bijvullen olie motormaaier

Olie en brandstof Gazonmaaier – Dit moet je weten!

Het gebruiken van de juiste olie en brandstof draagt bij aan het voorkomen van slijtage en technische problemen. In dit artikel leggen we uit welke olie jij het beste kunt gebruiken voor je benzine grasmaaier.

Functie en voordelen van goede motorolie

Verschil in kwaliteit

Bij de 5W40 olie zal de viscositeit lager zijn dan bij de 10W40. Als grasmaaier een koude start maakt, wil je een dunne olie hebben die snel in alle onderdelen komt. Er wordt gezegd dat de motor al veel slijt bij een koude start. Hier is het dus belangrijk dat de olie sneller bij de vitale delen komt om deze slijtage te verminderen.

Soorten olieOlie motormaaier bijvullen

De viscositeit is de stroperigheid van de olie. Deze wordt uitgedrukt in een getal. Hoe lager het getal, hoe dunner de olie is. De aanduiding 5W40 of 10W40 heeft betrekking op de dikte (viscositeit) van de olie in koude en warme toestand. Het eerste getal heeft betrekking op de dikte bij lage temperatuur en het tweede getal op de dikte bij hoge temperatuur.

Welke olie voor grasmaaier gebruiken?

Wat is de beste olie?

Meestal wordt voor een grasmaaier de olie van het type SAE30 gebruikt. De hoeveelheid die in je grasmachine moet, is sterk afhankelijk van het type motor. Voor kleinere grasmaaiers zal dit ongeveer 0,6 liter zijn.

Wat is de houdbaarheid van motorolie?

Elke olie kan normaal gezien een goede mix blijven voor minimaal vijf jaar. Heb je de olie goed afgesloten in een schuur staan, dan kan je deze nog tot tien jaar na de productiedatum gebruiken. Als de verpakking toch al geopend is, kan je de olie prima tot twee jaar na openen gebruiken.

Grasmaaien op benzine

Verschil tussen een oude en nieuwe grasmaaier op benzine

Als je een nieuwer model van grasmaaier hebt gekocht, zal deze in het merendeel van de gevallen een 4 takt motor beschikken. Bij deze motoren wordt er aangeraden om gebruik te maken van loodvrije benzine 98 oc. Het is ook mogelijk om 95 oc te gebruiken als brandstof maar deze zorgt wel voor een slechtere verbranding.

2 takt of 4 takt motor – Wat zijn de verschillen in brandstofbehoeften?

benzine tanken grasmaaier Een 4 takt motor staat vooral grasmaaier tank bijvullenbekend om zijn zuinigheid en betrouwbaarheid. Vroeger moest men deze tanken met een mengsmering van olie en benzine maar tegenwoordig rijdt hij enkel op euro 95 of euro 98.

Een 2 takt motor verbruikt meer olie en bij sommige oudere modellen moet er nog altijd de mengsmering getankt worden wat bij veel tankstations niet meer beschikbaar is.

Voordelen van de juiste benzine?

Het is heel belangrijk om de juiste benzine in je grasmaaier te tanken. Bij recente machines is de kans namelijk groter dat de ontstekingskaars stuk gaat bij het tanken van slechte benzine. Heb je momenteel geen euro 95 of 98 in je tank zitten, raden wij aan om deze uit je motormaaier te verwijderen. Je kunt dit het beste doen door gebruik te maken van een sifon pompje.

Wij raden je dus aan om voor je benzine grasmaaier olie te gebruiken van het type SAE30 en Euro 95 of 98 benzine. Op die manier loop je het minste kans op slijtage en kan je langer genieten van je maaimachine.