Kalk Strooien

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:13 am

Het voorjaar is officieel aangebroken en je weet dat, wil je een mooi groen gazon, je er goed aan doet om kalk op je gazon te strooien. Want kalk is de sleutel tot een perfecte grasmat.

Je vraagt je wellicht af of je nog op tijd bent en wat het beste moment is om je gazon te bekalken. Zoek niet verder, want in dit artikel zal je alle informatie omtrent kalk strooien vinden.

In dit artikel gaan wij je exact uitleggen wanneer je het beste met kalk aan de slag kunt, hoe je dit het beste kunt aanpakken en waarom kalk gebruiken zo belangrijk is. Wil jij het mooiste gazon van de straat? Lees dit artikel en het gaat je zeker lukken!

 

Wanneer kalk strooien op gazon?

Minstens eenmaal per jaar moet kalk op je gazon worden toegebracht. De meeste bronnen zullen je vertellen dat je de kalk in het najaar of de winter moet uitstrooien over je gazon. Dat klopt, zeker de winter of het einde van de winter is een goed moment. In het najaar strooien raden wij alleen aan bij gazons die veel last hebben van mos, waarbij je aan het einde van de winter nogmaals moet strooien.

Wij adviseren om je gazon aan het einde van de winter of net in het begin van het voorjaar te bekalken. Strooi bij voorkeur in een periode met veel neerslag. Je denkt waarschijnlijk aan regen, wat natuurlijk top is voor de opname in de grond. Maar sneeuwt het? Dan kun je ook prima met kalk in de weer! Door de kalk smelt de sneeuw sneller en wordt de kalk weer sneller opgenomen door de bodem.

Kalk strooien in periodes van droogte of hitte wordt afgeraden omdat de kalkkorrels vocht nodig hebben om op te lossen en in de aarde te trekken.

Verder is het belangrijk dat de kalk goed in de grond is opgenomen voordat je met mest aan de slag gaat. Wanneer er veel neerslag is gevallen kun je jouw gazon bemesten na minimaal twee weken, maar langer wachten is uiteraard beter.

 

Hoe strooi je kalk over het gazon?

Het is tijd om kalk op je grasveld te strooien, maar hoe ga je dit aanpakken? Voor het gemak raden wij je aan om altijd met kalkkorrels te werken. Deze waaien minder snel weg dan los kalkpoeder en zijn beter te doseren. De dossering is per type kalk anders, maar ga er vanuit dat je ongeveer één tot anderhalve kilo kalk nodig hebt voor elke 10 vierkante meter gazon.

Je kunt de kalkkorrels op drie verschillende manieren strooien

  1. Uit de losse hand; neem de zak onder je arm, gooi je kalk in een emmer of kruiwagen en werp de kalk vanuit de losse hand zo gelijkmatig over je gazon heen. Het is hierbij aan te raden om een handschoen te dragen.
  2. Met een handstrooier; vooral voor een klein gazon kan een handstrooier handig zijn. Vul de handstrooier en laat deze in de gewenste dosering uitstrooien.
  3. Met een strooikar; De strooikar is toch wel het meest populaire middel voor het uitrijden van kalk. Vul de bak van je strooikar, stel de dosering af en duw de kar in banen over je grasveld. De kalk zal automatisch door het draaien van de wielen worden uitgestrooid.

Heb je kalk gestrooid en valt er toch minder of geen neerslag? Kies er dan voor om je grasmat te sproeien. Zodat je alsnog hetzelfde effect krijgt als bij neerslag.

Hoe vaak moet je kalk strooien?

Voor het beste resultaat; een prachtig groen gazon, dien je minimaal eenmaal per jaar kalk te strooien. Zoals besproken doe je dit bij voorkeur aan het einde van de winter, ergens begin maart. De tweede keer bekalken kan in de herfst, ergens rond oktober.

Waarom kalk strooien op het gazon?

Het strooien van kalk werkt tegen de groei van mossen en zorgt ervoor dat je gras nog groener wordt en optimaal voedingsstoffen uit de aarde kan opnemen. Kalk verandert namelijk de bodemstructuur en zuurtegraad, waardoor mossen zich minder snel ontwikkelen en het gras zelf juist een optimale ondergrond krijgt.

Kortom, kalk is een essentieel product voor het verkrijgen van een egaal en groen gazon. Kalk werkt het beste in op een vochtige grond, strooi daarom bij voorkeur in de winter. Ten slotte moet kalk minimaal twee weken eerder worden gestrooid dan de mest, dus let hierop in je planning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.