Wanneer gras maaien

Vanaf wanneer kun je weer gras maaien?

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:06 am

Het voorjaar is aangebroken en elk jaar weer staat de echte liefhebber van een strak gazon te popelen om het gazon te gaan maaien en verbeteren. In dit artikel vertellen we vanaf wanneer je mag maaien, hoe het werkt met een vers ingezaaid gazon en waar je rekening mee moet houden met betrekking tot de weersomstandigheden.

Wanneer mag je weer gras maaien?

Meestal kunnen we in Nederland vanaf half maart voor de eerste keer het gras gaan maaien. Maar dit hangt uiteraard af van het weer een je woonplaats. Als het overdag minstens 7 tot 11° C is dan zal het gras beginnen groeien. Ook moet de temperatuur ‘s nachts minstens 3° C zijn. Deze maatstaf geldt voor de temperatuur in de grond.

Als je zuidelijker in Nederland woont, kun je eerder je gras gaan maaien dan iemand die noordelijker woont, zoals bijvoorbeeld Friesland of Groningen. Wat hier ook belangrijk is, is het microklimaat in je eigen tuin. Als je gazon meer zuidelijker georiënteerd is en een beetje beschut ligt, dan zal de temperatuur er sneller op lopen en zal het gras ook sneller gaan groeien. Als je gras meer in de schaduw ligt dan blijft de grond langer koud en zal je gras later beginnen groeien.

Gazon maaien

Wanneer mag je een vers ingezaaid gazon maaien?

De eerste 2 maanden nadat het gras gezaaid is kan je de gazon best niet betreden. Je mag je gras voor de eerste keer maaien als het 10 cm hoog is. Stel je grasmaaier bij de eerste maaibeurt in op ongeveer 7 centimeter. Als je het een tweede keer gaat maaien kan je de maaier instellen op 4 of 5 centimeter. Wanneer je graszoden hebt gelegd, kan je beginnen met maaien wanneer de wortels goed zijn aangehecht. Dit is na ongeveer 3 weken.

Welke weersomstandigheden zijn het beste?

Sta jij te popelen om te maaien? Wil je dat jouw gazon er altijd op z’n best bij ligt? Houdt dan rekening met het weer wanneer je gaat maaien.

Gras maaien bij nat weer

Bij nat weer raden wij je aan om je gras niet te maaien. De grasmaaier moet dan namelijk harder werken. Indien je toch je gras wilt maaien, is het belangrijk dat je tussendoor wat vaker stopt om de machine niet te overbelasten. Daarnaast moet je je opvangbak wat vaker legen .

Gras maaien in de zon

Wanneer de temperatuur in heter periodes boven de 25° C uitkomt, is het wenselijk om het gras te laten groeien. Met langer gras is je grasmat sterker en voorkom je dat de zon brandt op de wortels van het gras. Door middel van mulching kan je je gras beschermen tegen extreme hitte en droogte.

 

Conculsie

Afhankelijk van de temperatuur kun je dus over het algemeen vanaf half maart gaan maaien. Bij nieuw ingezaaid gras begin je echter pas met maaien wanneer dit de lengte van 10 centimeter heeft bereikt. Vermijd tot slot het maaien bij nat of extreem warm weer, op die manier voorkom je schade aan je gazon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.