sproeien gazon

Wanneer tuin sproeien

This post was last updated on mei 7th, 2021 at 07:11 am

Je tuin sproeien: wanneer doe je dat? 

Hoe meer tijd je in je tuin spendeert, hoe belangrijker het wordt dat die tuin er goed uitziet! Je wil een groene tuin, met gras dat er goed uitziet, en planten die goed groeien. Jouw tuin verdient tenslotte het beste. 

Maar hoe vaak per week moet je je tuin sproeien? En wat moet je doen in een droge periode, heeft je tuin dan meer of juist minder water nodig? Wat moet je doen om te voorkomen dat de grond van je gazon uitdroogt? En hoeveel water hebben planten eigenlijk nodig? 

Een hoop vragen! Maar niet getreurd, want wij hebben op al die veelgestelde vragen een helder antwoord. We sluiten af met de beste tips voor een groen gazon. Dit gaat je lukken! 

Sproeien - Maaimachine.nl

Wanneer tuin sproeien? 

9 van de 10 mensen sproeit op het verkeerde moment. Ja, jij waarschijnlijk ook! We beginnen massaal met het sproeien van de tuin met de watersproeier op het moment dat het heet is. Zodra de zon de grond droog maakt, grijpen we naar onze tuinslang of zetten we de cirkelsproeier aan. Maar helaas ben je dan al te laat. De grond is al flink uitgedroogd en neemt het water niet meer goed op. 

Wanneer kun je het beste de tuin sproeien? Dat is vóórdat het warm wordt. Ga een dag of twee dagen voordat de temperaturen stijgen je gazon sproeien, zodat er voldoende water in de grond zit. Het beste is om te doen wanneer het een beetje bewolkt is, zodat het water niet direct verdampt. 

Wat is het beste moment van de dag om te sproeien? Je denkt waarschijnlijk dat dat vroeg in de ochtend is, maar dat heb je mis. Als het een paar dagen achter elkaar flink warm is, kan je het beste aan het einde van de middag het gazon water geven. De tuin sproeien bij hitte doe je zo rond vier uur ‘s middags. 

Let wel op dat je de weersvoorspellingen goed in de gaten houdt. Niets zo zonde als dat jij veel water verbruikt om je tuin te bewateren, terwijl er ‘s avonds een flinke regenbui is voorspeld. 

Vanaf wanneer tuin sproeien 

Je gaat pas beginnen met het sproeien van de tuin wanneer het droger wordt. Zit je middenin de herfst en valt er iedere dag een flinke regenbui? Dan is het logisch dat je de sproeier in de schuur kunt laten staan. Wanneer de lente is begonnen en het droger wordt, kan je beginnen met een keer per week sproeien, mits je planten echt extra water nodig hebben. 

Wanneer moet je niet sproeien? 

Zoals we eerder al zeiden, gaan we in Nederland massaal de tuin sproeien op hete dagen. Maar wist je dat dat helemaal niet goed werkt? De planten en bloemen in je tuin zijn extra kwetsbaar als de zon hard schijnt. Water werkt als een vergrootglas en kan ervoor zorgen dat de zon inbrandt op de bladeren van je planten. Dat levert veel schade aan je planten op die je niet meer kunt herstellen. 

Tot wanneer de tuin sproeien? Dat is ook een goede vraag. Als je te laat de tuin sproeit, kunnen je planten niet meer opdrogen en gaan ze nat de nacht in. Het gevolg daarvan is dat er meer schimmelvorming ontstaat, wat bijvoorbeeld voor rozen erg schadelijk kan zijn. 

Vergeet je wederom niet om het weerbericht te bekijken? Het weer speelt een grote rol. Bij een harde wind kunnen je planten sneller drogen, en kan je dus makkelijker ‘s avonds de tuin sproeien. Maar is het windstil? Wacht dan gewoon even tot de volgende dag. Je planten zullen je dankbaar zijn.  

Hoeveel moet je sproeien? 

De hoeveelheid water die je planten nodig hebben, hangt natuurlijk af van je tuin en de planten die je in je grond hebt staan, maar er zijn wel een paar algemene tips die je we kunnen geven: 

  • Sproei liever wat langer achter elkaar dan meerdere keren korte periodes.
  • Sproei niet iedere dag, want hierdoor worden je planten lui en steken ze hun wortels minder ver in de grond om op zoek te gaan naar water. Zodra er dan een periode van droogte uitbreekt, hebben je planten veel meer water nodig dan voorheen. 
  • Sproei zo’n 10 tot 15 milliliter per keer. Je kunt gebruikmaken van een regenmeter om de hoeveelheid water die je sproeit in de gaten te houden. 

Wat voor sproeier gebruik je? 

Het is belangrijk dat je een sproeier koopt die past bij jouw tuin, bij de vorm van je tuin en vooral ook bij de grootte van je tuin, zodat het water overal terecht komt. 

Je kunt een sprinklersysteem aanleggen of een bewateringssysteem aanleggen. Heb je een rechthoekige tuin? Dan is een zwenksproeier een nuttige optie zodat je weinig omkijken hebt naar je tuin. Maar heb je een ronde tuin? Dan heb je daar meestal niet genoeg aan, en kan je beter voor een cirkelsproeier of sectorsproeier kiezen. Sectorsproeiers hebben soms iets minder kracht, waardoor niet iedere plant de juiste hoeveelheid water krijgt, maar met dit type sproeier hoef je je over geluidsoverlast geen zorgen te maken. Deze sproeier is namelijk bijna geluidsstil. 

tuin sproeien met zwenksproeier

Sproeislangen

Een andere optie is het kopen van een sproeislang. Je legt een sproeislang op een vaste plek op de grond. Uit de slang sproeit water omhoog. Zo zorgt de slang ervoor dat je grond vochtig blijft, maar dat de luchtvochtigheid ook omhoog gaat, wat ideaal is voor je planten. Planten zullen niet snel uitdrogen en gaan zelfs beter groeien.


Je kunt ook kiezen voor een druppelslang of een zweetslang. Dit is een slang die gedurende een langere periode aan staat en het water direct de grond inbrengt. Hierdoor wordt het water direct naar de wortels van je planten gebracht en blijft de grond vochtig, ook tijdens een droge periode. 

Sproeien - Maaimachine.nl

Algemene tips voor het sproeien van je tuin 

Tenslotte hebben we nog wat informatie voor je die je kan helpen bij het krijgen van een prachtige groene tuin. Wij delen graag onze beste tips met jou! 

  • Schaf een besproeiingscomputer aan. Je kunt dan in de zomer een automatisch bewateringsprogramma instellen, waardoor je niet meer hoeft na te denken over de besproeiing van je tuin. 
  • Gebruik een bodemvochtigheidssensor, zodat je zeker weet dat je niet te veel sproeit.