Benzine grasmaaier voor het eerst dit seizoen gebruiken

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:05 am

Sta jij ook te popelen om met je benzine grasmaaier aan de slag te gaan? Of heb je de eerste maaibeurt er al op zitten? In dit artikel aandacht voor het eerste maaimoment en de belangrijkste tips om goed van start te gaan.

Wanneer groeit gras?

Vanaf ongeveer de maand maart zal het gras terug beginnen groeien. Uiteraard is dit ook sterk afhankelijk van de temperatuur. Vanaf een bodemtemperatuur van 5-8° C zal het gras beginnen groeien. Het gras zal hardste groeien bij een gemiddelde bodemtemperatuur van 15° C. De grasgroei stopt wanneer de bodemtemperatuur boven de 25° C komt.

Wanneer grasmaaien?

Voordat je weer vrolijk kunt gaan maaien is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Zowel voor je gazon als voor je maaimachine.

Temperatuur voor grasmaaien

Bij elke temperatuur zou je kunnen grasmaaien. Toch is het niet aan te raden om bijvoorbeeld in de winter te maaien, dat doet meer kwaad dan goed. Zoals hierboven beschreven staat zal het gras beginnen groeien vanaf maart ongeveer. Het is wel af te raden om het gras heel kort af te maaien bij heel hoge temperaturen. Het gras kan hierdoor heel snel gaan uitdrogen.

Grashoogte instellen

Omdat het weer in de lente en in de herfst vaak vochtiger is, staat het gras in volle groei in deze periodes. Hierdoor zal je niet alleen frequenter moeten maaien, maar ook op een lagere maaistand. De hoogte wordt vaak op 5 cm gehouden. Om tot deze 5 cm te komen zal je in de lente en in de herfst één keer per week moeten maaien.

Gras zal minder snel groeien als de temperatuur gaat stijgen en er wat meer tijd tussen de regenbuien zit. Stel dan de snijhoogte in op een hogere stand zodat er 1 of 2 cm bij komt. In dit seizoen is de ideale maaihoogte tussen de 6 en 7 cm.

Nat gras maaien

Het is afgeraden om je gras te maaien als het nat is. Wanneer je gras maait als het nat is dan zal het gras aan elkaar plakken. Hierdoor kan je grasmachine verstopt raken. Daarnaast staat droog gras beter overeind waardoor het mooier vlak afgesneden kan worden.

Vanaf wanneer grasmaaien?

In de maand maart zal je beginnen met om de twee weken het gras te maaien. Dit zal opgevoerd worden naar één keer maaien per tien dagen vanaf april. In de periode van mei tot en met augustus  zal er minimaal één keer per week gemaaid moeten worden, het liefst niet in de volle zon om te voorkomen dat het gras gaat uitdrogen.

Maai het gras de eerste keer wat hoger

Voor de eerste keer maaien van het gras moet de volgende vuistregel aangehouden worden: niet te kort en niet te vroeg. De eerste keer moet het gras gemaaid worden als het 10 tot 12 cm lang is. Maai het gras dan terug tot 8 cm. De tweede keer moet het gras gemaaid worden als het 11 cm lang is. Maai het deze keer terug tot 7 cm. De derde keer moet het gras gemaaid worden als het 10 cm lang is. Maai het nu terug tot 6 cm. Dit schema hou je aan tot je de gewenste lengte bereikt hebt. De beste lengte voor een grasveld is 4 tot 6 cm.

Je benzine grasmaaier uit de winterstalling halen

Het is belangrijk om een aantal zaken na te kijken als je je grasmaaier na de winter terug gaat gebruiken. Om het mes van een grasmaaier in de juiste conditie te houden, is het belangrijk dat het regelmatig geslepen en gebalanceerd wordt. Normaal gezien zou je de oude brandstof al uit de grasmaaier gehaald moeten hebben. Als er toch nog brandstof in zit, dan haal je deze er uit. Zorg ervoor dat het oliepeil van je grasmaaier in orde is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.