regen motormaaier

Benzine grasmaaier motor nat – Wat nu?

This post was last updated on maart 18th, 2021 at 01:53 pm

Wanneer de motor van je benzine grasmaaier motor nat is geworden, doordat je hem bijvoorbeeld in de regen hebt laten staat, kan het zijn dat de grasmaaier niet meer start of stilvalt na het starten. In dit artikel lees je waarom de motor niet start en hoe je hem weer aan de praat kunt krijgen door middel van een paar simpele stappen.

Nat geworden motor van grasmaaier weer aan de praat krijgen

 

Stap 1: Motor opnieuw opstarten

Zeker wanneer de motor niet heel nat is, kan het zijn dat hij na een paar keer proberen gewoon zonder problemen start. Hoe je deze moet starten hangt uiteraard af van het soort starter.  Mocht de motor inderdaad starten, laat hem dan eerst een paar minuten lopen. De warmte die hierbij vrijkomt, droogt andere interne delen van de motor. Mocht dit niet werken en de motor nog steeds afslaan, ga dan door naar stap 2.

Stap 2: Onderdelen droogmaken

Wanneer de grasmaaier niet start, begin je met het goed droogmaken van de onderdelen van je motormaaier. Begin met het droogmaken van de buitenkant van je maaier, dit kan gewoon met een doek. Haal hierna de bougie eruit, deze bevindt zich aan de achterzijde van de maaier. Ook deze maak je helemaal droog en schoon. Daarna verwijder je de luchtfilter. Wanneer deze nat is, is het belangrijk dat je hem helemaal laat drogen. Voordat je de luchtfilter terug plaatst of vervangt, bekijk je de carburateur. Indien nodig spuit je startvloeistof in de luchtingang die achter de luchtfilter zit. Op die manier start de carburateur straks goed. Plaats ten slotte de opgedroogde luchtfilter terug. Indien ook dit niet werkt, ga je door naar stap 3.

Stap 3: controleren van de benzine

Wanneer er water bij de benzine zit, zakt dit naar de bodem. Het water is namelijk zwaarder dan benzine zelf. Als dit het geval is, breng je de benzine over in een jerrycan en kan je deze naar de milieustraat brengen. Als de tank helemaal leeg is, laat je hem goed drogen. Tussen de benzinetank en de motor heeft de grasmaaier een kleine opvangbak voor water: leeg deze. Indien je grasmaaier een benzinefilter heeft, is het belangrijk om deze te vervangen. Wanneer de benzinetank helemaal droog is, kan je hem vullen met nieuwe benzine. Wij adviseren om de eerste keer een extra schone brandstof te gebruiken zoals ASPEN brandstof.

Stap 4: Het controleren van de olie

Ook de olie moet gecontroleerd worden. Wanneer deze er melkachtig uitziet, betekent dat dat er water in zit. Verwijder deze olie uit de maaier en vul de maaier met nieuwe olie. Wanneer er water in de olie zit, zal de motor namelijk minder goed werken. Dit komt doordat de motor dan niet voldoende gesmeerd wordt.

Stap 5: Laatste controle

Wanneer de motor na deze stappen nog steeds niet start, zijn er nog een aantal laatste dingen die je kan controleren. Allereerst kan het zijn dat de luchtfilter vies is en dus toe is aan vervanging. Kijk ook na of de bougie wel goed vast zit en probeer hem stevig aan te drukken. Indien dit niet werkt of je een oude grasmaaier hebt, kan het zijn dat de bougie beschadigd is en vervangen moet worden. Ten slotte is het raadzaam om het ontstekingssysteem te controleren.

Zo voorkom je vochtproblemen met je motormaaier

Er zijn een aantal manieren om vochtproblemen met de motormaaier te voorkomen. Probeer bijvoorbeeld de maaier tijdens de winter op een droge plek neer te zetten, zo voorkom je dat hij na lang stilstaan in de winter niet start. Ook maaien met nat weer draagt bij aan vochtproblemen. Probeer dit daarom zo min mogelijk te doen en droog, wanneer het toch nodig is, alle onderdelen van de machine na gebruik goed af. Om de grasmaaier extra te beschermen tegen weersomstandigheden kan je ook een beschermhoes aanschaffen.

benzine grasmaaier schoonmaken

Conclusie – Raak dus niet in paniek wanneer je benzine grasmaaier niet meer start. Door middel van de hierboven genoemde stappen, krijg je hem hoogstwaarschijnlijk weer aan de praat. Zorg om dit soort problemen te voorkomen dat je benzine grasmaaier op een droge plek staat en droog hem na gebruik zorgvuldig af.