Molshoop in gazon

Wat te doen tegen mollen? Zo voorkom je molshopen in je gazon!

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:12 am

Het voorjaar is aangebroken en dat betekent dat ook de mol weer de oppervlakte op gaat zoeken. Gevolg? Juist, molshopen!

Hoewel het zo is dat mollen ervoor zorgen dat de grond in je tuin gezond blijft en de afwatering goed verloopt. Wat dus eigenlijk betekent dat het juist goed is om mollen te hebben, ben je er waarschijnlijk niet blij mee als ze in je tuin zitten.

Wanneer je veel om je gazon geeft en graag wil dat je stukje gras er goed bij ligt zijn mollen, of beter gezegd de gevolgen van het hebben van mollen, je grootste ergernis. In dit artikel lees je wat je kunt doen tegen dit bijna blinde in de grond levende beestje.

Wil jij ook van die molshopen af? Lees deze tips en roep de mol een halt toe!

Is het wel een mol? Of toch een woelrat?

Er zijn twee soorten dieren die ondergrondse gangen maken, waarvan jij de bijbehoren de hopen in je gazon kunt hebben. Qua bestrijding zal het niet veel uitmaken of het nu een mol of een woelrat is.

Wel zijn de gevolgen anders. Daar waar de mol eigenlijk juist goed is voor je tuin, is de woelrat dit zeker niet. Het is zo dat woelratten schade kunnen veroorzaken aan je planten of moestuin. Mollen zullen je gewassen en gazon juist met rust laten. Die gaan op zoek naar kleine insecten en babymuizen.

Mol uit molshoop

Hoe kom je erachter waar je mee te maken hebt?

Als je goed naar de hoop aarde kijkt kan je zien of het een mol of een woelrat is. Bij een mol zit het gat in het midden en zal je zien dat de aarde grof is verdeeld. De woelrat maakt gaten aan de zijkant van de hoop en de hoop zand is veel fijner.

Voor nu focussen we ons op de mol. Omdat de kans het grootste is dat je die onder je gazon hebt zitten. Blijkt het toch een woelrat te zijn, geen angst, die vang je namelijk op dezelfde manier.

Zo zorg je ervoor dat mollen jouw tuin overslaan

De mollen leven het liefst op een plek met gelijksoortige planten. De mollen zullen dus minder snel op bezoek komen als je verschillende soorten planten en bomen in je tuin/ gazon hebt staan. Daarnaast houden mollen ook niet van boomwortels. Maar goed, om nu je gazon vol bomen te zetten is ook geen optie.

Gelukkig is er nog een manier om mollen op een effectieve manier tegen houden. Ik weet niet of je er wel eens van hebt gehoord; het mollennet? Dat is een goed hulpmiddel waardoor mollen niet snel in jouw tuin zullen komen.

Aan de slag met een mollennet. Graaf het mollennet verticaal in aan de randen van je tuin/gazon, doe dit op zo’n 70 cm diepte. Wil je een net onder het gazon? Dan helpt een horizontaal net op 25 cm diepte. Eigenlijk is het dus wel slim om het mollennet direct neer te leggen als je graszoden gaat leggen of voordat je een gazon gaat inzaaien.

Komt er toch nog een hoop naar boven? Druk deze dan weer terug de aarde in. De gang vult zich dan met aarde, op de plek waar eerst een hoop zat kan nu weer gras groeien. Het is eigenlijk net als na het verticuteren, je moet het eigenlijk wel weer even opnieuw inzaaien en bemesten om snel resultaat te hebben. Eventueel kun je de losse aarde nog een beetje uitharken om ervoor te zorgen dat het weer egaal is.

Manieren om mollen tegen te houden of te verjagen

Er zijn een aantal verschillende manieren om mollen tegen te houden. Zo voorkom je dat de mollen je gazon vernielen en jij gerust kan beginnen met het maaien van je gazon. Hier onder staan een aantal dingen om de mollen weg te pesten.

Gebruik trillingen

Mollen zijn gevoelig voor trillingen en vinden dit heel onprettig. Daarom is een mollentriller handig om de mol weg te jagen. Deze mollentriller geeft trillingen af waardoor de mol dusdanig veel stress krijgt dat deze een andere rustige plek om te leven op zal zoeken. Het is voor je buren te hopen dat dit verder weg is dan de tuin van je buren. Meestal lukt dit overigens wel, we zien dat wanneer een mol weg trekt deze vaak wel minimaal 500 meter wegtrekt vanaf de bron van de trillingen.

Stinkende gangen

Mollen ruiken goed en houden niet van bepaalde geuren. Er zijn speciale sticks, druppels en korrels verkrijgbaar die een stank afgeven waar de mol voor op de vlucht gaat.

Niet alle middelen zijn toegestaan en/of verkrijgbaar vanwege het effect op het milieu. Hoewel het per situatie anders is kunnen we ook niet garanderen dat dit soort geurmiddelen altijd werken, het effect is immers niet wetenschappelijk bewezen.

Moet ik de mollen vangen of doden?

Het klinkt luguber, je kunt de mol ook proberen te doden. Je hebt hiervoor speciale mollenvallen met een schaarklem. Het is een soort muizenval, alleen dan speciaal voor mollen. Je vangt de mol dan door de klem zorgvuldig in zijn gang te plaatsen.

Voel voorzichtig waar de grond onder je gazon wat minder stevig is en doe dit rondom vanaf de molshoop. Volg het spoor en graag de gang voorzichtig open. Plaats daar de val in en maar de gang netjes weer dicht. Vergeet niet om te kijken of je de mol de volgende dag hebt gevangen.

Wil je de mol liever een tweede kans geven? Dan kun je de mollenkoker gebruiken om hem te vangen. Let wel op, een gevangen mol gaat vaak toch nog dood aan stress. Je zal de mol dus vrij snel na het vangen op een geschikte plek moeten uitzetten. Ze de mol niet in het gebied van een andere mol (voor zover je dit kunt zien), want dan vechten ze tot een van hen nog leeft en is de hele verhuizing eigenlijk zinloos geweest.

Mollenval zetten

Nog aantal tips tegen mollen in je gazon

  1. Duw een verse molshoop altijd direct weer dicht de grond in. Dit zorgt ervoor dat de gang zich weer vult met zand en er weer groen gras kan groeien.
  2. Maak je tuin onaantrekkelijk voor mollen. Mollen zijn zeker niet dol op wortels.
  3. Wil je helemaal geen mollen? Plaats dan een mollennet om je gazon.
  4. GEBRUIK ZELF NOOIT GIF!!! Dit is verboden, en tevens slecht voor het milieu en schadelijk voor andere dieren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.