winter in de tuin

Winterstallen benzine grasmaaier – Zo doe je dat!

This post was last updated on april 12th, 2021 at 07:54 am

In de winter groeit het gras niet en is het dus tijd om je benzine grasmaaier op te bergen; we noemen dit winterstallen. Voordat je dit doet zijn er echter nog wel een aantal dingen die je moet doen. In dit artikel leggen we uit hoe je jouw motor grasmaaier zelf winterklaar maakt!

Bougie vervangenbenzine grasmaaier bougies vervangen

Begin met het achterover zetten van de motormaaier, de onderkant van de machine moet hierbij in de lucht steken. Vervolgens maak je de bougieknop los en verwijder je deze. Eens in de 3 jaar moet de bougie vervangen worden. Indien dit niet nodig is, kan je de bougie gewoon schoonmaken met een staalborstel. Let er bij het schoonmaken vooral op dat de bougie niet meer vet is en er geen vuil meer aan zit.

Contoleer deze onderdelen van je benzinemaaier

Naast het onderhoud van je benzine grasmaaier is het belangrijk dat je de volgende onderdelen controleert;

  • Controleer of er nog olievlekken op de machine zitten, poets ze eraf indien dit het geval is. Kijk daarnaast of het startkoord er nog netjes uit ziet;
  • Controleer alle kabels, let hierbij op dat ze niet los hangen of geknikt zijn;
  • Controleer of de beschermingskap en de duwboom/handgreep goed vast zitten;
  • Controleer de wielen en check of alle schroeven en bouten nog vast zitten;

Ben je technisch aangelegd of heb je het geduld om alles goed uit te zoeken? Dan is het een overweging waard om het onderhoud van je benzine grasmaaier zelf te doen. Meer weten? Zelf onderhoud doen is niet ingewikkeld en vaak zelfs leuk!

Messen slijpen

Één keer paar jaar moeten de messen van de van de maaimachine worden geslepen. Wanneer deze bot zijn, hebben ze namelijk een negatief effect op de kwaliteit van je grasmat. Ze kunnen dan zelfs bruine puntjes op je gazon veroorzaken. Je kunt ervoor kiezen om zelf je messen te slijpen, maar aangezien dit een lastige klus is, kan het raadzaam zijn om dit door een specialist te laten doen. Wat het slijpen van de messen zo moeilijk maakt, is het na afloop uitbalanceren van de messen. Hiermee zorg je ervoor dat de messen aan beide kanten even zwaar zijn. Wanneer dit uit evenwicht is, zal de benzine grasmaaier gaan trillen, wat niet prettig is voor jouzelf en al helemaal niet voor de motor.

Je gazonmaaier is klaar voor zijn winterslaap!

Als je al deze stappen doorlopen hebt, is je benzine grasmaaier dus klaar voor zijn winterslaap. Je kunt hem met een gerust hart opbergen in de schuur. In het voorjaar is hij dankzij de onderhoudsbeurt weer klaar voor gebruik. Wil de maaier niet direct starten? Volg dan ons stappenplan voor problemen met starten van de benzine grasmaaier.