Vanaf wanneer tuin en gazon sproeien en hoeveel?

Het is belangrijk dat je jouw tuin goed onderhoud. Je wilt natuurlijk niet dat je gazon en al de plantjes die je net hebt geplant meteen weer gaan hangen of misschien wel doodgaan. Daarom is het belangrijk dat je de tuin voldoende water geeft. Dit is goed voor het gras en de planten. Door het gras, de planten en bloemen voldoende water te geven hou je deze mooier en groener. Het bewateren van je tuin is heel eenvoudig zelf te doen met een tuinslang en eventueel een zwenksproeier of cirkelsproeier voor het sproeien van je gazon.

Maar hoeveel water is voldoende, wanneer heb je te veel water gegeven en hoe kan je het beste bewateren? Dit is een greep uit de vele vragen die vele mensen hebben. In dit artikel besteden wij aandacht aan deze vragen en meer, mochten er nou toch nog vragen over blijven; stel ze gerust onderaan het artikel.

 

Hoe vaak moet ik mijn gazon en planten bewateren?

Het belangrijk om het gazon en de planten gelijkmatig vochtig te houden. Dit zorgt ervoor dat de planten allemaal evenveel water krijgen. Je kan dan ook beter minder vaak bewateren met veel water dan vaker bewateren met minder water. Bewateren doe je meestal 1 tot 2 keer per week. Het is ook niet erg als de wortels iets uitgedroogd zijn, dit helpt namelijk bij de wortelgroei.

 

Wanneer kan ik het beste water geven?

Om water te besparen is het handig om de planten in de ochtend of avond water te geven, dan is het vaak koeler, zeker in de zomer. Als de grond kouder is kan het water niet zo snel verdampen. De planten kunnen het water dan goed opnemen en zichzelf goed voorzien van genoeg water. Zorg er dan wel voor dat je het water niet op de bladeren sproeit. Dit kan ervoor zorgen dat de bladeren ziek worden waardoor er schimmel ontstaat. Daarnaast kan het ook zo zijn dat er brandplekken in de blaadjes ontstaan. Dit komt door het vergrotende effect van de waterdruppels in de zon.

 

Hoeveel water sproei je per keer?

Het is belangrijk dat je tuin de juiste hoeveelheid water krijgt. Dat houdt in dat het water de wortels goed moet kunnen bereiken. Als je te weinig water geeft worden de wortels niet goed bereikt en dit heeft niet veel zin. Zorg er dus voor dat je voldoende water geeft en dat het water de wortels van de planten kan raken. Om te zorgen dat je onnodig te veel water gebruikt kan je beter vaker achter elkaar met minder water sproeien dan in 1 keer met veel water sproeien.

 

Hoe te bewateren?

Zorg ervoor dat het gehele oppervlakte goed bewaterd wordt. Je sproeit dus niet maar aan 1 kant van de plant, dit zorgt er namelijk voor dat de wortels onregelmatig groeien. Ook kunnen de voedingsstoffen in de bodem het minder goed opnemen.

Waterophoping is een groot probleem bij veel mensen. Als er te veel water op 1 plek komt drukt het water de lucht uit de bodem waardoor de wortels van de planten niet goed kunnen ademen. Als de wortels geen zuurstof krijgen dan verdrinken de wortelcellen. Ten slotte is het ook belangrijk om goede aarde te gebruiken die een hoog kleigehalte heeft, dit zorgt ervoor dat het water beter en gelijkmatiger wordt vastgehouden.

Het is niet moeilijk om je tuin zelf te bewateren dit kan je eenvoudig zelf doen met een tuinslang. Wel is het handig om op de tuinslang een sproeikop, zwenksproeier of cirkelsproeier te hebben. Deze zorgt voor een betere verdeling van het water wat natuurlijk erg goed is voor je tuin! Voor de perken kun je overigens ook overwegen met een druppelslang te werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.