Gazon winterklaar maken? Dit zijn de belangrijkste tips!

Het najaar is nu echt ten einde en je wil je gazon winterklaar maken. In de winter heb je eigenlijk weinig tot geen omkijken naar je gazon hebt, het gazon winter onderhoud stelt niet heel veel voor, is de laatste reeks handelingen die je gazon klaar maakt voor de winter een hele belangrijke. Hoe beter je gras de winter in gaat, hoe sterker en mooier het in het voorjaar weer aanslaat.

In dit artikel besteden we kort en bondig aandacht aan het ‘wanneer’ en ‘hoe’ van het voorbereiden van je gras op de winter.

Gazon winterWanneer gazon winterklaar maken?

De wintermaanden zijn tegenwoordig steeds minder hard en de echte kou komt steeds later. Steeds vaker is de maand november vorstvrij en vaak een geldt dit ook voor een groot deel van december. Hierdoor kun je wat later in het seizoen beginnen met de wintervoorbereidingen. Daar waar je grootouders eind september al klaar waren voor de winter kun je tegenwoordig gerust wachten tot ergens in oktober.

Hoe gazon winterklaar maken? In 5 stappen goed de winter in!

Voordat je gazon de winter in kan doe je er goed aan om de onderstaande vijf stappen te doorlopen zodat je zeker weet dat jouw gazon klaar is voor de winter.

1.     Bladeren van het gazon

Bladeren en takjes verstikken het gras en zorgen voor bruine en donkere plekken op je gazon. Het is daarom belangrijk om je gazon gedurende de herfst goed bladvrij te houden. Afhankelijk van je het oppervlak van je grasmat kun je dit het beste doen met een bladhard, bladblazer of veegmachine achter de zitmaaier.

2.     De grasmat verticuteren en mos verwijderen

Net zoals in het voorjaar ga je in het najaar opnieuw verticuteren en mos verwijderen. Zo krijgt het gras lucht en ruimte om te groeien. Je kunt dit doen met een verticuteerhark of een verticuteermachine.

3.     Laatste keer maaien voor de winter

Nadat je gazon vrij van blad is gemaakt en mooi geverticuteerd is kun je gaan maaien. Dit wordt de laatste keer dat je je gras gaat maaien voor de winter. Het is belangrijk om het gras niet te kort te maaien. Hoewel veel websites schrijven dat je het gras tussen de 3 cm en de 5 cm kort af kunt maaien, adviseren wij 6 cm tot 9 cm. Je zal zien dat wanneer je gras lang de winter in gaat het veel meer kan hebben en in het voorjaar veel sterker aanslaat. Kortom, beter te lang gras in de winter dan te kort.

4.     Kalk strooien

Na het maaien kun je kalk strooien zodat de PH waarde van je gazon grasvriendelijk wordt/blijft en voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden. Dit mag direct na het maaien. Persoonlijk heb ik de voorkeur om even te wachten tot er een periode met regen aankomt. Strooi kort voordat het gaat regenen zodat het kalk goed oplost en kan worden opgenomen in de bodem.

5.     Bemesten

Ongeveer 7 tot 14 dagen nadat je kalk gestrooid hebt kun je de najaarsbemesting doen. Najaarsbemesting is een bron van kalium en andere voedingsstoffen die belangrijk zijn om je gras sterk en veerkrachtig te houden. Het voordeel van een specifieke najaarsbemesting is dat de voedingsstoffen langzaam worden afgegeven. Waardoor je gras over een langere periode van voeding wordt voorzien.