Gazon onderhoud per kwartaal

Gazon onderhoud – Zo bereik je een strak groene grasmat

Wanneer je optimaal wilt genieten van je gazon is het belangrijk dat je je gras goed onderhoudt en verzorgt. Hoe dit werkt en wat je per maand het beste kunt doen, gaan wij je vertellen. Pak je agenda erbij en plan je gazonverzorging vast in.

Gazon onderhoud schema

Voor een beste resultaat kun je het beste per kwartaal inplannen welke handelingen er verricht moeten worden. Wij hebben de belangrijkste, of eigenlijk vrijwel alle, handelingen per kwartaal voor je uitgewerkt.

 

gazon onderhoud en resultaat

 

Gazononderhoud in het eerste kwartaal – januari, februari en maart

De werkzaamheden in januari, februari, maart zijn over het algemeen voorbereidende handelingen. In deze wintermaanden is je gazon kwetsbaar. Wanneer je het gazon bij vorst betreedt, kunnen er zogeheten brandplekken ontstaan. Hoewel het soms onvermijdelijk is, kun je dus beter niet over bevroren gras lopen. Moet je er wel over lopen, maak je dan niet te veel zorgen, een sterk gazon kan heus wel wat hebben.

Heb je voorjaarsbloembollen in je gazon geplant, dan zullen die nog voor je gras gaat groeien opkomen en uitbloeien. De bloeiperiode van narcissen en krokusjes zullen het werk aan het gazon niet in de weg staan.

Waneer de maanden met vorst in maart voorbij zijn kun je reeds beginnen met het onderhouden van het gazon. Begin met het uitvoeren van een bodemtest om het pH-gehalte te bepalen. Mocht het nodig zijn, kan je de pH-waarde verbeteren door kalk te strooien. De meeste mensen met een gazon kiezen er echter voor om elk jaar preventief en vooral tegen mosgroei, kalk te strooien.

Maart is ook de periode dat je kan verticuteren. Afhankelijk van het weer kun je in maart ook bemesten of dat doorschuiven naar april. Het is voor de opname van de meststoffen namelijk prettig als er wat regen valt. Afhankelijk van de temperatuur zal je gras eind maart misschien al wel beginnen met groeien, je kan dan wellicht voor de eerst keer maaien. Let wel op, maai niet te kort!

Omdat het bij de meeste liefhebbers op een mooie dag in maart enorm begint te kriebelen om wat te doen aan het gazon en de tuin kun je in deze maand ook beginnen met het afsteken van de kanten van je gazon.

Gazononderhoud in het tweede kwartaal – april, mei en juni

In het voorjaar begint het ‘groeiseizoen’. Door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid groeit het gras heel snel en is het belangrijk om tenminste 2 keer per week te maaien. Stel hierbij de grasmaaier niet korter af dan 3 centimeter. Wanneer er sprake is van droogte kun je het gras beschermen door regelmatig te sproeien en minder kort te maaien zodat de wortels koeling ondervinden van de schaduw van het gras. Wind bevordert de verdamping van het water, waardoor de grond ook kan uitdrogen. Mei is de beste maand voor het bemesten. Indien je bemest tijdens een droge periode is het wederom belangrijk om hierna te sproeien. Op die manier voorkom je brandplekken in het gazon. Het lenteseizoen is ook heel geschikt voor het verwijderen van onkruid omdat de grond dan vochtiger is.

Gazononderhoud in het derde kwartaal – juli, augustus, september

In deze zomermaanden zal er een forse temperatuurstijging zijn. Om het gazon te beschermen tegen deze hoge temperaturen raden wij aan het gras niet korter dan 4 centimeter te maaien. In de zomer krijg je mulchmateriaaldoor het grasmaaien, een maaimachine met mulchfunctie laat dit op het gazon liggen voor extra voeding van het gras. Wanneer er een blauwe verkleuring in het gras is, duidt dit op uitdroging. Probeer dit te voorkomen door in periodes van lange droogte regelmatig te sproeien.

Let op, sproei nooit in de volle zon. Sproei altijd in de avond als de zon van je gazon is. Wanneer het warm is en de zon op je grasveld brand kan sproeien juist aafrechts werken doordat het gras dan verbrand.

In juli en september kun je wederom het gazon weer gaan bemesten. September is een belangrijke maand als het aankomt op schadeherstel, in deze maand kan je kale plekken inzaaien of nieuwe graszoden leggen.

 

Gazononderhoud in het vierde kwartaal – oktober, november, december

In oktober bemest je het gazon een laatste keer ter bescherming van de winter periode. Gebruik hiervoor een lage dosering. Verwijder in november bladeren en ander afval van de grasmat en begin met verticuleren. Eind november, het liefst voor de vorst, kunt je het gazon voor de laatste keer maaien. Let op dat je het niet korter maait dan 4 centimeter.

 

Gazon onderhoud volgens schema belangrijk

Een goede planning is dus heel belangrijk bij het onderhouden van je gazon. Regelmatig onderhoud draagt bij aan een hoge kwaliteit grasmat. Hou daarom dit schema goed in de gaten om niet voor verrassingen te komen te staan.

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:07 am

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.