Krokus in voorjaar

Bloembollen voor in je gazon – Het kan!

This post was last updated on januari 5th, 2021 at 10:08 am

Bloembollen zorgen voor een vrolijk en kleurrijk aanzicht van je gazon en het vroegtijdige lentegevoel. Transformeer je grasveld naar een vrolijk gazon. Veel mensen associëren bloembollen met het voorjaar. Dit komt omdat de bloembollen die in het najaar gepland worden, in het voorjaar uitkomen. Maar wist je dat er ook bloembollen zijn die je in het voorjaar moet planten zodat je er in de zomer en het najaar plezier van hebt? In het onderstaande artikel vertellen wij van maaimachine.nl, je nog veel meer over bloembollen en hoe je ze moet planten in je gazon.

 

Wat is een bloembol?

Een bloem kan je ook wel zien als een bloemfabriek die zich onder de grond bevindt. In een bloembol zijn alle benodigdheden aanwezig om de bol op het goede moment uit te laten komen. In het midden van de bol bevindt zich de bol. Deze kiem ziet er al uit als een bloem wanneer hij nog in de bol zit. De kiem wordt beschermd door een soort vlezige substantie, die ook wel rokken worden genoemd. Deze rokken slaan het voedsel van de bol. En zorgt dat de bloembol genoeg voedsel heeft om te volgroeien.

 

Het verschil tussen een knol, bol en wortelstokken

Als we kijken naar de bekende populaire bloembollen, dit zijn eigenlijk geen echte bloembollen. Neem als voorbeeld krokussen, dit zijn eigenlijk knollen. Het verschil tussen een bol en een knol is erg klein, daarnaast lijken ze ook nog is heel erg op elkaar. Het grootste verschil is de manier van voedselopslag. Bij bollen wordt het voedsel opgeslagen in de rokken. Bij een knol wordt het opgeslagen in de stengel of wortel.

 

Waar plant ik de bloembollen?

Bloemenbollen kunnen in veel verschillende soorten grond terecht. Toch voelt hij zich in de ene grondsoort beter thuis dan in de andere. Er zijn drie factoren bepalend als het gaat om de groeifactor. De grondsoort, bemesting en de structuur van de grond. Daarnaast is het belangrijk dat de grond het water goed kwijt kan. Wordt de bloembol in een te natte omgeving geplaatst? Dan gaat hij dood. Zand klei en veengrond zijn het beste geschikt voor bloembollen.

 

Wanneer moet je bloembollen planten? En hoe?

Wanneer moet ik bloembollen planten? Dat is een veel gestelde vraag als het op bloembollen planten aan komt. Je kan een bol het beste tussen september en oktober planten. Een gouden regel bij het planten van bloembollen is dat de bol 2x zo diep moet worden gepland als de hoogte van de bloembol. Een voorbeeld: als een bol 10 cm is, zal de bol op 20 cm diep moeten worden gepland. Zorg ervoor dat je de bloembol niet te diep plant want dan gaat hij rotten. Bijkomend voordeel is dat je dan ook geen hinder ondervind van de bloembollen wanneer je je gazon gaat verticuteren.

Bloembollen in gazon zetten

Verwilderen, hoe gaat dit?

Als je bloemen hebt die langer mee gaan is het belangrijk dat je ze de juiste voedingsstoffen geeft. Dit zorgt ervoor dat de bloemen er elk jaar weer goed bij staan. Sommige bloembollen vermeerderen uit zichzelf. Ze vermeerderen als de grond om hen heen in balans is. Deze bloembollen hebben geen extra voeding nodig. Heb je bloembollen onder het gras geplant en wil je ze vermeerderen? Het is belangrijk om te weten dat je grasplek pas 6-8 weken nadat de bol is uitgebloeid mag grasmaaien. Het groen boven de grond is dan afgestorven en de bol heeft nu kans om zichzelf te vermeerderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.