Strooiwagen kopen? Ga er dit voorjaar nog mee aan de slag!

Het voorjaar is in aantocht en dat betekent dat er tijd en energie in je gazon geïnvesteerd moet gaan worden. Voor de meeste tuinliefhebbers een mooie tijd om weer lekker met hun gazon aan de slag te gaan. Strooiwagen kopen? Dit is ook het juiste moment om een strooiwagen aan te schaffen, je zal dit stuk tuingereedschap de komende tijd goed kunnen gebruiken.

Zoals de meeste tuinliefhebbers wel weten (anders weet je het nu), zijn er drie belangrijke stappen die je de komende tijd zal gaan doorlopen voor een strak gazon. We hebben het uiteraard over kalk strooien, bemesten en graszaad inzaaien. Drie handelingen waarbij de strooiwagen je ideale hulpmiddel is. De strooiwagen is multifunctioneel inzetbaar voor je gazon, je kunt korrels en zaden gelijkmatig uitrijden over je gazon. Prettig, want een gelijkmatige verdeling is cruciaal voor een egale grasmat.

In dit artikel besteden we aandacht aan zowel het strooien van kalk, mest en graszaad met de strooiwagen als de reden waarom je deze handelingen bij voorkeur in het voorjaar doorloopt.

TuinTuin

Strooiwagen inzetten voor kalk strooien

In de maanden februari en maart begint het verzorgen van je gazon met het strooien van kalk. Door gebruik te maken van een kalkstrooier weet je zeker dat het kalk gelijkmatig over je gazon wordt verdeeld en je de klus met schone handen kunt klaren.

Waarom kalk strooien?

Door kalk te verspreiden zal de zuurgraad van de grond stijgen. Mossen vinden dit niet prettig en zullen daardoor minder goed of niet groeien. Je gras gedijt juist goed op zure grond en krijgt er een krachtige groene kleur van. Strooi bij voorkeur in of voor een regenachtige periode zodat de kalk goed wordt opgenomen in de aarde. Hoe eerder je kalk strooit, hoe eerder je ook kunt gaan bemesten.

Meststrooier voor je gazon inzetten

Een aantal weken nadat je kalk hebt gestrooid kun je in het voorjaar ook kunstmest strooien. Gelukkig kun je met de strooiwagen ook je meststoffen verdelen. Door gebruik te maken van een kunstmeststrooier zorg je ervoor dat je gazon gelijkmatig wordt bemest en je handen niet vuil worden. Handig, want sommige meststoffen kun je beter niet met je handen aanraken omdat er bijvoorbeeld een ontmosser of onkruidverdelger in geïntegreerd is. De meststrooier zorgt ervoor dat elk deel van je gazon evenveel meststoffen krijgt. Hierdoor krijg je een optimale gazonbemesting en behaal je het beste groei-resultaat met je grasmat.

Waarom je gazon bemesten?

Meststoffen zijn voedingsstoffen voor je gazon. Door je gazon te bemesten krijg je een vollere en groenere grasmat. Wie wil dat nou niet? Kunstmest strooien doe je in het voorjaar en zorgt ervoor gras langdurig wordt voorzien van de belangrijkste voedingsstoffen om krachtig te groeien.

Graszaad strooien met de strooikar

Graszaad is geen onvriendelijk product voor je huid en handen. Je zou het dus handmatig kunnen strooien. Je zal echter wel merken dat gelijkmatig verdelen bij handmatig strooien lastig is. Je hebt al snel een flinke concentratie graszaad op één plek liggen. De strooimachine kun je inzetten voor graszaad strooien. Ideaal, want je weet dan zeker dat het zaad gelijkmatig verdeeld wordt en elk zaadje evenveel ruimte krijgt om te ontkiemen.

Waarom inzaaien na kalk en mest strooien?

Kalk en mest zijn de basis voor een goede groeigrond voor het gras. Nadat je dat hebt gedaan is je grond klaar om bewerkt en ingezaaid te worden. De omstandigheden in het voorjaar zijn ideaal voor het ontkiemen van de graszaden. Bewerk je de grond van jouw gazon nu goed en zaai je de kale plekken in het voorjaar in, dan weet je zeker dat je binnen enkele weken een mooie grasmat hebt.

Wat kost zo’n strooikarretje eigenlijk?

Je kunt er zoveel mee, je zou misschien denken dat het een flinke investering is zo’n strooikar. Gelukkig is dit alles behalve het geval, je koopt al een strooiwagen voor net iets meer dan 40 euro. Let wel, je hebt voor dat bedrag niet eens een B merk, maar een echte Gardena strooiwagen! Concurrenten op prijsniveau zijn de huismerk strooiwagens van Gamma, Welkoop en Praxis. Een relatief kleine investering wat ons betreft, zeker als je ziet wat je ervoor terugkrijgt aan gazonkwaliteit en tijdsbesparing.

Conclusie

Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan én als de gemakkelijkste oplossing ook nog eens de beste keuze is? Juist, dat klinkt logisch. Koop je strooiwagen in het voorjaar zodat je er het hele seizoen gebruiksgemak van hebt. De handstrooier is betaalbaar, zorgt voor een hogere kwaliteit van werken en je bespaard ook nog eens veel tijd.

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:22 am

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.