benzinemaaier

Hoe verwijder je benzine uit je motormaaier?

Voor iedereen met een benzinemaaier is het belangrijk om te weten hoe je benzine uit je grasmaaier kunt verwijderen. Wanneer je bijvoorbeeld brandstofproblemen hebt of je brandstof oud is, moet je de benzine uit de tank halen. Waarom dit nodig is en hoe je dit het beste kunt aanpakken, lees je in dit artikel.

Wanneer haal je benzine uit de brandstoftank en waarom is dat belangrijk?

Wanneer je je benzine grasmaaier voor een langere periode niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de winter, zullen er deeltjes gaan bezinken. Dit komt doordat de tank niet luchtdicht is en er dus zuurstof bij de benzine komt. Een goede mix is essentieel voor de kracht van je motor, wanneer er deeltjes bezinken zal de kwaliteit van je benzine dus achteruit gaan.

Hoe lang blijft benzine goed?

Het is moeilijk om heel nauwkeurig te voorspellen hoe lang benzine goed blijft. Dit is namelijk afhankelijk van de samenstelling van je brandstof en de hoeveelheid zuurstof waarmee deze in aanraking komt. Maar over het algemeen is benzine ongeveer 3 maanden houdbaar. Maar neem hierbij geen risico’s, want ‘bedorven’ brandstof kan er voor zorgen dat je benzine grasmaaier niet meer start. Een uitzondering op de regel is E10 benzine, deze kan je het beste al verwijderen wanneer je de maaimachine 3 weken niet gebruikt.

Benzine uit tank halen – Zo doe je dat!

Met het volgende stappenplan haal je gemakkelijk de benzine uit de tank. Je hebt hier slechts 2 slangen en een oude doek voor nodig.

Benzine uit je tank in 7 eenvoudige stappen

Stap 1: Laat de motor afkoelen.

Stap 2: Wanneer de motor volledig is afgekoeld, kan je beginnen met het overhevelen van de benzine. Het overhevelen werkt onder invloed van zwaartekracht. Om die reden kun je de jerrycan het beste naast de tankdop op de grond zetten. Let er op dat de jerrycan lager staat dan het benzinepeil in de tank. Op die manier blijft de benzine goed doorstromen.

Stap 3: Duw de lange slang in de tank, zorg hierbij dat hij de bodem raakt en volledig is ondergedompeld. Dit kan je heel gemakkelijk controleren door rustig in de slang te blazen (let er op dat je geen dampen inademt!). Wanneer je geborrel hoort, zit de slang goed. Het andere uiteinde van de lange slang hang je in de jerrycan. Plaats daarna ook de korte slang in de vulopening. Zorg dat je deze niet te diep plaats, de korte slang moet namelijk niet worden ondergedompeld.

Stap 4: Als beide slangen op hun plek zitten, sluit je de vulopening om de slangen heen goed af met de oude doek. Hierbij is het cruciaal dat er geen lucht ontsnapt. Mocht je dit lastig vinden, kan het helpen om de doek nat te maken.

Stap 5: Nu ga je lucht blazen in de korte slang. Door de verhoogde luchtdruk wordt de benzine, via de lange slang, de tank in gepompt. Wanneer de benzine eenmaal stroomt kun je stoppen met blazen, onder invloed van de zwaartekracht zal de jerrycan namelijk vanzelf volstromen. Wanneer je wilt stoppen hou je simpelweg de slang of de jerrycan omhoog. De zwaartekracht zal wederom zijn werk doen, waardoor de benzine stopt met stromen.

Stap 6: Het overhevelen is voltooid wanneer alle benzine de tank verlaten heeft. Verwijder de slangen uit de vulopening en sluit de tank. Vervolgens sluit je zorgvuldig de jerrycan af, in verband met de dampen die vrijkomen uit benzine.

Stap 7: In vrijwel alle gevallen blijven er nog benzine restanten achter in de motor. Neem de motormaaier mee naar buiten en laat de motor draaien tot de benzine helemaal op is.

Overhevelen of pompje om benzine uit tank te halen gebruiken?

Wanneer je niet zelf wilt improviseren, kun je ervoor kiezen om een sifon pompje te gebruiken om de benzine uit de tank te halen. Met een sifon pomp gebruik je slechts 1 slang en heb je ook de doek niet meer nodig. Een sifon pomp is niet alleen makkelijker in gebruik, het voorkomt ook dat je blootgesteld wordt aan benzinedampen. Ideaal dus voor mensen die geen risico willen lopen.

Hoe werkt het sifon pompje?

Om de benzine in beweging te krijgen, knijp je een paar keer in het pompje. Door het pompen stroomt de benzine uit de tank en naar de andere kant van de slang. Let wel op dat je de slang op de goede manier in de tank plaatst. Indien je hem andersom neer zet, pomp je juist lucht in de benzinetank.

sifon pompje

Wat doe je met de oude benzine?

De oude benzine kun je naar de dichtstbijzijnde milieustraat brengen.

Kortom, de kwaliteit van je benzine te waarborgen is het belangrijk om deze tijdens de winter uit de tank te halen. Door middel van ons stappenplan, 2 slangen en een doek is dit zo gedaan. Door middel van een sifon pompje kan je het jezelf dus nog makkelijker maken, daarnaast loop je zo minder risico op het inademen van giftige dampen.