomp niet in de pomp te knijpen om de stroom op gang te brengen. Je drukt simpelweg op een knopje en de pomp doet de rest van het werk voor je. Wanneer de jerrycan vol is, zet je de pomp weer uit. Sommige modellen hebben zelfs een sensor die detecteert wanneer de jerrycan vol zit en laten dan automatisch de pomp stoppen.

Door de benzine in een jerrycan te bewaren behoudt deze dus zijn kwaliteit. Zowel een handpomp als een elektrische pomp is heel geschikt voor het overhevelen van benzine uit je motormaaier. Een elektrische pomp is wat prijziger dan een handpomp. Maar in ruil daarvoor hoef je minder moeite te doen om de benzine stroom op gang te krijgen.

Beter voorkomen dan genezen?

Wil je voorkomen dat je je tank moet leegpompen? Zorg er dan voor dat je de juiste olie en brandstof gebruikt in je maaier. Goede brandstof is langer houdbaar en vergroot de levensduur van je machine.