problemen starten benzine grasmaaier

Benzine grasmaaier start niet – Wat nu?

This post was last updated on april 12th, 2021 at 12:52 pm

Je benzine grasmaaier start niet, wat nu? Wanneer je benzine grasmaaier niet start of stilvalt na het starten, kan dit verschillende oorzaken hebben. Eén ding staat vast, je wilt het snel opgelost hebben. Zeker na de winter of wanneer de maaier lange tijd heeft stilgestaan komen problemen bij starten voor. Welke oorzaken dat zijn en hoe je ze op kan lossen, lees je in dit artikel.

Start je maaier niet maar ben je er ook niet helemaal zeker van of je hem op de juiste manier start? Lees dan eerst hoe je een grasmaaier start.

Grasmaaier start helemaal niet

Wanneer je een elektrisch startsysteem gebruikt in plaats van een trekkoord, kan het zijn dat de accu niet opgeladen is en de grasmaaier daarom niet kan starten. In dat geval los je het probleem op door simpelweg de accu op te laden. Dit duurt ongeveer 60 minuten. Meer informatie over verschillende startsystemen lees je hier. Indien je geen elektrisch startsysteem hebt of het opladen van de accu geen effect heeft, kan je het volgende stappenplan doorlopen:

Stap 1: Choke methode

Wanneer de benzine grasmaaier enige tijd heeft stil gestaan, kan je de choke gebruiken. Hierdoor kan de motor makkelijker starten. Wanneer je de choke gebruikt bij een warme motor kan het zijn dat je de motor ‘verzuipt’. Dit houdt in dat de bougies nat worden en niet meer kunnen ontsteken. Mocht dit gebeuren, is het belangrijk dat je een aantal minuten wacht voordat je weer een poging doet om de motor te starten.

Stap 2: Brandstof controleren

Een andere mogelijke oorzaak is oude/vervuilde brandstof in je tank. Verwijder deze brandstof en vul de tank met nieuwe.

Stap 3: Brandstof- en luchtfilter controleren

Als geen van de hiervoor genoemde interventies werkt, kan het zijn dat de brandstof- of luchtfilter vuil of versleten is. De filter moet dan vervangen worden. Indien de filter nat is, kun je deze gewoon laten drogen en daarna weer terugplaatsen.

luchtfilter reinigen

Stap 4: Bougies controleren

Ten slotte kan er een probleem met de bougie zijn. Bij het starten van de machine zou er een heldere blauwe vonk over de elektroden moeten springen. Als deze vonk oranje, zwak of niet aanwezig is, is de bougie toe aan vervanging. Ook kan de bougie los zitten, om dit te verhelpen moeten ze stevig op hun plaats gedrukt worden.

bougies motormaaier

Grasmaaier start wel maar blijft niet lopen

Wanneer de grasmaaier wel start maar daarna afslaat, is de kans groot dat er iets mis is met de carburateur en de motor dus te weinig benzine krijgt. Om dit probleem op te lossen, haal je de carburateur zo ver mogelijk uit elkaar. Reinig alle onderdelen en blaas alles door zodat alle onderdelen helemaal droog zijn. Zet hem vervolgens weer in elkaar en probeer de benzine grasmaaier opnieuw te starten.

startproblemen oplossen

Welke benzine gebruik je?

Zoals al eerder genoemd is het belangrijk om oude/vervuilde brandstof uit de tank te verwijderen. Van E10 benzine is bekend dat deze voor veel grasmaaiers niet geschikt is. De kwaliteit van E10 benzine verslechtert, door de grotere hoeveelheid alcohol, al na ongeveer 3 maanden. Wanneer je maaimachine in de winter lange tijd stilstaat, kan E10 benzine de motor verstoppen. Kies daarom niet voor E10 benzine voor uw grasmaaier.

Conclusie – Maak je dus geen zorgen wanneer je benzinemaaier niet meteen start. Loop rustig het stappenplan door en controleer alle onderdelen. Als dit niet baat, kan je de carburateur controleren en wanneer je E10 benzine in de tank hebt zitten is de kans groot dat dit de boosdoener is.

Liever voorkomen dan genezen? Zorg er dan voor dat de benzine grasmaaier goed winterstalling in gaat.