Gazon bemesten – Wanneer, hoe en waarom?

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:13 am

Om jouw gazon gezond en groen te houden, is het belangrijk om het gazon een aantal keer per jaar te bemesten. Mest levert namelijk de voedingsstoffen die het gras nodig heeft om weer terug te groeien na het maaien. Dit artikel geeft informatie over wanneer, hoe en waarom jij je gazon moet bemesten.

 

Wanneer moet je jouw gazon bemesten?

Het bemesten van je gazon is het effectiefst wanneer je dit drie keer per jaar doet:

  1. In het voorjaar; wanneer het gras voor het eerst begint te groeien. Dit is meestal rond de maanden maart of april.
  2. In de zomer; bemest bij voorkeur in juni of juli. Door het bemesten in de zomer, zorg je ervoor dat jouw gazon er de hele zomer prachtig bij ligt.
  3. In het najaar; voor de laatste keer in het kalenderjaar bemesten, gebruik hier speciale najaarsmest voor. Deze mest beschermt het gras tegen kou en ziektes. Bemest je gazon voor de laatste keer rond september of oktober.

Hoe kun je het beste je gazon bemesten?

Wij raden je aan om voor het bemesten een strooiwagen te gebruiken. Dit zorgt voor een optimale verdeling van de mest. Wanneer je niet in het bezit bent van een strooiwagen kun je zelf een vlakverdeling maken op het gazon en hier zorgvuldig de mest over verdelen met een maatbeker. Na het uitstrooien van de mest is het belangrijk dat je je gazon vochtig houdt. Als er sprake is van droog weer, kun je het gazon bevochtigen met de sproeier. Probeer de eerste 24 uur na het bemesten het gazon niet te betreden.

 

Onder welke omstandigheden kun je het beste bemesten?

Je bemest je gazon zodat je gras voeding krijgt om te groeien. Dit alles met als doel om een mooie grasmat te realiseren. Helaas red je het met alleen bemesten niet, want ook onkruid en mos zijn dol op meststoffen.

Daarbij zal je na moeten denken over je grond, is de grond ‘luchtig’ genoeg en zijn er nog delen die ingezaaid moeten worden? Allemaal randvoorwaarden om de bemesting optimaal tot zijn recht te laten komen. We lichten ze hier kort toe zodat jij kunt afwegen of je gazon er klaar voor is.

Kalk strooien ruim voor het bemesten

Om jouw gazon mooi groen te houden, is het belangrijk om kalk te strooien. Dit helpt tegen het groeien van mos en zorgt voor een betere opname van de meststoffen. Omdat de kalk eerst goed in de grond getrokken moet zijn, dien je minimaal een aantal weken voor het strooien van je mestkorrels het gazon van kalk te voorzien.

Verticuteren en beluchten voor optimale opname

Verticuteren en beluchten is belangrijk voor je gazon. Je kunt handmatig verticuteren met een verticuteerhark of gebruik maken van een verticuteermachine, net wat je prettig vindt. Tijdens het verticuteren haal je mos en ander onkruid uit je gazon en belucht je de grasmat. Je kunt in principe direct na, of kort na het verticuteren, bemesten voor een goede opname van de voedingsstoffen uit de mest.

Is verticuteren niet nodig, omdat je geen last van mos of droge plakken grond hebt, dan kun je eventueel met een prikrol je gazon beluchten.

Kun je nog wat tips gebruiken voor het verticuteren van je gazon? Lees dan ons artikel over het gazon verticuteren.

Inzaaien van je gazon en bemesten

Voor het inzaaien en bemesten zijn twee scenario’s te bedenken:

  1. Je hersteld kleine stukken gras in je bestaande gazon door ze opnieuw in te zaaien.
  2. Je gaat een gazon aanleggen.

In beide gevallen geldt dat je het beste voor het inzaaien de grond kunt bewerken middels omspitten of verticuteren en daarna bemesten. Een paar dagen na het bemesten kun je inzaaien.

 

Is graszaaien en besmesten tegelijkertijd een goede keuze?

Nee, dat is geen goede keuze. Wij raden je aan om één week voor het zaaien de grond te bemesten. Wanneer je tegelijkertijd gaat graszaaien en bemesten, loop je namelijk het risico op kiemverbranding.

 

Samengevat

Om je gazon gezond te houden is het dus belangrijk dat je deze 3 keer per jaar bemest. Een goede verdeling van de mest speelt hierbij een grote rol. Kalk moet een paar weken voor de mest worden gestrooid, houdt hier rekening mee in je planning. Verticuleren daarentegen gaat prima samen met bemesten. Ten slotte is het belangrijk dat je voorafgaand aan het inzaaien van nieuw gras de grond al bemest hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.