bewateringsysteem aanleggen

Bewateringssysteem aanleggen – 9 Stappenplan

This post was last updated on mei 6th, 2021 at 11:07 am

Iedere plant heeft water nodig om te groeien. Je kunt je planten handmatig bewateren met een gieter of een tuinslang, maar een bewateringssysteem aanleggen scheelt je in de toekomst een hoop werk. 

Met bewateringssystemen wordt jouw tuin voorzien van water, terwijl jij binnen zit met de krant. 

Wanneer je de tuin sproeit met een gazonsproeier, wordt de tuin automatisch besproeit zonder dat jij daar veel voor hoeft te doen. Ook hoef je niet na te denken over vragen als ‘Wanneer de tuin sproeien?’, omdat je dit kunt instellen. 

Het aanleggen van een bewateringssysteem kan op allerlei manieren. Je kunt kiezen voor een water drip tuinslang, een zwenksproeier of een cirkelsproeier systeem dat je tuin voorziet van water. 

Het mooie is dat het plaatsen van een bewateringssysteem in de basis steeds hetzelfde systeem is. Het type sproeiers, druppelaars of slang dat je uiteindelijk gebruikt, bepaalt uiteindelijk hoe jouw tuin en grond bewaterd worden. 

Hieronder vind je alle verschillende stappen die je moet doorlopen voor het aanleggen van een bewatering systeem voor het automatisch water geven van alle planten in jouw tuin. Zo heb je alle informatie die jij wilt voor automatische besproeiing. 

Bewateringssysteem - Maaimachine.nl

Stap 1. Bewateringssyteem aanleggen? Welk systeem kies ik?

De allereerste stap is bedenken om welke manier jij je tuin wil bewateren. Wil je dat er op verschillende plekken in de tuin sproeiers geplaatst worden? Of maak je liever gebruik van een druppelslang die via kleine gaatjes in de slang de planten in je tuin tot aan de wortels voorziet van water?

Als je kiest voor een druppel slang is het belangrijk om te bepalen waar deze precies moet lopen. Leg je liever sproeiers aan, zodat een groter oppervlakte in één keer bewaterd kan worden? Bepaal dan waar je de sproeiers wil hebben en zorg dat er op deze plekken ruimte is om hier een slang heen te laten lopen. Waar de slang moet lopen en waar de sproeiers geplaatst moeten worden, hangt van vele factoren af. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je tuin, maar ook het sproeibereik van je sproeier.

Weet je niet welk systeem jij het beste vindt? Je vindt meer informatie op onze website. Wij beantwoorden vragen als ‘Hoe werkt een zwenksproeier?’ of ‘Wat is een druppelslang?’.

Heb je besloten wat je wensen zijn? Dan gaan we aan de slag met het aanleggen bewateringssysteem!

Bewateringssysteem - Maaimachine.nl

Stap 2. Haal de juiste materialen in huis 

Afhankelijk van je wensen, haal je nu de juiste materialen in huis. Wil je sproeiers installeren en moeten de sproeiers verbonden worden met een tuinslang? Haal dan de juiste sproeiers en verbindingsstukken in huis. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de lengte van de slang. Heb je een tuin van ruim 25 meter diep? Dan heb je niet genoeg aan een tuinslang van 10 meter. 

Stap 3. Wateraansluiting zoeken 

De eerste stap bij het aanleggen bewateringssysteem, is het controleren waar jouw wateraansluiting zich bevindt. Als je buiten geen waterkraan hebt, kan je eventueel gebruikmaken van een grote regenton gevuld met water. Het werken met een buitenkraan is echter wel het meest handig, omdat een regenton mogelijk leeg kan raken. Er zijn veel verschillende bewateringssystemen. Het is goed om te bedenken wat het beste bewateringssyteem voor jouw tuin is, zodat je achteraf niet alles opnieuw hoeft te plaatsen. Het beste bewateringssysteem is natuurlijk afhankelijk van diverse aspecten, zoals de grootte van je tuin en het type bloemen of planten dat je wil bewateren.

Stap 4. Een tijdschakelaar plaatsen

Om ervoor te zorgen dat je niet iedere keer zelf de kraan aan hoeft te zetten wanneer het tijd wordt om de grond te bewateren, kan je gebruikmaken van een tijdschakelaar (ook wel een bewateringscomputer of besproeiingscomputer genoemd). Zo’n systeem zorgt er eenvoudig voor dat het sproeien automatisch gestart wordt. Er zijn verschillende systemen die vrijwel allemaal eenvoudig zijn in gebruik. Zo zijn er systemen waarbij er met een vochtigheidssensor wordt bepaald hoe droog de grond is en wat het juiste moment is om te sproeien. Ook kun je hiermee voorkomen dat je water verspilt, want de vochtigheidssensor geeft het aan als de grond nog vochtig is en het sproeien dus uitgesteld kan worden. Over het algemeen geldt: hoe prijziger de tijdschakelaar, des te meer voordelen deze producten hebben.

Heb je een tijdschakelaar gevonden die goed is en voldoet aan jouw eisen? Plaats deze dan op de buitenkraan, zodat je kunt instellen wanneer de planten besproeit mogen worden met water.

Stap 5. Drukverlager plaatsen

Het gebruiken van een drukverlager is bijna altijd nodig, omdat er anders een grote kans is dat je slang de hoge druk van het water niet aan kan. Heb je een tijdschakelaar gekocht? Controleer dan eerst even of deze ook is voorzien van een drukverlager, zodat je geen dubbele aankopen doet. De drukverlager moet de druk van de waterleiding verlagen naar ongeveer 1,5 bar. 

Stap 6. Een plattegrond maken

Je gaat nu een plattegrond van jouw tuin maken. Hierop geef je aan waar je het tuin sproeisysteem aan zou willen leggen en waar het watersysteem tuin allemaal moet lopen om alle planten in je tuin goed van water te kunnen voorzien. Je hebt als het goed is in stap 1 al bedacht op welke manier je de planten in je tuin water wil geven. Pas je plattegrond dus aan op de sproeiers die je gaat monteren, zodat je een optimaal bewateringssysteem aanlegt. Denk hierbij ook goed na over de lengte van je tuinslang. 

Stap 7. Een systeem aanleggen

Nu is het tijd voor het sproeisysteem tuin aanleggen. Afhankelijk van waar jij voor kiest, ga je nu gootjes in de tuin graven waar de slang in geplaatst kan worden, of leg je de slang bovengronds neer op de plek waar jij deze wil hebben. Zo worden de juiste planten op de juiste manier van water voorzien via de door jou aangelegde slang.

Stap 8. Sproeiers plaatsen

Kies je voor een druppelslang? Sla deze stap dan over.

Als je een tuinslang door je tuin heen hebt aangelegd, wordt het nu tijd om op verschillende plekken sproeiers te plaatsen. Je plaatst deze op de tuinslang. Hiervoor heb je verbindingsstukjes nodig. Hier heb je als het goed is in stap 2 voor gezorgd. Zorg ervoor dat de sproeiers stevig gemonteerd zijn, zodat er elke keer op de juiste plekken gesproeid wordt en je planten goed kunnen groeien. 

Bewateringssysteem - Maaimachine.nl

Stap 9. Tijdschema van je bewateringssysteem instellen

Stel op je tijdschakelaar in wanneer de bewateringsslang de planten moet bewateren. De mogelijkheden op je besproeiingscomputer hangen af van de tijdschakelaar die je hebt aangeschaft. 

De ideale tuinbewatering 

Geen tuin is hetzelfde, en daarom is niet ieder bewateringssysteem de juiste voor iedereen. Sommige tuinen lenen zich meer voor sproeiers, bij andere tuinen is een druppelsysteem perfect voor de bewatering van meer kwetsbare plantjes. Wanneer je besloten hebt hoe je jouw tuin wil voorzien van water, kan je met de bovenstaande stappen heel gemakkelijk je eigen bewateringssysteem aanleggen. Onze stappen loodsen je er doorheen. Begin snel, zodat het genieten van een mooi en groen gazon kan beginnen!