Motormaaier kopen

Motormaaier kopen – Belangrijk om te weten over brandstof en vermogen

This post was last updated on april 15th, 2021 at 08:57 am

Wil jij een motormaaier kopen? Dan kom je er al snel achter dat er benzine grasmaaier motoren zijn in alle soorten en maten. Maar wat is nou de juist keuze voor jou? In dit artikel vertellen we alles over verschillende soorten motoren en besteden we ook aandacht aan de dieselmotor voor professioneel gebruik. Op die manier kan jij een weloverwogen keuze maken!

Welke soorten motoren zijn er?

Je kunt in basis kiezen uit twee soorten motoren. Namelijk de benzine- en dieselmotor. Voor privégebruik kom je bijna altijd bij een benzinemotor uit. Dieselmaaiers zijn vele malen duurder en echt bedoeld voor professioneel gebruik. Meer over beide type motoren lees je hieronder.

motormaaier kopen

 

Benzinemotor in je grasmaaier

De meeste grasmaaiers werken op benzine. Deze zijn namelijk het makkelijkste in gebruik. Tegenwoordig ligt de motorkoppel bij benzine motoren steeds hoger, hierdoor levert hij ruim voldoende vermogen voor het maaien van je gras. Wel is het van groot belang om de juiste soort benzine te tanken, Euro 95 of Euro 98 zijn geschikt. Tank absoluut geen E10 brandstof want dan is de kans groot dat je binnen het maaiseizoen al motorproblemen zal ondervinden.

Dieselmotor in je grasmaaier

Grasmaaiers die werken op diesel worden meestal gebruikt door hoveniers, groenvoorzieners en andere professionals. Dit komt door het heersende idee dat een dieselmotor sterker en betrouwbaarder is. een dieselmotor heeft inderdaad een hoger vermogen, maar tijdens het grasmaaien heb je dit hoge vermogen niet nodig. Daarnaast zijn benzinemotoren tegenwoordig net zo betrouwbaar als dieselmotoren, dit idee komt dus nog een beetje van vroeger. Dieselmotoren hebben vaak ook een zwaarder eigengewicht dan benzine motoren.

2-takt of 4-takt motor kiezen?

Tweetakt motoren zijn heel geschikt om oneffen stukken mee te maaien, je kan ze namelijk schuin houden. De tweetakt motor is een stuk lichter dan de viertakt motor, maar ze zijn wel luider en minder betrouwbaar. Viertakt motoren zijn ideaal als je grote stukken gras wilt maaien. Ze zijn sterker dan de tweetakt motoren en ook een stuk makkelijker te starten. Bij viertakt motoren zitten de olie en de benzine in een afzonderlijke tank.

Motormaaier kopen? – Hoeveel CC cilinderinhoud is de beste keuze? En wat zeggen PK’s?

De cilinderinhoud van jouw grasmaaier geeft aan hoeveel gas er in de cilinders kan worden verbrand. Hoe hoger de cilinderinhoud is, hoe meer energie er geleverd kan worden door de motor. Pk staat voor paardenkracht, ofwel het vermogen van jouw maaimachine. Hoeveel CC en Pk je maaimachine nodig heeft, is dus afhankelijk van je eigen voorkeur. Wanneer je stugger onkruid in je tuin hebt, is het raadzaam om voor een motor met meer cc te gaan. Neem er bijvoorbeeld een van rond de 150 cc. Briggs & Stratton heeft een groot assortiment aan motoren, waar ongetwijfeld die ideale motor voor jou bijzit.

Wat is de minst milieuonvriendelijke motor?

Viertakt motoren zijn milieuvriendelijker dan tweetaktmotoren. De milieuvriendelijkheid van je benzine grasmaaier hangt ook af van de benzine die je gebruikt. Een voorbeeld van een goede brandstof die minder schadelijk voor het milieu is is ASPEN alkylaatbenzine. Deze benzine bevat vrijwel geen schadelijke stoffen. Naast dat dit beter is voor het milieu, is het ook beter voor je eigen gezondheid en voor je maaimachine.

Benzine grasmaaier

Is er een euronorm voor gazonmaaiers?

Euronorm staat ook wel bekend als de euro emissieklasse. Het zijn uitstoot klassen die gelden voor voertuigen in de Europese Unie. Voor gazonmaaiers is er geen euronorm.

Hoeveel decibel geluid maakt een motormaaier ongeveer?

Het precieze aantal decibel dat je grasmaaier maakt, verschilt per type motor. Bij motormaaiers met een benzine motor is dit al snel rond de 100 decibel. Het is daarom belangrijk om bij het grasmaaien een gehoorbescherming te dragen om gehoorschade te voorkomen.

Een benzine motor is dus het makkelijkste in gebruik. Voor grote stukken gazon kun je het beste voor een viertakt gaan, deze zijn namelijk sterk en makkelijk te starten. Draag bij het maaien ALTIJD gehoorbescherming om zo gehoorschade te