benzine grasmaaier starten

Grasmaaier starten – Zo doe je dat!

This post was last updated on april 12th, 2021 at 01:09 pm

Grasmaaier starten? Heb je onlangs een nieuwe benzinemaaier gekocht? Of was je motormaaier al gebruiksklaar toen je hem kocht en is dit de eerste keer dat je de maaimachine zelf startklaar gaat maken? Kortom, wil jij weten hoe je de maaier start en gebruiksklaar maakt voor het nieuwe maaiseizoen? Dan ben je hier aan het goede adres. In deze blog helpen we je op weg met het gebruiken van een benzinemaaier. Zo kan je snel beginnen met het maaien van je gazon.

Heb je nog geen nieuwe benzinegrasmaaier gekocht, maar ben je dit wel van plan? Kijk dan eens op onze top 10 beste benzine grasmaaiers. Zo voorkom je eventuele miskopen en weet je precies wat je van je nieuwe benzinegrasmaaier kan verwachten.

De benzine grasmaaier starten volgens het boekje

Wanneer je je nieuwe benzinemaaier voor het eerst gebruikt, werkt het starten net even anders. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je je benzinegrasmaaier voor het eerst start.

Stap 1: Positionering

Zet je grasmaaier op een vlak stuk op je gazon, waar geen dingen in het gras liggen die de maaibladen kunnen beschadigen. Denk hierbij aan speelgoed, grote takken en stenen. Het makkelijkste is om de maaier te starten in niet al te hoog gras.

Stap 2: Brandstof

Vul de benzinemaaier met, je raadt het misschien al: benzine. Bij een grasmaaier met viertakt-motor gebruik je Euro loodvrije benzine. Dit zijn de euro 95 en euro 98. Let op dat je GEEN E10 tankt, dat kan voor problemen zorgen.

motormaaier benzine

Stap 3: Olie bijvullen

Als je de benzinemaaier voor het eerst gebruikt is het belangrijk om de juiste hoeveelheid olie in het oliereservoir te gieten. De juiste hoeveelheid verschilt per benzinemaaier, maar staat altijd in de bijgeleverde handleiding. Je kunt de hoeveelheid olie meten aan de hand van een oliepeilstok. Komt het peil binnen het gemarkeerde gedeelte? Dan zit er voldoende olie in de tank. Een te hoog oliepeil is schadelijk voor de grasmaaier, dus pas hiermee op.

Stap 4: De bougie controleren

De bougie is het onderdeel dat zorgt voor de ontsteking in de motor. Dit gebeurt doormiddel van een elektrische vonk. Kijk of de bougie goed vastzit, deze kun je vinden aan de achterkant van de motor. Is hij nat of vies? Dan zal de grasmaaier niet starten. Maak de bougie dan schoon en droog met een doek met carburateurreiniger.

Stap 5: De knop indrukken

Druk de benzineknop 3 tot 5 keer in om de benzine door de motor te pompen. Druk niet vaker dan 5 keer, anders komt er teveel benzine in de motor van de maaier. De benzineknop is zacht en meestal zwart of rood.

Stap 6: De gashendel

Heeft jouw benzinemaaier een gashendel? Zet deze dan in de startstand. Je vindt de hendel waarschijnlijk tussen het handvat en de behuizing. Daarna trek je aan de motorremhendel aan de bovenkant van het handvat. Trek deze naar je toe en houd deze goed vast.

Stap 7: Starten met startkoord of startknop

Er zijn twee soorten starters voor motormaaiers. Terwijl je de motorremhendel vasthoudt, trek je stevig aan het startkoord. Laat hem niet terugschieten en houdt het startkoord vast terwijl je een aantal keer het koord naar je toetrekt. Het kan zijn dat jouw nieuwe grasmaaier geen koord heeft maar een knop. Dit noemen we een elektrische start. In dat geval hoef je alleen op de knop te drukken.

Benzine grasmaaier starter elektrisch Koordstarter benzine grasmaaier

Stap 8: Maaien

Nu ben je klaar om te beginnen met het maaien van je gazon. Sommige grasmaaiers hebben een gashendel die nog in de ‘runstand’ gezet moeten worden. Hoe dit bij jouw grasmaaier werkt, kun je het beste even opzoeken in de bijgeleverde handleiding.

Dit lijken nu misschien veel stappen, maar als je de benzinemaaier eenmaal wat vaker hebt gebruikt, hoef je niet alle stappen te doorlopen. Daarnaast gaat het doorlopen van de stappen steeds sneller en wordt het een routine. In het volgende stuk leggen we je uit hoe je de maaier start in de praktijk. Staat je benzinegrasmaaier nu al maanden stil en lukt het je niet om de maaier te starten? Bekijk dan ons artikel waarin we uitleggen wat je moet doen als je benzine grasmaaier niet start.

Grasmaaier starten in de praktijk

Als je de grasmaaier eenmaal wat vaker hebt gebruikt, hoef je niet elke stap precies volgens hierboven te doorlopen. Hieronder leggen we je uit hoe je de grasmaaier na een aantal keer gebruiken, moet starten.

Kijk of er genoeg benzine in de tank aanwezig is, vul hem zo nodig bij. Controleer vervolgens het oliepeil en vul deze bij als dit nodig is. Nu kun je de benzinemaaier proberen te starten. Lukt dit niet? Controleer dan de bougie.

Nu weet je alles wat je moet weten over het starten van je nieuwe benzinegrasmaaier. We hopen dat het zonnetje gaat schijnen en dat je lekker aan de slag kan in de tuin.