benzine grasmaaier onderhouden

Hoe onderhoud je een benzine grasmaaier?

This post was last updated on maart 18th, 2021 at 12:43 pm

Om zo lang mogelijk van je benzine grasmaaier te kunnen genieten, is het belangrijk dat je hem regelmatig onderhoudt. Heb je nog geen motormaaier gekocht en ben jij je nu aan het inlezen in het onderhoud? Lees dan Hoe je dit het beste kunt doen, leggen we hier uit! Wanneer je de maaimachine gaat onderhouden, is het verstandig om werkhandschoenen te dragen al bescherming tegen de scherpe maaimessen. Haal voordat je begint aan het onderhoud van een benzine grasmaaier ALTIJD de bougiekabel los. Zo voorkom je dat de grasmaaier start wanneer je (per ongeluk) aan de messen draait.

Heb je nog geen motormaaier gekocht en ben jij je nu aan het inlezen in het onderhoud? Lees dan ook ons artikel over de belangrijke aandachtspunten bij benzine grasmaaier kopen. Zodat je zeker weet dat je niet alleen weet wat je te wachten staat aan onderhoud, maar ook de juiste maaier aanschaft.

Benzine grasmaaier onderhouden – Schoonmaken en klein onderhoud

Gras bevat verschillende zuren die de grasmaaier kunnen aantasten. Het is dus belangrijk dat je na iedere maaibeurt de gras restanten en ander vuil verwijderd. Doe dit niet met water, maar met een borstel of schraper.  Let hierbij specifiek op het gebied waar de maaimessen zich bevinden, hier hoopt namelijk veel gras op. Maak na afloop de onderkant droog, op die manier voorkom je roestvorming. Naast het schoonmaken van de machine is het ook raadzaam om regelmatig de schroeven en bouten aan te draaien en de scharnieren in te vetten. Op deze manier heb je het langste plezier van de grasmaaier.

Winterstallen en groot onderhoud

Naast het kleine onderhoud en het schoonmaakwerk heeft de benzine grasmaaier minimaal één grote onderhoudsbeurt nodig per jaar. Dit kun je bijvoorbeeld doen voordat je hem opstalt in de winter, dan is de machine in het voorjaar weer klaar voor gebruik! Met dit simpele stappenplan geef jij je benzine grasmaaier de onderhoudsbeurt die hij verdient;

Stap 1 – Brandstof verwijderen

Afhankelijk van wat voor motor je hebt, verwijder je de benzine of diesel uit de tank. In de winter zullen er namelijk bepaalde stoffen bezinken, waardoor de brandstof zijn kwaliteit verliest.

brandstof verwijderen

Stap 2 – Smeren

Gebruik smeermiddel om alle mechanismen en scharnieren in te vetten.

smeren lager wiel

Stap 3 – Olie verversen

Ververs de olie, laat de olietank echter nooit leeg staan. Een lege olietank is namelijk heel gevoelig voor roestvorming.

nieuwe olie

Stap 4 – Bougies en luchtfilter reinigen

Haal zowel de bougies als de luchtfilter uit de machine en reinig ze. Voor het schoonmaken van de bougies heb je een staalborstel en een oude doek nodig. Wanneer je een kartonnen luchtfilter hebt, kan je deze simpelweg uitkloppen. Is deze echter heel vies, dan is het raadzaam om hem te vervangen. Bij een filter in mousse werkt het schoonmaken net even anders, deze moet je spoelen met wat benzine en vervolgens met olie bevochtigen.

bougies motormaaier

luchtfilter reinigen

Slijpen van de maaimessen

Let wanneer je je grasmaaier aan het onderhouden bent ook goed op de messen. Het is belangrijk dat deze niet bot worden. Botte messen leveren namelijk niet het gewenste resultaat en kunnen zelfs bruine puntjes op je gazon veroorzaken. De messen worden na gemmiddeld 25 uur maaien bot, dit is dus ongeveer na 1 jaar.

Laten slijpen of zelf slijpen?

Het slijpen van de messen van je grasmaaier is een precies werkje. Wanneer je klaar bent met het slijpen, moeten ze namelijk uitgebalanceerd worden. Dat wil zeggen dat beide zijdes van het mes net zo veel wegen. Wanneer het mes aan een kant zwaarder is, gaat hij trillen. Dit draagt weer bij aan slijtage van je motor. Wanneer je niet zo handig bent met tuinmachines of weinig ervaring hebt, is het raadzaam om de messen door een specialist te laten slijpen. Vooral het uitbalanceren van de messen is namelijk een vrij lastige klus.

Wat kost onderhoud van de motormaaier op jaarbasis?

De kosten van het onderhoud zitten hem vooral in de grote onderhoudsbeurt. Wanneer je dit onderhoud zelf uitvoert, zullen de kosten laag uitvallen. Je hoeft dan enkel olie en smeerolie aan te schaffen. Meer weten? Dit zijn de stappen van een onderhoudsbeurt die jij zelf kunt doen. Wil je echter tijd besparen, kun je de grote onderhoudsbeurt door een servicepunt/daarvoor gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren bij jou in de buurt. De kosten hiervan zullen rond de 65 euro liggen. Net waar jouw voorkeur naar uitgaat dus!