Graszoden leggen

Graszoden een interessante keuze – Waarom?

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:07 am

Steeds vaker zien we dat men kiest voor graszoden. Maar waarom geven zoveel mensen de voorkeur aan graszoden over graszaad en wat kosten graszoden eigenlijk? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over graszoden.

Waarom graszoden kopen in plaats van inzaaien?

Als je een nieuwe gazon wilt aanleggen, kan je kiezen tussen graszaad of graszoden. Als je voor graszoden kiest dan ligt je gazon er onmiddellijk mooi bij. Voor het zaaien van gras is wat meer geduld nodig.

De beste periode om gras te zaaien is van mei tot augustus. Als het vroeg in het voorjaar al redelijk warm is, kan er eerder gezaaid worden. Graszoden kunnen het hele jaar door gelegd worden, enkel best niet in een warme droge zomer of als de vorst in de grond zit. De beste periode om graszoden te leggen is aan het begin van het groeiseizoen, in de maand mei.

Eén van de voordelen van graszoden is dat wanneer het regent, er geen zaadjes kunnen wegspoelen omdat het gras al volgroeid is. Als je pas gras gezaaid hebt, kunnen bij hevige regenval de zaadjes wegspoelen, wat voor kale plekken kan zorgen. Omdat een grasmat al dichtgegroeid is, krijgt onkruid ook minder kans om te groeien.

Ook moet je geen weken wachten als je graszoden hebt gelegd. Het resultaat is onmiddellijk zichtbaar. De eerste drie weken moeten de wortels zich nog vasthechten waardoor het gras nog niet betreedbaar is. Maar dit is nog altijd minder lang dan wanneer je gras gezaaid hebt, dan mag je er namelijk 6 weken niet op lopen.

Wat kosten graszoden?graszoden geleverd

De prijs van graszoden kan sterk variëren afhankelijk van de oppervlakte van de grond. Voor een oppervlakte van 0 tot 100 m² kosten graszoden ongeveer € 2,60 per m². Dit is de prijs als je de graszoden gaat afhalen en zelf legt. Ben je handig en heb je zelf vevoersmogelijkheden? Dan is dit de voordeligste optie.

Reken er dus op dat je vierkantemeterprijs voor de graszoden nog wat omhoog gaat wanneer je de bezorgkosten over de vierkantemeterprijs middelt. Wanneer je ervoor kiest de graszoden te laten leggen dan ben je afhankelijk van het uurloon wat de lokale hovenier rekent en de inschatting van de tijd.

Waar moet ik verder nog rekening mee houden bij de keuze voor graszoden?

Als de graszoden geleverd zijn, kan je deze best zo snel mogelijk leggen. Als je ze toch even moet stockeren, dan kan je ze best ergens op een schaduwrijke plek leggen. Bij warm en droog weer moet je de grasmatten goed vochtig houden anders kunnen de blootliggende wortels uitdrogen en verschrompelen.

Koop grasmatten van een goede kwaliteit, daarbij hoort ook de zekerheid dat de graszoden vers gesneden zijn.

Samenvattend – Door middel van graszoden kun je dus op ieder moment van het jaar een kwalitatief gazon aanleggen. Je ziet meteen resultaat en het gazon is na een paar weken al betreedbaar. Voor een klein gazon betaal je ongeveer € 2,60 per m² wanneer je de zoden zelf ophaalt en legt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.