Pop up sproeiers aanleggen

This post was last updated on mei 7th, 2021 at 07:14 am

Pop up sproeiers aanleggen in je eigen tuin is een heel eenvoudig karwei. Dit type watersproeiers is ideaal om je tuin mooi groen te houden en het aanleggen is erg gemakkelijk. Je moet alleen weten hoe het moet. Met onze onderstaande stappen loodsen we je er doorheen en geniet jij straks van een groene tuin!

Voordat het popup sproeiers aanleggen begint, moet je eerst weten wat voor sproeiers je wil hebben. Verdiep je dus eerst in verschillende typen pop-up sproeiers. Kies voor de sproeier die past bij jouw gazon, afhankelijk van de grootte van de tuin en het type planten dat met water besproeid moet worden.

Wil je meer informatie? Bijvoorbeeld over de werking van een zwenksproeier of het kiezen van de juiste druppelslang? Lees daar meer over op onze website.

Wat is een pop up sproeier? 

Een pop up sproeier is een sproeier die volledig in de grond wordt geplaatst. De bovenkant heeft de hoogte van het grasveld. De stijgbuis van de sproeier wordt omhoog geduwd zodra er waterdruk ontstaat in de pomp. 

De sproeiers zijn bijna niet zichtbaar, maar maken het mogelijk om moeiteloos van een groene tuin te genieten. Maar hoe koppel je de sproeiers en bijbehorende slangen aan je waterleiding? 

Er zijn verschillende soorten pop up sproeiers. Zo kan het zijn dat je een sproeier nodig hebt die volledig ronddraait (360º), of kan je kiezen voor sproeiers die een halve cirkel berekenen. Dit noemen we ook wel full circle sproeiers en part circle sproeiers. Bij een part circle sproeier kan je zelf bepalen wat de sproeihoek is. 

Het water wordt uit de ‘nozzle’, de spuitmond gespoten. Het is belangrijk om daarbij de waterdruk, de waterafgifte, het sproeibereik en de sproeihoek van tevoren in te stellen zodat dit precies aansluit op je gazon. 

pop up sproeier

Capaciteit tuinberegening

Pop up sproeiers moeten gebruik kunnen maken van wateraanvoer voor de beregening van de tuin. Wanneer je gebruikmaakt van de waterleiding in huis, moet je rekenen op een druk van het water van 1,5 tot 2 bar. De maximale waterafgifte die een waterleiding in huis kan leveren aan sproeiers, is 1500 liter per uur. De benodigde waterafgifte wordt bepaald door de hoeveelheid sproeiers en het type sproeiers waar je gebruik van maakt. Heb je minder sproeiers? Dan is het automatisch mogelijk om minder water te gebruiken.

Grotere pop up sproeiers hebben vaak meer nodig. Denk hierbij aan een beregeningsinstallatie als turbinesproeiers. Is 1500 liter per uur niet voldoende en heb je meer liter per uur nodig om je volledige gazon groen te houden? Of is de waterdruk niet hoog genoeg? Dan kan je gebruik maken van een waterpomp die het water naar de sproeiers kan afvoeren. De meeste mensen met grote tuinen kiezen er in dit geval voor om water uit de sloot te halen, of, als je dat hebt, water uit een bron in de tuin te halen. 

Stap 1. Plattegrond maken van de tuin 

Om je tuin groen te houden en optimaal gebruik te maken van je nieuwe installatie systeem met pop up sproeiers, moet je eerst een plattegrond maken van je tuin. Op deze plattegrond kan je je tuin indelen in zones, en kan je voor iedere zone bepalen hoeveel meter de sproeier hier kan beregenen. Natuurlijk is de hoeveelheid zones afhankelijk van de grootte van je tuin. 

Wanneer u een manifold gebruikt, kunt u de watertoevoer naar de juiste zones leiden. Je kunt zelf bepalen hoe lang iedere zone beregend wordt. Gebruik magneetkleppen om dit in goede banen te leiden. De magneetklep wordt aangestuurd door je besproeiingscomputer, waardoor je zeker weet dat iedere zone de juiste hoeveelheid water krijgt. Zo weet je zeker dat alles goed gaat. 

Stap 2. Geulen aanleggen voor leidingen

Ga nu geulen aanleggen om de leidingen in te plaatsen voor de beregening van je tuin. Uiteindelijk moet de slang aangesloten worden op een buitenkraan en moet deze ondergronds naar de plek lopen waar de pop up sproeier geplaatst wordt. Houd rekening met de plattegrond die je hebt gemaakt. Zo weet je precies waar welke leiding moet lopen om alle sproeiers van water te voorzien. Let op dat er voldoende ruimte tussen de leidingen zit. Zorg ook dat je de geulen diep genoeg graaft, zodat je hier vanaf het gras niets meer van ziet.

 

Stap 3. Pop up sproeiers met tyleenslang aanleggen

Een tyleenslang waterleiding gaat zeer lang mee. Daarom raden wij het ook aan om een leiding van tyleen aan te schaffen voor het aanleggen van je bewateringssysteem. Deze producten zijn te verkrijgen in een diameter naar wens. Je leiding hoeft niet gekeurd te zijn, omdat je deze toch niet voor drinkwater gebruikt. Gebruik tyleenkoppelingen voor de aftakkingen naar de sproeiers. 

Gebruik voor de toevoer naar de kleppendoos een diameter van 25,32 of 40 mm. 

 

Leg vanuit de kleppendoos een tyleenslang naar de pop-up sproeiers van de verschillende zones. De onderzijde van een sproeier heeft een aansluiting met binnendraad. Hier kan je de aansluiting tussen de tyleenslang of en de sproeier realiseren. 

Stap 4. Controleer of het werkt

Voordat je via je beregeningscomputer instelt hoe vaak de sproeier de tuin moet bewateren, moet je eerst controleren of de sproeier goed werkt voor de optimale beregening. Controleer nogmaals de waterdruk en de werking van je pomp. Met een te hoge druk, of juist een te lage druk zal de beregening nooit gaan zoals je het wil. 

 

Zelf een pop up systeem aanleggen

Een bewateringssysteem aanleggen zoals jij dat wilt? Op onze website ontdek je welke actie sje moet ondernemen om met weinig middelen zelf de beregening van je tuin te regelen. Het belangrijkste is dat je, na het aanleggen, goed controleert of alles werkt. Controleer je pomp en controleer de druk van het water, want zonder een goede pomp en goede waterdruk, komt er niets van de bewatering van je tuin terecht. Wij wensen je veel plezier van jouw groene tuin dankzij je zelf aangelegde pop-up sproeisysteem.

pop up sproeier