Grenzen voor robot grasmaaier instellen

Perimeterdraad installeren en grensdraad breuken herstellen

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:40 am

Perimeterdraad is het draad waarmee je de kaders van het maaioppervlak voor je robotmaaier afbakent. In dit artikel aandacht voor wat perimeterdraad is, hoe je het installeert en wat je kunt doen bij een kabelbreuk.

Wat is perimeterdraad?

Perimeterdraad wordt gebruikt om alles wat door de robot gemaaid moet worden af te bakenen. Dankzij dit draad weet de robot grasmaaier precies wat de kaders van het gazon zijn en tot waar er gemaaid moet worden.

Het draad moet altijd zijn aangesloten op het laadstation, vanuit waar de perimeterdraad voeding krijgt en onder lichte spanning komt te staan. Deze spanning zorgt voor een elektromagnetisch signaal die de robot grasmaaier kan opvangen. Op het moment dat de maairobot het signaal opvangt en dichtbij is, zal deze niet verder gaan met maaien maar omkeren.

Universeel perimeterdraad of origineel gebruiken?

Universeel perimeterdraad is over het algemeen goed. De meeste zijn nagenoeg van dezelfde kwaliteit als een origineel grensstaat. Zolang de diameter van het geleidende materiaal hetzelfde is kun je gerust kiezen voor een universeel draad. Omdat de meeste robot grastrimmers worden afgeleverd met een rol origineel grensdraad wordt er vaak uitgeweken naar voordeligere universele draden voor het uitbreiden, herstellen of opnieuw aanleggen van de maaigrenzen.

Meer weten? Lees ook; Wat is perimeterdraad.

Grensdraad in gazon leggen voor robot grasmaaiers

Hoe Installeer Je Perimeterdraad?

Perimeterdraad wordt geleverd op een rol die eenvoudig af te rollen is. De meeste trimmers worden afgeleverd met zo’n 150 tot 200 meter grensdraad. Voor je begint met aanleggen is het verstandig om op te meten of je hier voldoende aan hebt of dat je nog wat moet bijbestellen.

Hoeveel Meter Perimeterdraad Heb Je Nodig?

Voor je begint met installeren is het verstandig om de omtrek van je maaioppervlakte helemaal uit te meten. De hoeveelheid perimeterdraad die je nodig hebt is per tuin en situatie verschillend. Voor een vierkant – of rechthoekig gazon heb je veel minder draad nodig dan voor een gazon met rondingen. Wij zeggen altijd: “meten is weten”. Tevens adviseren wij om altijd een marge aan te houden van 10 procent extra. Je weet dan zeker dat je genoeg hebt en een kleine foutmarge bij het meten opgevangen kan worden.

Ook is het verstandig om de grensdraad volledig uit te leggen voordat je het draad gaat ingraven.

Hoe Graaf Ik De Begrenzingsdraad in?

Je kunt het grensdraad ingraven door een klein geultje te graven of een wig te wrikken en het draad daarin te leggen. In principe hoeft het begrenzingsdraad niet diep te liggen. Wij adviseren om het draad ongeveer 4 cm diep in te graven. Dat is voor de meeste robotmaaiers voldoende. Voor sommige robotmaaiers kun je de kabel ook dieper leggen, tot wel 20 cm. Voordeel hiervan is dat je hem daarna niet snel zal beschadigen tijdens werkzaamheden in de tuin. Wil je het zeker weten? Lees dan de handleiding van jouw maairobot, daar staat het exact in.

Je kunt het draad los in de geul leggen of gebruik maken van draadpennen. Draadpennen worden ook veel gebruikt voor perimeterdraad wat op de grond ligt.

Robotmaaier Kabelbreuk Opsporen

De meeste technische problemen bij autonome gazontrimmers worden veroorzaakt door een breuk in het grensdraad. Heb jij problemen met je robotmaaier? Bekijk de robotmaaier storing checklist en kom er snel achter of het de kabel is. Blijkt dit het geval? Lees dan verder en zie hoe je de breuk in de kabel kunt vinden en herstellen.

Kabelbreuk Detector

Een kabelbreuk vinden in je perimeterdraad doe je met een kabelbreuk detector, ook wel ‘kabel tracker’ genoemd. Dankzij de kabelbreuk detector hoef je niet je hele draad uit te graven maar kun je de breuk simpel detecteren en alleen dat stukje draad uitgraven om te herstellen.

Kabelbreuk Herstellen

Je kunt de kabelbreuk repareren met een draadverbinder. Maak gebruik van de draadverbinder om de draad te waterdicht te verbinden en weer volledig functioneel te maken. Zodra de draad verbonden is kan het signaal weer worden doorgeleid en weet de robotmaaier weer waar de grenzen liggen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.