sprinklersysteem aanleggen

Sprinklersysteem aanleggen

Een sprinklersysteem aanleggen is de oplossing om het groen in je tuin in leven te houden. Besproeiing van de tuin met de hand is een behoorlijke klus en als je zomers op vakantie gaat moet je iemand anders vragen om de te sproeien. Een klusje wat in de zomer nog best wat tijd in beslag kan nemen. Daarom raden wij je aan om een sprinklersysteem aan te leggen. Niet alleen scheelt het je veel tijd, je weet ook nog eens zeker dat als je tijdens de zomer op vakantie gaat je tuin in leven blijft. In dit artikel legt onze bewateringexpert jou uit hoe je dit zelf kunt doen. 

Sprinklersysteem aanleggen zelf doen? In 10 stappen zelf doen

Met onze handleiding is een sprinklersysteem aanleggen eenvoudig. Maar voor je van start kunt met de aanleg moet je eerst een goed systeem zoeken dat voldoet aan jouw wensen, een systeem met voldoende capaciteit waarmee je ook echt het volledige gazon kunt voorzien van water.

Alright, we gaan er even vanuit dat je een sprinklersysteem aangeschaft hebt. Denk aan een Gardena tuinsproeier, of een zweetslang voor je tuin. Maar hoe moet je dit sproeisysteem in je tuin aanleggen? In deze handleiding vertellen we je stapsgewijs hoe het werkt en geven we aan wat je nodig hebt. Een sprinklersysteem monteren was nog nooit zo eenvoudig! 

In 10 stappen je eigen sprinklersysteem aanleggen

Door de onderstaande tien stappen te volgen, kan je heel gemakkelijk zelf je sprinklersysteem aanleggen. Wel hangt het uitvoeren van iedere stap af van het type systeem dat je wil installeren, de reikwijdte van je sproeiers en het aantal vierkante meters dat bewaterd moet worden. Het is daarom in stap 1 en stap 2 belangrijk dat je goede voorbereidingen treft. 

Sprinklersysteem aanleggen - Maaimachine.nl

 

Wat heb je nodig? 

Voor het aanleggen van een sprinklersysteem in je tuin of gazon heb je verschillende materialen nodig. Natuurlijk hangt de hoeveelheid materialen die je gaat gebruiken af van het type systeem en het type sprinkler dat je gaat installeren. In het algemeen is het wel handig om aan deze klus te beginnen met een aantal basismaterialen. Wij hebben het voor je op een rij gezet: 

Benodigde materialen

  • Bewateringsventiel 
  • Sprinklers
  • Een bewateringscomputer 
  • Een wateraansluitbox 
  • Een afwateringsventiel 
  • Markeringsspray 
  • Afdekzeil + afdekfolie 
  • Teflontape 
  • PE-aanvoerbuis 
  • Diverse verbindingen en koppelstukken 

Benodigd gereedschap

Naast alle materialen, heb je ook gereedschap nodig voor het aanleggen van je systeem: 

  • Een schroevendraaier
  • Een waterpomptang 
  • Een schep
  • Een metaalzaag
  • Een pijpsnijder
  • Een hamer
  • Een emmer
  • Een waterpas 

Naast deze materialen, moet je natuurlijk ook de juiste sprinklers in huis hebben, zodat je precies het juiste systeem kunt aanleggen dat afgestemd is op jouw tuin of gazon. 

Wanneer en hoeveel sproeien? 

Wanneer en hoeveel sproeien hangt volledig af van het type sprinklersysteem dat je in je tuin installeert. Ook hangt dit af van de hoeveelheid vierkante meters die je wil voorzien van water. 

Stap 1: goede voorbereiding

Een sprinklersysteem aanleggen is eenvoudig, maar het is wel belangrijk dat je weet wat je wil. Wil je een systeem met automatische aansluiting, met handmatige besturing, of met een directe ventielprogrammering? Zorg dat je het juiste systeem in huis hebt, zodat je niet achteraf al je werk voor het sprinklersysteem aanleggen opnieuw hoeft te doen. 

Bepaal welke en hoeveel sproeiers je nodig hebt. Afhankelijk van het type sproeier, weet je ook waar je sproeiers moet plaatsen om optimaal te profiteren van het volledige sproeioppervlak van je sprinkler. Let op dat je voor de zijkanten van het oppervlakte een sproeier van 180 graden gebruikt en dat je in het midden van het gazon een sproeier van 360 graden plaatst. 

Om te bepalen welke sprinkler je nodig hebt, kan je ook gebruikmaken van de emmerproef. Hierover kan je online meer informatie zoeken. 

Ga je een sprinklersysteem aanleggen? Dan moet je bepalen welke koppelstukken je wil gebruiken voor je sproeiers. Je kunt kiezen uit een T-stuk, een hoekstuk of een L-stuk. Ook moet je nadenken over bescherming tegen vorst. Je kunt in iedere leiding een ontwateringsventiel plaatsen op het laagste punt. Je kunt hierbij kiezen uit een T-stuk en een verbindingsstuk, afhankelijk van wat handig is voor jouw systeem en tuin.

Stap 2: maak een plattegrond 

Maak eerst een plattegrond van je tuin of gazon. Geef op deze plattegrond precies aan waar je de installatie wilt neerleggen. Je kunt een plattegrond tekenen, maar het is nog beter om hiervoor een tekenprogramma op de computer te gebruiken. Zo bekijk je in een oogopslag waar je de sprinkler wil installeren. Denk bij het maken van deze plattegrond na over de plaats van je waterkraan. Op basis van de plattegrond kan je aan de slag met stap 3: bepalen hoeveel sproeiers je nodig hebt voor de bewatering van jouw perceel of gazon. 

Stap 3: bepaal hoeveel sproeiers je nodig hebt 

Voor het goed aanleggen van een sprinklersysteem, moet je weten hoeveel sproeiers je nodig hebt om alle planten in je tuin voldoende te kunnen voorzien van water. Bepaal hoeveel sproeiers je nodig hebt. Houd hierbij ook rekening met het type sprinklersysteem dat je wil aanleggen. Bij verzonken sproeiers heb je misschien weer meer of juist minder sproeiers nodig dan bij een specifiek Gardena sprinklersysteem. Houd bij het bepalen van de hoeveelheid sproeiers rekening met de hoeveelheid toevoerleidingen waarvan je gebruik kunt maken. 

Stap 4: markering aanbrengen

Breng markeringen aan in de tuin zodat je precies weet waar de sproeiers geplaatst moeten worden. Zo weet je zeker dat de automatische zwenksproeier de juiste delen van je tuin besproeit. Controleer of de markeringen duidelijk zijn en kloppend zijn met wat je hebt aangegeven op de plattegrond, zodat je geen gleuven voor niets graaft tijdens de volgende stap. 

Stap 5: gleuven graven

Graaf langs de markering gleuven van 20 cm diep. In het geval van een aangedreven sprinklersysteem moeten de gleuven 25 cm diep zijn. Wanneer je een sprinklersysteem wil aanleggen dat vorstbestendig is, maak je gebruik van het ontwateringsventiel. Dit ventiel monteer je op het diepste punt van het irrigatiesysteem. Plaats folie tussen het gras en de bodem. Met folie tussen de bodem en het gras, weet je zeker dat je het gras ook weer kunt betreden zonder natte voeten te krijgen, omdat de grond zompig wordt bij gebruik van het systeem. 

Stap 6: slang uitrollen

Rol de PE-slang langs de markering. Je vertrekpunt is de kraan waar je sprinklersysteem het water vandaan haalt. Let bij het uitrollen van de slang goed op dat de slang niet te ver verwijderd raakt van de kraan. Trek eerst de slang volledig strak en snijd deze daarna af met een schaar of een zaag. Vijl deze vervolgens kort om snijwonden te voorkomen. Je kunt de slang verzwaren met stenen zodat de lijn goed recht wordt. 

Stap 7: pijpleiding aansluiten 

Sluit de pijpleiding aan op de kraan of op de timer of besproeiingscomputer van de installatie. Zorg voor een flexibele verbinding tussen de kraan en het begin van de leiding, zodat het systeem gemakkelijker wintervrij kan worden gemaakt. 

Stap 8: doorspoelen 

Schroef eerst de koppen van de sprinkler en de filters los. Spoel de leidingen van de installatie handmatig door. Zo kan je achtergebleven vuil eenvoudig wegspoelen. Schroef de sprinklers op de verbindingsstukken en controleer of de irrigatie hoek klopt, zodat je het gewenste irrigatie bereik voor je gazon hebt. Zorg dat de slang na het doorspoelen vrij blijft van vuil. 

Stap 9: sproeirichting en reikwijdte instellen

Wat je hier instelt, hangt af van het type sprinklersysteem dat je hebt aangeschaft. Houd bij het instellen rekening met de grootte van het oppervlak dat je wil besproeiien, zodat de sprinkler het water naar alle gewenste plekken kan brengen voor een perfect resultaat. 

Stap 10: testen

Een sprinklersysteem aanleggen is leuk, maar een systeem dat werkt is leuker! Doe eerst een testronde om te kijken of je installatie lekvrij is. Is dit het geval? Vul dan de gleuven op het grond en druk de graszoden stevig aan. Let bij het testen op dat de waterdruk altijd onder de 6 bar is, omdat de meeste sproeiers en leidingen niet meer waterdruk aankunnen. 

Sproei installatie doe het zelf

Zelf een sprinklersysteem aanleggen is eenvoudig, maar moet wel goed gebeuren. Je wil niet dat je tuin onder water komt te staan of dat je last hebt van een lekkend systeem. Een sproei installatie zelf aanleggen is dus alleen verstandig als je hiervoor een duidelijke handleiding gebruikt, zodat je precies weet hoe het aanleggen in zijn werk gaat. Belangrijk is dat je na het aanleggen van je sproeiers en je volledige systeem altijd eerst een testronde doet. Zo weet je of het systeem goed werkt en of je kunt genieten van een perfect sprinklersysteem voor het besproeien van alle oppervlakken in je tuin!

Sprinklersysteem - Maaimachine.nl

This post was last updated on mei 6th, 2021 at 10:42 am