Mulchen gazon

Grasmaaien en mulchen – Dit moet je weten

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:06 am

Om een mooi gazon te krijgen kan het verstandig zijn om je gazon te mulchen. In deze blog vertellen we je natuurlijk wat het is, hoe je het kunt doen, maar vooral waarom het een goed idee is om je gazon te mulchen.

Wat is mulchen?

Mulchen is het bedekken van de bodem rondom planten, struiken en gras, met organisch materiaal. Mulchen heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van de bodem en het verminderen van onkruid.

In dit geval focussen wij ons op mulchen in relatie tot het gazon. Ofwel het versnipperen van grassnippers tot een formaat waarop ze als gazonvoeding dienen.

Waarom kiezen voor mulching?

Het mulchen van het gazon terwijl je maait levert een aantal grote voordelen op:

  • Je bespaart tijd omdat je de opvangbak niet hoeft te legen.
  • Je kan maaien zonder afval.
  • Je gazon ziet er mooier uit. Het is groener en het gras groeit dichter.
  • Onkruid en mos krijgen minder kans om te groeien.
  • De mulchlaag beschermt je gazon tegen verdroging.
  • Mulchen is beter voor het milieu dan niet-organische meststoffen.

Hoe mulch je het gazon?

Het mulchen van het gazon is een bijzondere manier van mulchen. Het gaat bij deze vorm van vooral over het toedienen van voedingsstoffen aan de bodem, en minder over het verwijderen van onkruid.

Je mulcht het gazon met fijngesnipperd gras, verkregen uit een mulchmaaier. Wat er op neerkomt dat je het gras dus niet opvangt of uitwerpt maar direct tijdens het maaien mulcht. Het is belangrijk om te weten dat het gras dat uit de opvangbak van een gewone grasmaaier, niet geschikt is voor mulchen. Dit gras zorgt juist voor een lelijk gazon omdat het gras dan gaat rotten. Het is dus essentieel dat je een maaimachine met mulchfunctie hebt, waarmee je zelf mulch kan maken. Deze mulchmaaiers hebben namelijk scherpe messen die het gras fijn kunnen snijden en dus het gras geschikt kunnen maken voor mulchen. Het vermalen gras zal, als het over het gazon verspreid is, de bodem voeden. Het gebruik van de mulchmaaier is effectief, zonder kosten en het vergt geen inspanning.

Nu weet je wat mulchen inhoudt en hoe je het makkelijk zelf kan doen. We hopen dat je gazon een flinke boost krijgt en er weer stralend uit zal zien!

7 reacties op “Grasmaaien en mulchen – Dit moet je weten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.