onderhoud motorgrasmaaier

Onderhoud Motorgrasmaaier – Dit zijn de Stappen

This post was last updated on april 12th, 2021 at 07:36 am

Onderhoud motorgrasmaaier zelf doen of besparen op de onderhoudskosten door kleine dingen zelf te doen? Wij vertellen je in dit artikel precies wat je zelf kunt doen en in welke stappen / volgorde je dit kunt doen.

Waarom onderhoud doen? Door het regelmatig onderhouden van je benzine grasmaaier hou je het maairesultaat optimaal en zal de machine langer mee gaan. We hebben in ons vorige artikel al besproken hoe jij aan je motorgrasmaaier onderhoud kunt geven, nu gaan we daar dieper op in en vertellen in welke stappen jij je het onderhoud zelf kunt doen. Onderaan de streep ben je met goed onderhoud volgens onderhoudsschema voordeliger uit. Hoe vaak en op welke manier je dit het beste kunt doen, leggen we in dit artikel uit.

Controlepunten en schoonhouden

Na iedere maaibeurt blijven er gras restanten en vuil achter in je benzine grasmaaier. Gras bevat zuren die je machine kunnen aantasten. Wij adviseren daarom om de benzine grasmaaier na ieder gebruik schoon te maken. Controleer ook regelmatig de olie, door gebruik van de grasmaaier komt hier namelijk steeds wat vuil in terecht, daarnaast kunnen er onverbrande stoffen achterblijven.

gras verwijderen maaidek

Motormaaier onderhouden – Kleine beurt

Zoals we al eerder genoemd hebben, is het verstandig om na ieder gebruikt een kleine onderhoudsbeurt uit te voeren. Hieronder staan een aantal belangrijke punten waar je op moet letten:

Stap 1: Verwijder al het vuil en de gras restanten uit de machine. Gebruik hierbij geen water, maar een borstel. Droog vervolgens de onderkant af met een doek om roestvorming tegen te gaan.

Stap 2: Controleer de olie. Let hierbij op het oliepeil en ververs, indien nodig, de olie. Zorg ervoor dat de olietank nooit leeg is, dit werkt namelijk roestvorming in de hand. Bij sommige grasmaaiers wordt de olie met de benzine gemengt. In een Briggs en Stratton grasmaaier heeft de olie een aparte tank.

Stap 3: Controleer alle schroeven en draai ze, waar nodig, aan. Controleer ten slotte alle scharnieren en vet ze in wanneer ze stroef zijn.

Onderhoud motorgrasmaaier – Grote beurt

Naast alle kleine onderhoudsbeurten mag de grote onderhoudsbeurt zeker niet ontbreken. Deze moet je minstens één keer per jaar uitvoeren. Afhankelijk van welk type motor je hebt, kan het raadzaam zijn om dit vaker te doen. Deze grote onderhoudsbeurt kun je het beste uitvoeren voordat je de maaimachine in de winter opstalt. Op die manier is hij, wanneer je hem in het voorjaar weer nodig hebt, helemaal startklaar! Hoe ziet zo’n grote onderhoudsbeurt gedurende de winterstalling van je benzine grasmaaier er nou uit? Hieronder leggen we het je stap voor stap uit.

Stap 1: Verwijder de benzine uit de tank. In de winter zullen er namelijk bepaalde stoffen bezinken, waardoor de benzine zijn kwaliteit verliest.

Stap 2: Vet met behulp van smeermiddel alle scharnieren en mechanismen in.

Stap 3: Ververs de olie, zorg ervoor dat de olietank nooit helemaal leeg is. Een lege olietank is namelijk zeer gevoelig voor de vorming van roest.

Stap 4: Haal zowel de bougies als de luchtfilter uit de machine en reinig ze. Het schoonmaken van de bougies doe je met een staalborstel en een oude doek. Een kartonnen luchtfilter kan je simpelweg uitkloppen of uitblazen. Als deze heel vies is, is het tijd om hem te vervangen voor een nieuw. Bij een filter in mousse werkt het schoonmaken net even anders, deze moet je spoelen met wat benzine en vervolgens met olie bevochtigen.

Wanneer je geen tijd of zin hebt om deze onderhoudsbeurt zelf uit te voeren, kan je dit door een daarvoor gespecialiseerd bedrijf bij jou in de buurt laten doen.

Messen slijpen

Één keer paar jaar moeten de messen van de van de maaimachine worden geslepen. Wanneer deze bot zijn leveren ze namelijk niet meer het gewenste maairesultaat. Ze kunnen dan zelfs bruine puntjes op je gazon veroorzaken. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar aangezien het een lastige klus is, kan het raadzaam zijn om dit door een specialist te laten doen. Wat het slijpen van de messen zo moeilijk maakt, is dat je de messen na afloop moet uitbalanceren. Dat houdt in dat de messen aan beide kanten net zo zwaar zijn. Wanneer dit uit evenwicht is, zal de benzine grasmaaier gaan trillen, wat niet prettig is voor jouzelf en al helemaal niet voor de motor.

Messen slijpen grasmaaier

Meer weten? Lees ook ons artikel over benzine grasmaaier onderhoud.