Hondenurine op je gazon – Gevolgen en oplossingen

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:06 am

Je kent het vast wel als je een hond hebt in combinatie met een gazon. De lelijke gele en kale plekken op je gazon, erg vervelend. Het duurt maanden voor de plekken weer een beetje groen zijn. Hoe kan de urine van je hond voor zulke naar plekken zorgen? En wat doe je ertegen als het je overkomt? De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk ervoor zorgen dat je hond niet over het gazon plast. Heeft je trouwe viervoeter toch het gazon gevonden? Lees dan hier wat je ertegen kan doen.

 

De lelijke plek op je gazon

De urine van een hond laat een dode plek achter op je gazon. Waar komt dit door? Het komt door de verschillende stoffen die in de urine zitten. In de urine zit ureum, dit is een stof die een beetje op ammoniak lijkt. Ureum wordt omgezet in nitraat. Geconcentreerd nitraat zorgt ervoor dat de planten worden gedood. Het gehalte van dit ureum verschilt per tijdstip. In de ochtend is het ureum het meest geconcentreerd en richt het ook de meeste schade aan. Wanneer een hond veel water drinkt is te zien dat de concentratie beduidend minder is.  Het is zelfs zo dat in een lage dosis ureum het goed voor je gazon kan zijn, het doet zich dan voor als een soort mest.

 

Wat moet je doen tegen hondenplas op je gazon?

Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw gazon geen lelijke doden plekken krijgt? Er zijn een aantal verschillende manieren om dit te voorkomen of te verhelpen. Dit meeste voor de hand liggende oplossing is al genoemd, ervoor zorgen dat de hond niet over het gazon plast. Laat je de hond toch vrij op je gazon? Zet dan een emmer water klaar. Heeft de hond een plasje gedaan, giet er dan direct wat water op. Zorg ervoor dat je hond genoeg water binnen krijgt. Dit verlaagt het ureum gehalte in de plas. Overigens kan het geen kwaad om je hond een gezonde hoeveelheid water te laten drinken.

 

Middel tegen bijtende hondenurine

Op het internet gaan producten rond dat de dode en gele plekken op het gazon kunnen voorkomen. Het product is een stollingsgesteente uit het verre land Australië. Dit product komt uit een speciale steengroeve diep onder de grond. De stenen die uit de steengroeve komen gaan de nare reacties op het groene gazon tegen. Dit komt omdat de stenen in het water worden gelegd dat de hond drinkt, de stenen zorgen ervoor dat het water wordt gezuiverd. De stenen zijn wetenschappelijk getest en bevatten ook geen chemicaliën.

 

De dog rocks

De stenen worden ook wel dog rocks genoemd. Deze stenen worden in de waterbak van de hond gedaan en zuiveren het drinkwater van de hond. De stenen absorberen de stoffen die voor de gele dode plekken in het gras zorgen. Ze beschikken over paramagnetische eigenschappen en er zou een ionenuitwisseling ontstaan met verschillende mineralen. Het is zo dat de stenen zelf niet magnetisch zijn, ze zouden reageren op het magnetisch veld. De uitwisseling van de ionen zou ervoor dat er een lager nitraat gehalte in het water zou zitten. Hoe lager de concentratie is, hoe lager de kans op lelijk plekken in het gazon is.

 

Vernieuwen van het vernielde stuk gazon

Is je gazon er zo slecht aan toe dat er stukken vervangen moeten worden? Lees dan verder. Je leest hier een aantal manieren om je gazon weer als nieuw te krijgen. Je kan de dode plek vervangen voor een klein stukje grasmat. Snij het dode stuk gras uit en plaats het gezonde stuk gras terug. Laat het gras goed hechten en je gazon is weer als nieuw. Een andere manier is om het dode stuk gras uit te graven, wat nieuwe aarde er op te leggen en dan opnieuw in te zaaien met graszaadjes. Giet hier wat water overheen en laat het ook even rusten. Na een poosje ligt het gazon er weer prachtig groen bij.

 

Dit gras kan het beste tegen hondenplas

Wil je niet steeds moeten opletten wanneer je hond over het gazon heen loopt? Kies dan voor Engels raaigras en zwenkgras. Deze twee grassoorten kunnen het beste tegen de hogere gehaltes ureum. Wat je ook kan doen is wachten tot het weer groen wordt, dit kan vaak wel een paar maanden duren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.