Wanneer gras zaaien? Beste tijd gras zaaien!

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:11 am

Ben jij van plan om een gazon aan te leggen of wil je je bestaande gazon herstellen danwel verbeteren? Dan is de kans groot dat je gras wilt gaan zaaien. Gras zaaien is een veel gebruikte techniek om een mooi gazon aan te leggen. Bij het gras zaaien verdeel je graszaad gelijkmatig over het stuk aarde en krijg je een prachtige grasmat.

Omdat je niet altijd zomaar kunt inzaaien hebben gaan wij je precies uitleggen wat de beste tijd is om gras te zaaien en wat hier allemaal bij komt kijken.

Wanneer is het de beste tijd om gras te zaaien?

Graszaad heeft de juiste omstandigheden nodig om te kunnen ontkiemen. Graszaad ontkiemt bij een bodemtemperatuur boven de 10 graden Celsius en de aarde moet vochtig genoeg zijn. Graszaad kan zolang de omstandigheden goed zijn eigenlijk altijd ingezaaid worden. Het zal echter onder de verkeerde omstandigheden nog niet meteen ontkiemen.

Wij adviseren om voor het zaaien van gras te kiezen voor het voorjaar of het najaar. Dit zijn bij uitstek de beste periodes voor het aanleggen van een gazon.

Gras zaaien in het voorjaar

April is de zogenoemde ‘grasmaand’. Dit is wat ons betreft de beste tijd om te zaaien. Vanaf april is het vochtig weer en vriest het ‘s nachts minder. Hierdoor zal de ontkieming van het nieuw ingezaaide graszaad snel plaatsvinden. Nadeel is wel dat ook onkruid lekker groeit in deze periode. Toch hoef je je hier geen zorgen over te maken, want na een paar maaibeurten is het onkruid meestal wel weer weg.

Gras zaaien in het najaar

Vanaf half augustus tot ongeveer eind oktober is de bodem op zijn warmst. Ook dit draagt bij aan een snelle ontkieming van je graszaad. In deze periode heeft je gras geen concurrentie van onkruid, wat deze maanden een zeer gunstige zaaiperiode maakt. Daarbij moet wel vermeldt worden dat het zoals afgelopen zomers vaak nog te warm is in augustus waardoor de grond te droog is. Je kunt daarom het beste tussen half september en eind oktober zaaien.

Gras zaaien op kale plekken

Kale plekken in je gazon kun je verhelpen door simpelweg gras bij te zaaien. Ook dit kun je het beste doen in de maand april of in de periode van half augustus tot eind oktober. Wil je toch eerder van je kale plekken af? Dan kan je het ook best in de zomer proberen, zorg er dan wel voor dat je wat schaduw biedt en voldoende water geeft.

Hoe kun je het gazon het beste inzaaien?

Gras zaaien is eigenlijk heel erg makkelijk, maar het vooraf bewerken van de grond vergt wel wat tijd en energie.

Eerst verwijder je obstakels zoals mossen, stenen, planten en wortels om een mooi egaal gazon te creëren. Vervolgens ga je het gazon verticuteren om lucht in de grond te krijgen. Daarna strooi je meststoffen over het gazon. Deze meststoffen hark je door de beluchte grond. Als laatste druk je de grond weer aan door eroverheen te lopen of door een gazonwals te gebruiken. Hark eventuele kuiltjes in de grond dicht en loop nogmaals de grond aan voor een egale bodem.

Nu de grond bewerkt is, kan het graszaad gezaaid worden. Zaai gelijkmatig! Eerst in de lengte zaaien en vervolgens in de breedte. Dit kan zo uit de hand, maar ook met een strooiwagen gedaan worden. Hark daarna de gestrooide zaden ongeveer 1,5 cm in de bodem.

Tip: Om de zaden zo snel mogelijk te laten ontkiemen, is de grond vochtig houden belangrijk, overdrijf echter niet!.

Hoe lang duurt het voordat het gras op komt?

Wanneer is gras beloopbaar?

Na het ontkiemen duurt het nog 2 weken voordat de ontkiemde zaden in de grond geworteld zijn en dus vast zitten in het gazon. Tot deze tijd mag je het gras dus ook niet belopen, maar moet je het gazon wel voorzien van water en voedingstoffen. Na deze 2 weken kan je dus ook al je verse gazon zien ontstaan!

Wanneer voor het eerst maaien?

Pas wanneer het gras ongeveer 10 cm lang is mag je het gazon weer maaien. Maai het gras de eerste keer vooral niet ontzettend kort. Dit kan de graswortels nog beschadigen!

Werken met graszaad of toch graszoden leggen?

Heb je niet zoveel tijd? Overweeg dan graszoden. Met graszoden ligt er binnen 2 weken een volledig gazon in uw tuin en ze zijn makkelijker in onderhoud.

Dus wil je gras zaaien? Dit is erg makkelijk te doen in het voor- en najaar en zorgt voor een mooi gazon binnen enkele maanden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.