Gazon verticuteren – Wanneer, hoe en waarom?

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:11 am

Een gazon vol mossen en dood gras is een doorn in het oog van iedereen met een stuk gras in de tuin. Door mosvorming en dode stukken gras ziet het gazon er niet alleen slecht uit, maar het gras kan ook nog verder afsterven en dan heb je een nog groter probleem.

Mossen en dode grassen vangen namelijk niet alleen licht weg, maar zorgen er ook voor dat het gazon geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Bovendien nemen de mossen ook veel water op, waardoor er niet genoeg water in de bodem overblijft voor het gras. Dit probleem is te verhelpen door het grasveld te verticuteren.

Wanneer kan ik het beste verticuteren?

Het gras verticuteren kan je het beste in het voorjaar in april of mei doen. Dan groeien de graswortels het best en zal het gazon het snelst herstellen. Het gras verticuteren hoeft in principe maar één keer per jaar, maar als je bodem veel mosgroei heeft, door bijvoorbeeld een bodem van klei of veen, wordt er aangeraden het nog een tweede keer verticuteren in het najaar. Je kan na het verwijderen van de mossen op de getroffen plekken gras ‘bijzaaien’ en ‘bemesten’. Zo weet je zeker dat je binnen mum van tijd je kale plekken weer groen hebt.

Hoe verticuteer ik mijn gazon?

Bij het verticuteren knip je de wortels van de mossen zo’n 5-10 mm onder de grond door. Dit kan je met de hand doen of machinaal. Met de hand het gazon verticuteren door middel van een verticuteerhark is een zwaar karwei, daarom wordt dit vooral bij een kleine gazons gedaan. Bij de grotere gazons wordt aangeraden dit met een verticuteermachine te doen.

Verticuteren doe je bij droog weer en een droog gazon. Vochtig mos en natte plakken dood gras zijn zwaar en lastig te bewerken.

Voordat je aan de slag gaat is het verstanding om het gras eerst te maaien. Daarna bepaal je welke stukken je met de hand kunt aanpakken en/of waarvoor je de machine nodig hebt. Om de verticuteermachine te gebruiken moet je, voordat je gaat verticuteren, bepalen hoe diep je wilt gaan. Het is eigenlijk precies andersom dan gras maaien, waar je de maaihoogte boven de grond bepaald, die je dit bij verticuteren precies andersom onder de grond.

Heeft je verticuteermachine een opvangbak? Dan hoef je die na de klus alleen maar te legen en misschien nog wat na te harken. Als je met de hand verticuteerd moet je na afloop even met de gazonhark het verticuteerafval opharken.

Om het gras vervolgens goed te laten herstellen is het verstandig je gazon te bemesten en daarna bij te zaaien. Dan weet je zeker dat je het snelst weer een egaal groen gazon hebt.

Waarom je gazon verticuteren?

Verticuteren is noodzakelijk om je gazon vrij van mossen en dood gras te krijgen. Het is de manier om de stukken gazon waar het gras is afgestorven of verstikt door mos, een nieuwe start te geven. Je verticuteert dus om ervoor te zorgen dat je grasmat ook echt allleen vol gras staat en volledig groen is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.